Skip to main content

Χρηματιστήριο: Γιατί η μετοχή της Jumbo κάνει βουτιά 4%

Στα 3,5 δισ. ευρώ η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας

Τη χειρότερη συνεδρίαση του τελευταίου διμήνου καταγράφει σήμερα (10/7) η μετοχή της Jumbo στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με αποτέλεσμα να αναδιπλώνεται εκ νέου προς τις στηρίξεις των 26 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν τις 2.30 το μεσημέρι, ο τίτλος της εισηγμένης καταγράφει πτώση της τάξης του 4% και κατρακυλά στα 26,2 ευρώ, τα οποία συνιστούν το χαμηλότερο επίπεδο από τις 27 Ιουνίου.

Ο τζίρος των ημερήσιων συναλλαγών, μέχρι στιγμής, διαμορφώνεται σε περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, καθώς έχουν διακινηθεί 54.300 τεμάχια.

Αυτά τα νούμερα, βέβαια, απέχουν αισθητά από τους μέσους όρους του 2024 (5,9 εκατ. ευρώ ο μέσος τζίρος).

Πού αποδίδεται η πτώση

Η πτώση της μετοχής σχετίζεται άρρηκτα με τη σημερινή αποκοπή του δικαιώματος στο γενναιόδωρο μέρισμα του 1 ευρώ, με την καταβολή των χρημάτων να ακολουθεί στις 16 Ιουλίου.

Χρηματιστήριο – Blue chips: Η «κρυφή» αξία σε 10+6 εισηγμένες – Οι ελκυστικότεροι δείκτες P/BV

Πρόκειται για τη δεύτερη φετινή διανομή, καθώς στις 26 Μαρτίου του 2024 είχε προηγηθεί και η έκτακτη πληρωμή 0,6 ευρώ/μετοχή προς τους μετόχους.

-13% από τα 30 ευρώ

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η μετοχή της εισηγμένης απέχει σχεδόν 13% από τα ιστορικά υψηλά των 30 ευρώ, τα οποία είχαν σημειωθεί στις 8 Μαΐου.

Την ακριβώς επόμενη ημέρα έλαβε χώρα το placement από τον βασικό μέτοχο, Απόστολο Βακάκη, ο οποίος παραχώρησε το 3% των μετοχών έναντι 27,2 ευρώ/μετοχή (discount 9,3%).

Ακολούθησε μια καθοδική πορεία, η οποία κορυφώθηκε στις 14 Ιουνίου, όταν η μετοχή βρέθηκε στα 25,6 ευρώ. Μέχρι και χθες, ωστόσο, η Jumbo είχε καταφέρει να ανακάμψει, φθάνοντας έως τα 27,5 ευρώ (κλείσιμο 8/7).

Περιθώριο ανόδου 30%

Από τις αρχές του έτους, χωρίς να λάβουμε υπόψη την εν εξελίξει συνεδρίαση, η απόδοση της εισηγμένης ανέρχεται σε σχεδόν +9%, με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίηση να υπολογίζεται σε 3,5 δισ. ευρώ.

Αυτή η αξία αντανακλά δείκτη πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E στο 12,2x και δείκτη λογιστικής αξίας P/BV στο 2,69x.

Με βάση τη μέση τιμή – στόχο των αναλυτών, ο πήχης για τη μετοχή τοποθετείται στα 34 ευρώ σε βάθος 12μηνου, κάτι που ενσωματώνει περιθώριο ανόδου της τάξης του 30%.

ΑΕΕΑΠ: Το «μαύρο πρόβατο» του Χρηματιστήριου

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)