Skip to main content

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Γιατί το 9% των υπαλλήλων σκέπτεται την αυτοκτονία

REUTERS/Wolfgang Rattay

Ευρήματα έρευνας, η οποία διεξήχθη τον Απρίλιο και τον Μάιο κατόπιν αιτήματος της επιτροπής προσωπικού της ΕΚΤ

Τα επίπεδα άγχους αυξάνονται μεταξύ του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με έρευνα, η οποία διαπίστωσε ότι σχεδόν το 40% των υπαλλήλων της κινδυνεύει από επαγγελματική εξουθένωση ενώ το 9% έχει σκέψεις αυτοκτονίας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία έχουν στην διάθεσή τους οι Financial Times, δείχνουν ότι το εργασιακό άγχος στην ΕΚΤ έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Ορισμένοι υπάλληλοι δηλώνουν ότι υποφέρουν από εξάντληση, ενώ άλλοι αισθάνονται ότι δεν έχουν τον έλεγχο, ότι τους φέρονται άδικα ή ότι τους προσφέρεται ανεπαρκής υποστήριξη.

Τα ευρήματα της έρευνας, η οποία διεξήχθη τον Απρίλιο και τον Μάιο κατόπιν αιτήματος της επιτροπής προσωπικού της ΕΚΤ, που εκλέγεται από τους εργαζόμενους ώθησαν τους συνδικαλιστές να ζητήσουν να ληφθεί πιο σοβαρά υπόψη η ευημερία των εργαζομένων.

«Θα γίνουν λάθη»

Ο Κάρλος Μπόουλς, αντιπρόεδρος του συνδικάτου Ipso που εκπροσωπεί το προσωπικό της ΕΚΤ, δήλωσε: «Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται τώρα η Ευρώπη είναι να δει τις εσωτερικές διαδικασίες της ΕΚΤ να επηρεάζονται από κακή κρίση ή λάθη στην ανάλυση των δεδομένων πριν από τη λήψη μιας κρίσιμης απόφασης για τα επιτόκια».

Ευνοιοκρατία και «στημένες προσλήψεις»

Μαζί με τον έντονο φόρτο εργασίας, ο Μπόουλς αναφέρθηκε στις ανησυχίες για τις επιπτώσεις της ευνοιοκρατίας και των «στημένων προσλήψεων» στην ψυχική υγεία του προσωπικού.

Το ποσοστό του προσωπικού της ΕΚΤ που κρίθηκε από τους διενεργούντες τη μελέτη ότι κινδυνεύει από επαγγελματική εξουθένωση αυξήθηκε από 33,2% στην προηγούμενη έρευνα το 2021 σε 38,9% φέτος, ενώ 146 υπάλληλοι, ή 9,1% των ερωτηθέντων, δήλωσαν ότι είχαν κάνει σκέψεις αυτοκτονίας – από 6,1% το 2021.

Ψυχοσωματικά προβλήματα

Περισσότερο από το 72 % των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι υπέφεραν από τουλάχιστον ένα από τα ψυχοσωματικά συμπτώματα που αναφέρονταν στη δημοσκόπηση – ένας κατάλογος που περιλαμβάνει πονοκεφάλους, αϋπνία, γαστρεντερικά προβλήματα και προβλήματα συγκέντρωσης.

Η μελέτη που διεξήχθη από την Psy@work βασίστηκε στις απαντήσεις 1.602 μελών από το σύνολο των 5.089 υπαλλήλων της ΕΚΤ.

Σημειώνεται ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν συγκρουστεί στο παρελθόν με την ΕΚΤ για τις αμοιβές των υπαλλήλων της, υποβάλλοντας μάλιστα επίσημη καταγγελία πέρυσι, καθώς το προσωπικό έλαβε αύξηση των αποδοχών του κατά 4% στις αρχές του 2023 – λιγότερο από το μισό του ρυθμού πληθωρισμού της ευρωζώνης το προηγούμενο έτος.

Πάντως,  τα επίπεδα άγχους μεταξύ των υπαλλήλων της ΕΚΤ δεν διαφέρουν κατά πολύ από  εκείνα του μέσου ευρωπαίου εργαζόμενου. Παράπονα για σωματική ή συναισθηματική εξουθένωση εξέφρασε το 39% των εργαζομένων με έδρα την ΕΕ που συμμετείχαν σε έρευνα που διεξήχθη το 2021 από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας.

naftemporiki.gr