Skip to main content

Intrakat: Πώς θα φτάσει σε εξαπλασιασμό εσόδων το 2026

Στα 2,5 δισ., από 412 εκατ. που είχε το 2023, ο προσδοκώμενος τζίρος

Ανάπτυξη βασισμένη στις κατασκευές, τα ΣΔΙΤ – παραχωρήσεις και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) η οποία θα φέρει το 2026 εξαπλασιασμό των εσόδων της Intrakat, υλοποιεί η διοίκηση του Ομίλου.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και τον μετασχηματισμό του Ομίλου Intrakat που σήμερα δραστηριοποιείται με δύο θυγατρικές για τις κατασκευές με πτυχίο 7ης τάξεως (έπειτα από την εξαγορά της Άκτωρ από την Ελλάκτωρ) με τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του, Αλέξανδρο Εξάρχου, να σημειώνει χθες πως οι αποφάσεις για τη νέα δομή θα ανακοινωθούν το Νοέμβριο.

Ειδικότερα κατά την ετήσια γενική συνέλευση της Intrakat χθες ο κ. Εξάρχου, σημείωσε πως η στρατηγική είναι να αξιοποιήσει την σημερινή ευνοϊκή συγκυρία και να ωθήσει τις επιδόσεις του Ομίλου στο επόμενο επίπεδο, με σκοπό να  πολλαπλασιάσει την οικονομική του απόδοση, στοχεύοντας το 2026 σε κύκλο εργασιών 2,5 δισ., από 412 εκατ. το 2023, μικτό κέρδος 10% από 9,8% και περιθώριο EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) 7,5% από 3,8%.

Όπως τόνισε επιδίωξη αποτελεί η ισορροπημένη ανάπτυξη στις δραστηριότητες του Ομίλου έχοντας ως βάση την Ελλάδα και την Ρουμανία και στοχεύοντας τα επόμενα χρόνια σε ένα βέλτιστο μίγμα χαρτοφυλακίου (κατασκευές 40%, ΑΠΕ 30% και ΣΔΙΤ 30%).

Εξήγησε ότι στόχος του Ομίλου είναι να διατηρεί σταθερά ένα ανεκτέλεστο 5 – 7 δισ. για την επόμενη πενταετία (σήμερα είναι 4,9 δις.) ώστε να ενισχυθεί η κερδοφορία από τις κατασκευές και να δοθεί χρόνος για την ανάπτυξη των κλάδων ΑΠΕ και ΣΔΙΤ – παραχωρήσεων «ώστε ο όμιλος να είναι διασφαλισμένος για τις δύσκολες εποχές, έχοντας τακτικές ταμιακές ροές».

Intrakat: Έσοδα 2,5 δισ. το 2026

Ρουμανία

Μεγάλες είναι οι προσδοκίες από τη δραστηριοποίηση στη Ρουμανία, αλλά και από την στρατηγική συνεργασία στις ΑΠΕ με τη ΔΕΗ, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε   πιο σημαντική για τον Όμιλο ακόμα και από την εξαγορά της Άκτωρ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο ανακοινώθηκε ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες εισέρχεται ως μέτοχος κατά 49% σε εταιρείες συμμετοχών (holding companies) της Intrakat στις οποίες ανήκει χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος περίπου 1,7 GW. Αυτό σημαίνει για την Intrakat και κατασκευαστικά έργα αξίας 1 δις. που θα προστεθούν σταδιακά στο ανεκτέλεστο τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Εξάρχου, απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με τη Ρουμανία στο περιθώριο της συνέλευσης ανάφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας νέας οντότητας στη γειτονική χώρα με στελέχη από την τοπική αγορά που θα αναλάβει να «τρέξει» τα έργα που εκτελούνται εκεί και τις διαδικασίες διεκδίκησης νέων.

Υπογράμμισε ότι η ρουμάνικη αγορά προσφέρεται για ταχύτερη επιχειρηματική μεγέθυνση σε σχέση με την ελληνική και πρόσθεσε ότι η κατοχή 4 μηχανημάτων διάτρησης σηράγγων (ΤΒΜ) από την Άκτωρ εκεί, αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού καθώς η πλειονότητα των προς δημοπράτηση έργων στη Ρουμανία θα αφορά τις Βορειοανατολικές περιοχές της χώρας, που είναι στην πλειονότητά τους ορεινές.

Συμπλήρωσε ότι η Ρουμανία όχι μόνο θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση σε σημαντικούς πόρους, αλλά αποκτά βαρύνουσα γεωπολιτική σημασία για τη Δύση λόγω του επικείμενου ρόλου ως γέφυρα προς την Ουκρανία, όταν λήξει ο πόλεμος.

Στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιαστούν σημαντικές ευκαιρίες στην αγορά των υποδομών, όπως για παράδειγμα ο κάθετος άξονας Αλεξανδρούπολης – Κωστάντζας, ή το λιμάνι της Κωστάντζας και η Intrakat θα είναι σωστά τοποθετημένη ώστε να αποκτήσει μερίδια σε αυτήν.

Ο ίδιος δεν απέκλεισε και πιθανή συνεργασία με τη ΓΕΚ Τέρνα στη Ρουμανία η οποία επίσης δίνει έμφαση στη γειτονική χώρα. «Μας ενδιαφέρουν οι συνεργασίες, άλλωστε στο εξωτερικό εμείς οι Έλληνες συνεργαζόμαστε» σημείωσε.


Ανοιχτός δήλωσε και για την πιθανότητα εισόδου της Intrakat στην παραχώρηση του Βορείου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) έργο για το οποίο ανάδοχος είναι η ΓΕΚ Τέρνα. Πληροφορίες αναφέρουν ως αρκετά πιθανό το σενάριο να εισέλθουν στην παραχώρηση του ΒΟΑΚ τόσο η Intrakat όσο και η Μέτκα (θυγατρική της Metlen).

Αναφορικά με πιθανές νέες εξαγορές εταιριών ο κ. Εξάρχου ξεκαθάρισε ότι το μόνο που εξετάζεται είναι περιπτώσεις που θα προσφέρουν πρόσβαση σε προσωπικό και εξοπλισμό και θα συμβάλλουν στην υλοποίηση του ανεκτέλεστου.

«Ήρθαμε για να μείνουμε» είπε ο επικεφαλής του Ομίλου. «Χτίζουμε για το μέλλον» συμπλήρωσε και υπενθύμισε ότι όσοι είχαν επενδύσει στη μετοχή της Intrakat στην αρχή της προσπάθειας, σήμερα έχουν αυξήσει σημαντικά το κέρδος τους.

Το επόμενο διάστημα στο μεταξύ η Intrakat θα υπογράψει τη σύμβαση για το έργο «Εγγειοβελτιωτικά  Παραλίμνιων Περιοχών Αμβρακίας – Αμφιλοχίας και Βάλτου Α’ Φάση Ν. Αιτωλοακαρνανίας», προϋπολογισμού 64,5 εκατ. και η θυγατρική της Άκτωρ για το Φράγμα Τσικνιά στη Λέσβο, προϋπολογισμού 103,95 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τα κτιριακά ΣΔΙΤ που έχει κηρυχθεί ανάδοχος, αλλά δεν έχουν ακόμα υπογραφεί, σύμφωνα με τη διοίκηση του Ομίλου οι καθυστερήσεις οφείλονται στην πολυπλοκότητα των χρηματοοικονομικών των συμβάσεων. Εκτιμάται ότι τα ΣΔΙΤ για τις φοιτητικές εστίες της Κρήτης και της Θεσσαλίας θα υπογραφούν εντός του έτους, ενώ για το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών αναμένεται η αποδοχή της αποχώρησης από την κοινοπραξία της Redex (όμιλος Κοπελούζου) από το υπουργείο Υποδομών. Όπως ειπώθηκε το ΣΔΙΤ για το νέο κτίριο της ΓΓ Υποδομών θα το αναλάβει η Intrakat μόνη της.