Skip to main content

ΕΥΔΑΠ: Πόσο θα κοστίσει στο Δημόσιο η αντιμετώπιση της λειψυδρίας

EUROKINISSI

Τα εναλλακτικά σενάρια της ΕΥΔΑΠ για υδροδότηση της πρωτεύουσας

Εναλλακτικά σενάρια για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας εξετάζει η ΕΥΔΑΠ με τη διοίκηση της να εκτιμά ότι το κόστος για το δημόσιο θα διαμορφωθεί από 500 έως 750 εκατ. ευρώ.

Αναλυτική ενημέρωση για το πρόβλημα της υδροδότησης της πρωτεύουσας έκανε χθες μιλώντας στους μετόχους της ΕΥΔΑΠ κατά την ετήσια γενική συνέλευση, ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Χάρης Σαχίνης.

Όπως είπε «στην Αττική τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει βρέξει. Καταναλώνουμε περίπου 400 εκατ. κυβικά μέτρα (κ.μ.) νερού και με τα έργα που έχουν γίνει τις προηγούμενες δεκαετίες, με τον Μόρνο και τον Εύηνο, ουσιαστικά όσο νερό μπαίνει στους ταμιευτήρες τόσο βγαίνει. Στο τέλος της προπέρσινης υδρολογικής περιόδου, τον Σεπτέμβριο του 2022, οι ταμιευτήρες είχαν 1.100 εκατομμύρια κ.μ. Αντί να μείνουν σταθερά στο τέλος της επόμενης υδρολογικής περιόδου, τον Σεπτέμβριο του 2023, μειώθηκαν στα 950 εκατ. κ.μ. Εκτιμούμε ότι στο τέλος της τρέχουσας υδρολογικής περιόδου θα είμαστε στα 700 εκατ. κ.μ., έλλειμμα 250 εκατ. κ.μ., το οποίο παρουσιάστηκε τους τελευταίους μήνες…»

Ως πρώτα μέτρα η ΕΥΔΑΠ αυτές τις μέρες ενεργοποιεί την άντληση νερού από την Υλίκη, θέτει σε λειτουργία έως και 17 γεωτρήσεις στην Μαυροσουβάλα και κάνει την αναγκαία προετοιμασία ώστε να τεθούν σε λειτουργία οι γεωτρήσεις του μέσου ρου του Βοιωτικού Κηφισού.

Θα πούμε το νερό… νεράκι; Ο συναγερμός για λειψυδρία σε νησιά, η ανησυχία για την Αττική και η υδατική αυτονομία των Λειψών

Να σημειωθεί ότι βάσει των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί μεταξύ της ΕΥΔΑΠ και του Δημοσίου το όποιο κόστος για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας βαρύνει το δημόσιο (και ειδικότερα την εταιρία ΕΥΔΑΠ Παγίων).

Νέοι ταμιευτήρες

Ωστόσο, τα έργα εκτελεί η ΕΥΔΑΠ και όπως επίσης είπε χθες ο κ. Σαχίνης η επιχείρηση νερού συνεργάζεται με το υπουργείο Περιβάλλοντος, εξετάζοντας εναλλακτικά σενάρια υδροδότησης, όπως η ένταξη νέων ταμιευτήρων στο υδροδοτικό σύστημα, ο εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφορέα με ανακυκλωμένο νερό από τα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων και η αφαλάτωση, με το κόστος των εναλλακτικών σεναρίων να έχει το προαναφερόμενο εύρος.

Παράλληλα η ΕΥΔΑΠ διερευνά και τις πιθανές πηγές χρηματοδότησης των αναγκαίων έργων και ιδιαίτερα τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και τις χρηματοδοτήσεις με χαμηλά επιτόκια.

Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και η συμφωνία τεχνικής βοήθειας που έχει υπογράψει η επιχείρηση νερού με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την υποστήριξη του επενδυτικού της προγράμματος. Η συμφωνία προβλέπει παροχή τεχνικής βοήθειας από τις υπηρεσίες της ΕΤΕπ για την ιεράρχηση των δράσεων και την υλοποίηση έργων χαρτοφυλακίου, στο πλαίσιο της στρατηγικής που έχει αναπτύξει η ΕΥΔΑΠ για τη βελτιστοποίηση της αποδοτικότητας της ως μέρος της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Υπενθυμίζεται ότι το επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΥΔΑΠ 2024 – 2033 έχει συνολικό προϋπολογισμό 2,1 δισ. ευρώ και χρηματοδοτείται κατά 50% από την Ε.Ε.

Μεταξύ άλλων αφορά σε έργα στην Ανατολική Αττική (958,7 εκατ.), έργα του δικτύου ύδρευσης – ανάπτυξη της Αθήνας προς το παραλιακό μέτωπο, αντικατάσταση παλαιών δικτύων με μέσο όρο ζωής 60 ετών και έξυπνους μετρητές (681,6 εκατ.), έργα αποχέτευσης (364,5 εκατ.) καθώς και έργα ενεργειακά, κτιριακά, ψηφιακής διακυβέρνησης και μετασχηματισμού (103,8 εκατ.).

Σχετικά με την κορωνίδα του επενδυτικού προγράμματος της ΕΥΔΑΠ, τα έργα στην Ανατολική Αττική, που αφορούν στη δημιουργία 3 Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων και 1.400 χλμ. αγωγών για 400.000 κατοίκους, 52% είναι σε εξέλιξη και 48% σε ωρίμανση. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιχείρησης νερού 5 έργα βρίσκονται υπό κατασκευή, 3 σε διαγωνιστική διαδικασία, για 4 εργολαβίες συντάσσονται τα τεύχη δημοπράτησης και μια εργολαβία είναι υπό εκκαθάριση και επαναδημοπράτηση.