Skip to main content

Αύξηση 18,8% στις πωλήσεις της L’OREAL Hellas τo 2023, στα 221,9 εκατ. ευρώ

Εκτίμηση για διατήρηση του ρυθμού ανάπτυξης το 2024    

Την εκτίμηση ότι θα συνεχίσει απρόσκοπτα το 2024 τον ρυθμό ανάπτυξης του κύκλου εργασιών, των λειτουργικών εσόδων και των μεριδίων αγοράς της διατύπωσε η διοίκηση της L’OREAL Hellas κατά τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2023.

Αναφορικά με τις επιδόσεις του 2023 η εταιρεία κάνει λόγο για «μια δυναμική εικόνα όπως προκύπτει από τους βασικούς δείκτες εξέλιξης, απόδοσης και αποδοτικότητας και οικονομικής διάρθρωσης». Η Διοίκηση της Εταιρείας θα προτείνει μέρισμα 4,46 ευρώ/μετοχή ανά μετοχή. Υπολογίζεται ότι το συνολικό μέρισμα θα ανέρχεται στο ποσό € 25.598.674 και για το μέρισμα αυτό εκκρεμεί η έγκριση της ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της Εταιρείας.

Ειδικότερα η L’OREAL Hellas, με κύρια δραστηριότητα την εισαγωγή και εμπορία προϊόντων ομορφιάς και περιποίησης, πραγματοποίησε πωλήσεις ύψους  221,9  εκατ. ευρώ έναντι 186,7 εκατ. ευρώ κατά το 2022, αυξημένες κατά 18,8%. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 25,6 εκατ. ευρώ έναντι 19,8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 29,3%. Τo αποτέλεσμα εκμεταλλεύσεως ως ποσοστό των πωλήσεων διαμορφώθηκε από 14,3% το 2022 σε 15,2% το 2023. Το μικτό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε στο 70,7%, (2022: 70,8%). Σύμφωνα με την εταιρεία κατά το 2023 πραγματοποίησε αγορές πάγιου εξοπλισμού αξίας  3,7 εκατ. ευρώ. Το απασχολούμενο προσωπικό ανήλθε σε 695 άτομα, έναντι 668 ατόμων το 2022. Η εταιρεία έκλεισε το 2023 με τα υψηλότερα διαθέσιμα που είχε ποτέ στην ιστορία της και εκτιμά ότι οι ταμειακές ροές του 2024 θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται, ακολουθώντας τον ρυθμό αύξησης των εργασιών της.

Προκλήσεις και προοπτικές

Αναφορικά με τις προκλήσεις και τις προοπτικές η ελληνική θυγατρική της γαλλικής πολυεθνικής τονίζει πως η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνθηκε το 2023. Ωστόσο, αποδεικνύεται ανθεκτικότερη σε σχέση με ό,τι προβλεπόταν στην αρχή του έτους.

Παρατηρείται όμως σημαντική ανομοιομορφία στις οικονομικές εξελίξεις. Η οικονομική δραστηριότητα εξασθενεί στις ανεπτυγμένες οικονομίες και κυρίως στη ζώνη του ευρώ, ενώ οι αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες εμφανίζουν οριακή μόνο υποχώρηση. Η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής, η σταδιακή απόσυρση της δημοσιονομικής στήριξης, ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός, αν και μειούμενος, το υψηλό χρέος, οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, ο γεωοικονομικός κατακερματισμός και η εκ νέου αύξηση της αβεβαιότητας από τον Οκτώβριο λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή επιδρούν αρνητικά στην οικονομική δραστηριότητα και στις προσδοκίες.

Ο παγκόσμιος πληθωρισμός, αν και συνεχίζει να υποχωρεί ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων νομισματικής πολιτικής και της υποχώρησης των διεθνών τιμών των βασικών εμπορευμάτων, παραμένει σε υψηλά επίπεδα και οι δευτερογενείς επιδράσεις φαίνεται ότι ενσωματώνονται σταδιακά στον πυρήνα του. Σε αυτό το πλαίσιο οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομική μεγέθυνση παραμένουν σημαντικοί. Πιο συγκεκριμένα, η έντονη γεωπολιτική αβεβαιότητα, η διάβρωση των πραγματικών εισοδημάτων από τον πληθωρισμό και το υψηλό κόστος εξυπηρέτησης δανείων ενδέχεται να εξακολουθήσουν να έχουν αρνητική επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα το 2024.

Στην Ελλάδα η ιδιωτική κατανάλωση παραμένει ανθεκτική με ανάπτυξη 3,1%, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις που έφθασαν στο +4,2%. Επιπλέον, η ανάκαμψη του τουρισμού στα προ πανδημίας επίπεδα έχουν συμβάλει θετικά.

Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η L’Oréal Hellas επισημαίνει πως στην προσπάθειά της για την επίτευξη των εταιρικών της στόχων και στο πλαίσιο της πολιτικής της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, υλοποιεί ένα ευρύ πρόγραμμα δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών. Το 2020, ο Όμιλος L’Oréal και η L’Oréal Hellas σε τοπικό επίπεδο δεσμεύτηκαν για την υλοποίηση του νέου προγράμματος βιωσιμότητας του Ομίλου “ L’Oréal for the Future” με πολύ φιλόδοξους στόχους για τη δεκαετία 2020-2030.

Η εταιρεία, ακολουθώντας το πρόγραμμα του Ομίλου L’Oréal για τη μείωση του αντικτύπου της στο περιβάλλον, δεσμεύεται μεταξύ άλλων ότι μέχρι το 2025, όλες οι εγκαταστάσεις της Εταιρείας θα χρησιμοποιούν 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μέχρι το 2030, θα καινοτομήσει για να δώσει τη δυνατότητα στους καταναλωτές μας να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προκύπτουν από τη χρήση των προϊόντων της κατά 25% σε σύγκριση με το 2016 κατά μέσο όρο ανά τελικό προϊόν.

Μέχρι το 2030, το 100% των βιολογικών συστατικών στις φόρμουλες και στα υλικά συσκευασίας της εταιρείας θα είναι ανιχνεύσιμα και θα προέρχονται από βιώσιμες πηγές μη σχετιζόμενες με την αποψίλωση των δασών. Μέχρι το 2030, το 95% των συστατικών της σε φόρμουλες θα είναι βιολογικής βάσης, από ορυκτά που βρίσκονται σε αφθονία ή από κυκλικές διεργασίες.

Το 100% των πλαστικών που χρησιμοποιούνται στις συσκευασίες των προϊόντων της εταιρείας θα προέρχονται είτε από ανακυκλωμένες πηγές είτε από πηγές βιολογικής προέλευσης (το 50% έως το 2025).