Skip to main content

Χτύπημα στην πειρατεία από Cosmote TV και Nova

ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI

Ανταλλαγή αθλητικών καναλιών, με επιλογές για τους οικιακούς χρήστες

Με στόχο την αντιμετώπιση της πειρατείας αλλά και με το βλέμμα στη βιωσιμότητα της συνδρομητικής τηλεόρασης, Cosmote TV και Nova προχώρησαν σε συμφωνία ανταλλαγής των αθλητικών τους καναλιών.

Από τη νέα αθλητική σεζόν, στις 23 Αυγούστου, οι οικιακοί συνδρομητές της Cosmote TV θα έχουν στη διάθεσή τους τα αθλητικά κανάλια Novasports και αντίστοιχα οι οικιακοί συνδρομητές της Nova τα κανάλια Cosmote Sport, καταβάλλοντας ένα μικρό επιπλέον αντίτιμο (για την Cosmote TV 3 ευρώ και για τη Nova από 1 ευρώ ανάλογα με το πακέτο της συνδρομής).

Η συμφωνία δεν αφορά τις επαγγελματικές συνδρομές, δηλαδή τα κάθε είδους μαγαζιά που πληρώνουν συνδρομές στις δύο πλατφόρμες και με μεγάλες οθόνες προσφέρουν τα αθλητικά γεγονότα στους θαμώνες τους, ενώ είναι ανοιχτή στις υπόλοιπες πλατφόρμες όπως του Αντένα ή της Vodafone. Εφόσον το επιθυμούν θα μπορούν και αυτές να αγοράσουν στη χονδρική το αθλητικό περιεχόμενο των Cosmote TV και Nova.

Παράνομο περιεχόμενο

Όπως τονίζεται από τα στελέχη των δύο πλατφορμών η εν λόγω συμφωνία αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα για την αντιμετώπιση της πειρατείας που συνεχώς εξαπλώνεται και για την ανάπτυξη της αγοράς της συνδρομητικής τηλεόρασης.

Η Ελλάδα είναι η 2η χώρα στην Ευρώπη στη θέαση παράνομου αθλητικού περιεχομένου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO). Οι προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα για την καταπολέμηση της πειρατείας (IP blocking, εκστρατείες ευαισθητοποίησης, ποινική καταστολή) δεν έχουν φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η εκτίμηση είναι ότι οι πειρατικές πλατφόρμες αριθμούν από 600.000 έως 800.000 συνδρομητές στην Ελλάδα, ενώ οι νόμιμες ελληνικές πλατφόρμες συνδρομητικής τηλεόρασης 1.300.000. Ως αποτέλεσμα, οι ελληνικές συνδρομητικές πλατφόρμες έχουν συνολική απώλεια εσόδων τουλάχιστον 125 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η πειρατεία όμως έχει ως συνέπεια οικονομικές απώλειες και για το ελληνικό κράτος (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος και άλλες εισφορές) οι οποίες υπολογίζονται σε τουλάχιστον 75 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ανακοινώθηκε το deal Cosmote TV – Nova για το αθλητικό περιεχόμενο

Από τις ελληνικές πλατφόρμες συνδρομητικής τηλεόρασης επενδύονται σημαντικά κεφάλαια για την απόκτηση αθλητικών δικαιωμάτων, εθνικών και διεθνών, χωρίς το κόστος αυτό να καλύπτεται από το μέγεθος της νόμιμης αγοράς.

Φορολογία

Η πειρατεία σε συνδυασμό με το φόρο 10% στη μηνιαία συνδρομή που επιβαρύνει μόνον τις ελληνικές συνδρομητικές πλατφόρμες και όχι τους διεθνείς streamers  καθιστά τις Cosmote TV και Nova μη κερδοφόρες, ενώ οδηγεί σε συνεχή μείωση των επενδύσεων και αυτό θα έχει επίπτωση στην ποιότητα και την ποσότητα του περιεχομένου, ειδικά για τις εθνικές ομάδες και διοργανώσεις.

Αίτημα των Cosmote TV και Nova είναι η κατάργηση του επιπλέον φόρου στη συνδρομητική ώστε σε συνδυασμό με την αναμενόμενη νομοθετική ρύθμιση για τη πειρατεία να δώσει επιπλέον κίνητρο στους Έλληνες καταναλωτές να προτιμήσουν τη νόμιμη οδό για τη θέαση αθλητικού και όχι μόνο περιεχομένου.