Πάνω από 1 δις. ευρώ έχουν επενδυθεί τα τελευταία 2 χρόνια από ξένους επενδυτές στην ελληνική βιομηχανία των πληρωμών, σύμφωνα με τον Νίκο Παπαδόγλου, Deputy CEO της Νexi Ελλάδος. Όπως τόνισε ο κ. Παπαδόγλου, μιλώντας στο 28th Annual Economist Government Roundtable, η αγορά των ψηφιακών συναλλαγών στην Ελλάδα αναπτύσσεται χρόνο με το χρόνο με διψήφιο ποσοστό. Οι ηλεκτρονικές πληρωμές αντικαθιστούν ολοένα και περισσότερο τα μετρητά, με τον αριθμό χρηστών ψηφιακών πορτοφολιών σε παγκόσμιο επίπεδο να αναμένεται να ξεπεράσει το 1,3 δισ, ενώ ο αριθμός των συναλλαγών που πραγματοποιούνται με tap n pay – μέσω κινητού ή wearables αυξάνεται σημαντικά.
Όσον αφορά τη Nexi Ελλάδος η οποία, ως μέρος του Ομίλου Nexi, της ευρωπαϊκής εταιρίας PayTech που δραστηριοποιείται σε 25 χώρες και εκκαθαρίζει το 65% των ευρωπαϊκών συναλλαγών, ο κ. Παπαδόγλου επεσήμανε ότι αντιλαμβάνεται σε βάθος τις ανάγκες της αγοράς, τη σημασία της παραγωγικότητας και τα εργαλεία για την επίτευξή της. Οι συναλλαγές της αγγίζουν τα 16 δισ. ευρώ και υποστηρίζει πάνω από το 40% της τουριστικής και πλέον ζωτικής για την ανάπτυξη, βιομηχανίας της χώρας.
Μιλώντας ο κ. Παπαδόγλου για το ρόλο των μεταρρυθμίσεων στην ενίσχυση της παραγωγικότητας στην Ελλάδα τόνισε ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω μέσα από σταθερές μεταρρυθμίσεις που δημιουργούν τα κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων από το εξωτερικό. Και συμπλήρωσε λέγοντας πως «οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να δίνουν στην αγορά την ευκαιρία να «αναπνέει» προκειμένου να αναπτύσσεται σταθερά, με απώτερο στόχο τη βιωσιμότητα», δίνοντας έμφαση στη ζωτική σημασία της διαρκούς εξέλιξης του ρυθμιστικού πλαισίου και στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, καθώς και στην προσέλκυση διεθνών επενδύσεων και κορυφαίων ταλέντων. «Το brain regain, με τη σειρά του, είναι ένα ακόμη κρίσιμο εργαλείο για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία μας. Λαμβάνοντας αυτό ως δεδομένο, είναι απαραίτητο να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που θα επιτρέπει και θα προσελκύει στη χώρα όχι μόνο τις επενδύσεις αλλά και την καινοτομία. Κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον κλάδο του fintech, καθώς στρέφεται συστηματικά προς τις ΗΠΑ». Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόγλου, «είναι αναγκαίο να επιδιώξουμε να επιστρέψουν στη Ελλάδα ταλαντούχοι άνθρωποι, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη της οικονομίας μας». Παράλληλα με την ανάγκη για τη δημιουργία ενός σταθερού περιβάλλοντος, καθώς και κινήτρων για την αποφυγή της φοροδιαφυγής και στοχευμένης εκπαίδευσης, που είναι καίριας σημασίας για την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής αγοράς.