Skip to main content

Χρηματιστήριο: Τι ωθεί τη μετοχή της Κέκροψ στα υψηλά 2μήνου

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στο 1,50 ευρώ η τιμή της μετοχής

Πολύτιμες ανάσες παίρνει τις τελευταίες ημέρες η μετοχή της Κέκροψ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την απόκτηση μεριδίου 4,65% από τον διευθύνοντα σύμβουλο, Πέτρο Σουρέτη, να συντηρεί το θετικό κλίμα.

Δεν είναι τυχαίο ότι, λίγο πριν τις 2.30 το μεσημέρι, ο τίτλος της εισηγμένης εκτοξεύεται άνω του 5,6%, με αποτέλεσμα να σκαρφαλώνει στις παρυφές του 1,5 ευρώ, δηλαδή κοντά στα υψηλά 2μήνου.

Η ανοδική κίνηση, δε, συνοδεύεται από ένα εντυπωσιακό επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς μέχρι στιγμής έχουν διακινηθεί 40.000 τεμάχια, αξίας 60.360 ευρώ. Πρόκειται για ένα νούμερο, το οποίο αντιστοιχεί στο 270% του μέσου ημερήσιου τζίρου (22.138 ευρώ).

Εξάρχου: Από τις κατασκευές στις τράπεζες ένας… δρόμος επιτυχίας

Οι μετοχικές αλλαγές

Η πρόσφατη μετοχική αλλαγή, όπως προαναφέρθηκε, αποτελεί τον βασικό κινητήριο μοχλό, με την Intracom να μεταβιβάζει στον κ. Σουρέτη συνολικά 920.461 τεμάχια, τα οποία αντιστοιχούν στο 4,65% του μετοχικού κεφαλαίου. Η συναλλαγή έγινε στην τιμή του 1,41 ευρώ.

Έτσι, πλέον, η Intracom ελέγχει το 29,3% των μετοχών της Κέκροψ (από 34% προηγουμένως), με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να παραμείνει ως βασικό μέτοχος με ποσοστό 37,2%. Από 6,6% κατέχει και η Alpha Bank, ενώ ο CEO έχει στα χέρια του ένα ποσοστό ελαφρώς μικρότερο του 5%.

Το μείζον πρόβλημα

Παρ’ όλα αυτά, η εταιρεία αγοραπωλησίας οικοπέδων εξακολουθεί να μην διανύει και την καλύτερη περίοδο της μακροχρόνιας πορείας της (ιδρύθηκε στην προ-πολεμική Ελλάδα της δεκαετία του ’20).

Στο 12μηνο του 2023, ο τζίρος κατρακύλησε στα 13.000 ευρώ (από 16.000 το 2022), την ίδια ώρα που τα λειτουργικά έξοδα παρέμειναν 17 φορές μεγαλύτερα (222.000 ευρώ).

Το μείζον πρόβλημα της Κέκροψ αφορά το μίγμα του χαρτοφυλακίου ακινήτων, με το μεγαλύτερο μέρος να βρίσκεται σε διαδικασία απαλλοτρίωσης από τον δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού.

Αυτό, ουσιαστικά, στερεί από τη διοίκηση τη δυνατότητα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, η αντικειμενική αξία της οποίας ανέρχεται σε 41,5 εκατ. ευρώ.

Επομένως, χωρίς επίλυση όλων των δικαστικών και πολεοδομικών ζητημάτων, καθίσταται αδύνατη η όποια βελτίωση των οικονομικών προοπτικών, η οποία θα επέλθει μόνο μέσω της εκμετάλλευσης των ακινήτων.

Καθήλωση στο ταμπλό

Όλα αυτά αποτυπώνονται εύγλωττα στο χρηματιστηριακό ταμπλό, καθώς παρά το ράλι κατά 22% από τα πρόσφατα χαμηλά του 1,21 ευρώ, η μετοχή εξακολουθεί να χάνει τουλάχιστον 20% από τις αρχές του 2024.

Η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης, δε, είναι καθηλωμένη σε επίπεδα μικρότερα των 30 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Ποιες ελληνικές εισηγμένες θα γίνουν οι επόμενοι…. δισεκατομμυριούχοι;

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)