Στην Γερμανία , και κυρίως στο Βερολίνο, το κεμπαπ ντονέρ, ειναι…παντού. Περίπου δύο εκατομμύρια ντονέρ κεμπάπ- ου εισήχθησαν στη Γερμανία από Τούρκους μετανάστες, οι οποίοι το προσάρμοσαν στα τοπικά γούστα, τη δεκαετία του 1970- καταναλώνονται καθημερινά στη Γερμανία, σύμφωνα με μία κλαδική ένωση εστίασης, αριθμός αρκετά μεγάλος για μια χώρα 83 εκατομμυρίων κατοίκων.
Μάλιστα έχει εκτοπίσει ακόμη και το παλιό παραδοσιακό πιάτο, το currywurst – τηγαητό λουκάνικο μοσχαριού με κέτσαπ και σκόνη κάρυ – και είναι πλέον το πιο δημοφιλές πιάτο fast-food στη χώρα, σύμφωνα με έρευνα του 2022.
Για πολύ καιρό το κεμπάπ ντονέρ αποτελούσε σύμβολο του πολιτιστικού αντίκτυπου της τουρκικής μετανάστευσης στη Γερμανία.
Όμως τελευταία, επειδή το πιάτο έχει γίνει σημαντικά ακριβότερο, έχει καταλήξει να συμβολίζει κάτι άλλο: την αγωνία για το χαρτζιλίκι, αναφέρει το Politico.
«Συνήθιζα να το τρώω δύο φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού μου διαλείμματος, αλλά αυτό δεν ισχύει πια», είπε μια 16χρονη μαθήτρια λυκείου που στεκόταν στην ουρά για ένα κεμπάπ που πλέον κοστίζει 7,50 ευρώ.
«Θυμάμαι ακόμα όταν πωλούνταν για 3,50 ευρώ», λέει ένας άλλος 15χρονος μαθητής, που επίσης βρισκόταν στην ουρά
Αύξηση κατά 75%
Από το 2016, οι τιμές ντονέρ κεμπάπ στη Γερμανία έχουν αυξηθεί κατά 75 τοις εκατό (σε σύγκριση με την αύξηση του συνολικού πληθωρισμού κατά 24 τοις εκατό), σύμφωνα με μια μελέτη που βασίζεται σε αξιολογήσεις εστιατορίων κεμπάπ στο Google.
Η αύξηση ήταν ιδιαίτερα απότομη τα τελευταία δύο χρόνια, με τη μέση τιμή να αυξάνεται από 5 ευρώ το 2022 σε 7 ευρώ το 2024.
Η δυσαρέσκεια για την άνοδο των τιμών του κεμπάπ είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη μεταξύ της γερμανικής νεολαίας, οδηγώντας σε διαδικτυακές εκκλήσεις, προς τους πολιτικούς ηγέτες να δράσουν για τη μείωση των τιμών.
«Οκτώ ευρώ για ένα ντονέρ!» φαίνεται να φωνάζει αγανακτισμένος ένας άνδρας στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Μόναχο σε βίντεο που αναρτήθηκε στο TikTok.”
“8 euros for a doner. I pay 8 euros for a doner! Talk to Putin so that the doner costs 4 euros again! Please!”
voters shout at #Scholz;#Germany pic.twitter.com/FoaoIfyS08
— Venkatesh Ragupathi (@venkatesh_Ragu) October 25, 2022
«Μιλήστε στον Πούτιν! Θέλω να πληρώσω τέσσερα ευρώ για ένα ντονέρ. Παρακαλώ!».
Το θέμα έχει γίνει τόσο μεγάλο, που ορισμένοι πολιτικοί που ανήκουν στο αριστερό κόμμα Die Linke, ζητούν φρένο στην τιμή του.
«Όταν οι νέοι απαιτούν: ‘Όλαφ, κάνε το κεμπάπ φθηνότερο, δεν είναι διαδικτυακό αστείο, αλλά μια σοβαρή έκκληση για βοήθεια!» έγραψε η Κάθι Γκέμπελ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος της Αριστεράς.
Πλαφόν στα 4,90 ευρώ
Σύμφωνα με την έκθεση, το κράτος θα πρέπει να ορίσει μέγιστη τιμή 4,90 ευρώ ανά κεμπάπ- αυτό θα σήμαινε ότι θα επιδοτούσε κάθε κομμάτι με 3 ευρώ, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα το κράτος να επιβαρυνθεί με 4 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, με βάση την εκτίμηση ότι στη Γερμανία καταναλώνονται 1,3 δισεκατομμύρια κεμπάπ κάθε χρόνο.
Οι τιμές του ντονέρ κεμπάπ αυξήθηκαν για τον ίδιο λόγο για τον οποίο αυξήθηκαν και οι τιμές άλλων αγαθών: την άνοδο των τιμών της ενέργειας και των βασικών πρώτων υλών, ιδίως μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Κυβερνητικές εξηγήσεις στα social media
Ο καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, έχει συνηθίσει τόσο πολύ να τον ρωτούν για την τιμή του κεμπάπ κατά τη διάρκεια δημόσιων εμφανίσεων, ώστε η κυβέρνηση απάντησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εξηγήσει ότι οι αυξήσεις των τιμών οφείλονται εν μέρει στην αύξηση του μισθολογικού και ενεργειακού κόστους. «Είναι αρκετά εντυπωσιακό ότι όπου κι αν πάω, κυρίως από νέους ανθρώπους, με ρωτούν για την τιμή του ντονέρ», έχει δηλώσει ο Scholz.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ο πληθωρισμός στην Γερμανία. υποχώρησε περαιτέρω στο 2,2% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, από 6,2% πριν από ένα χρόνο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει άμεση ανακούφιση όσον αφορά το κόστος του ντονέρ κεμπάπ. Οι τιμές δεν αναμένεται να μειωθούν, αλλά να αυξηθούν λιγότερο γρήγορα.
Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν επίσης ότι πλαφόν στην τιμή θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε έλλειψη του κεμπάπ – ένα αποτέλεσμα που θα μπορούσε ενδεχομένως να δημιουργήσει περισσότερες αναταραχές, δεδομένης της σημασίας του πρόχειρου φαγητού στη γερμανική κοινωνία.
naftemporiki.gr