Μείωση -έστω και οριακή στα έσοδα των μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων της χώρας κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή για τονμήνα Μάιο, με αποτέλεσμα να εγείρεται προβληματισμός σχετικά με το κατά πόσον η ακρίβεια αρχίζει να επηρεάζει και τη συνολική πορεία της κατανάλωσης, καθώς και της πορείας του ΑΕΠ.
Τα συνολικα έσοδα των εταιρειών χονδρικού και λιανικού εμπορίου -στα οποία περιλαμβάνεται και η δραστηριότητα από την επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών- διαμορφώθηκαν τον Μάιο στα 11,2 δισ. ευρώ, καταγράφοντας οριακή πτώση 0,4% σε σχέση με τον Μάιο του 2023, μήνα κατά τον οποίο οι συνολικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 11,252 δισ. ευρώ.
Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής συλλέγονται από τις δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλουν οι εταιρείες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, γι’ αυτό και θεωρείται ότι απεικονίζουν με μεγάλη λεπτομέρεια τη συνολική πορεία του τζίρου, τουλάχιστον του «φανερού».
Ειδικά ο τζίρος του κλάδου του εμπορίου παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς δίνει μια πρώτη εικόνα για την πορεία της κατανάλωσης.
Θα περίμενε κανείς ότι οι αυξημένες τιμές που επικρατούν φέτος σε σχέση με πέρυσι θα οδηγούσαν και σε αύξηση του κύκλου εργασιών ο οποίος σαφώς επηρεάζεται από το ύψος των τιμών. Για τον Μάιο, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και μένει να φανεί αν αυτό αποτελεί «προάγγελο» περιορισμού
και συνολικά της ιδιωτικής κατανάλωσης.
O «πυρήνας»
Η κατανάλωση, όσο κι αν το ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί στην πορεία των επενδύσεων και των εξαγωγών, εξακολουθεί να αποτελεί τον «πυρήνα» της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, με ποσοστό συμμετοχής στο ΑΕΠ που προσεγγίζει στο 70%, χωρίς να συνυπολογίζεται η συνεισφορά -επίσης διψήφια- της δημόσιας κατανάλωσης.
Πλήρη εικόνα για την πορεία της ιδιωτικής κατανάλωσης (αλλά και γενικά για την πορεία του ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο) θα έχουμε στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Πάντως, η χθεσινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία των εσόδων και η προχθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για την πορεία των
φορολογικών εσόδων τον Ιούνιο (τον συγκεκριμένο μήνα κινηθήκαμε εντός στόχων και δεν υπήρξε η συνήθης υπέρβαση στα φορολογικά έσοδα κυρίως από τον ΦΠΑ) εντείνουν τον προβληματισμό για επερχόμενο «πάγωμα» στον ρυθμό αύξησης της κατανάλωσης.
Συνολικά, ο τζίρος των επιχειρήσεων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία εμφάνισε ισχνή αύξηση της τάξεως του 1,5% τον Μάιο συγκριτικά με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Διαμορφώθηκε στα 30,839 δισ. ευρώ, έναντι 30,395 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2023.
Ο Απρίλιος ήταν σαφώς καλύτερος μήνας με συνολικές εισπράξεις 32,44 δισ. ευρώ.
Έτσι, φέτος καταγράφηκε το εξής φαινόμενο: να έχουμε μείωση εσόδων τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο, ενώ, πέρυσι, ο Μάιος ήταν πολύ καλύτερος από τον Απρίλιο, με συνολικά έσοδα 30,39 δισ. ευρώ, έναντι 27,9 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.
Ανά τομέα
Τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών, τον Μάιο 2024 σε σύγκριση με τον Μάιο 2023, παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης, κατά 14,8%, ενώ τη μεγαλύτερη μείωση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Παροχή
Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ατμού και Κλιματισμού, κατά 9,8%.
Τα έσοδα στον κλάδο των Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Εστίασης έσπασαν φέτος το φράγμα του ενός δισ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 1,054
δισ., από 918 εκατ. ευρώ πέρυσι, εξ ου και το ποσοστό του 14,8%.
Σε αυτή την αύξηση έπαιξε ρόλο, βέβαια, και το γεγονός ότι, φέτος, το Πάσχα έπεσε τον Μάιο.
Σε κάθε περίπτωση, είναι μια σημαντική διψήφια μεταβολή, η οποία ισχυροποιεί τις ενδείξεις για μια πολύ καλή πορεία του τουρισμού και φέτος, ενδεχομένως και για την επίτευξη ενός νέου ιστορικού υψηλού.
Από την άλλη, η μείωση του τζίρου στις επιχειρήσεις ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου είναι αποτέλεσμα των μειωμένων τιμών λιανικής σε
σχέση με πέρυσι, κάτι που ίσχυσε μέχρι και τον Ιούνιο.
Έτσι, τα έσοδα του Μαΐου (μήνα κατά τον οποίο είχαμε χαμηλές τιμές στο ρεύμα) ανήλθαν στα 1,9025 δισ., από 2,135 δισ., πέρυσι.
Ωστόσο, είναι πλέον πολύ πιθανό, ειδικά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, να δούμε και πάλι τα αυξημένα ποσά των προηγούμενων ετών (τον
Απρίλιο του 2023 είχαμε τζίρο2,78 δισ.).
Ο κλάδος της μεταποίησης έκλεισε με αύξηση εσόδων τον Μάιο στα 7,4 δισ., από 7,25 δισ. πέρυσι.
Στη Μεταφορά και την Αποθήκευση, είχαμε έσοδα 1,67 δισ., με οριακή μεταβολή 0,9% σε σχέση με πέρυσι, ενώ στην Ενημέρωση και την Επικοινωνία οι εισπράξεις ανήλθαν στα 1,12 δισ., από 1,087 δισ. πέρυσι, με το ποσοστό αύξησης να διαμορφώνεται στο 3,2%. [