Skip to main content

Χρηματιστήριο: Σε υψηλό 1,5 μήνα η μετοχή της ΔΕΗ

Στα 4,45 δισ. ευρώ η αποτίμηση της εισηγμένης

Σημαντικά κέρδη εμφανίζει σήμερα (9/7) η μετοχή της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία προσπαθεί να επανέλθει στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου 1,5 μήνα.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν τις 3.00 το μεσημέρι, ο τίτλος της εισηγμένης ενισχύεται δυναμικά κατά 2,28%, με αποτέλεσμα να σκαρφαλώνει στα 11,66 ευρώ, για πρώτη φορά από τις 22 Μαΐου.

Ο τζίρος των συναλλαγών ανέρχεται σε κάτι περισσότερο από 2,2 εκατ. ευρώ, καθώς μέχρι στιγμής έχουν διακινηθεί περίπου 200.000 τεμάχια.

Η σημερινή άνοδος έρχεται να δώσει συνέχεια στη σταθερή πορεία ανάκαμψης της μετοχής, η οποία ξεκίνησε από τα 10,6 ευρώ (χαμηλά 7μηνου) στα μέσα Ιουνίου.

Από εκείνο το σημείο η επάνοδος της ΔΕΗ υπολογίζεται στο +10%, κάτι το οποίο έχει βελτιώσει τη μεταβολή των τελευταίων 30 ημερών σχεδόν στο +5%.

Βέβαια, αυτό δεν αναιρεί την μερική υπο-αποδόση της μετοχής, η οποία ενισχύεται λιγότερο από 5% μέσα στο 2024, απέχοντας σχεδόν 8% από τις φετινές κορυφές των 12,6 ευρώ.

Αποστολόπουλος: Τα νοσοκομεία αξίας 130 εκατ. ευρώ, τα σταθερά κέρδη και η πρόκληση της διασποράς

Ελκυστική αποτίμηση

Σήμερα, η χρηματιστηριακή αξία της επιχείρησης υπολογίζεται σε 4,45 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο αντανακλά μια αρκετά ελκυστική αποτίμηση, με βάση τα θεμελιώδη μεγέθη.

Κι αυτό διότι ο δείκτης πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E βρίσκεται κάτω του 10x (9,7x), ενώ ο δείκτης λογιστικής αξίας υπολείπεται του 1x (0,94x).

Στόχος της διοίκησης είναι για φέτος η επίτευξη λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) της τάξης του 1,8 δισ. ευρώ έναντι 1,5 δισ. ευρώ στο 12μηνο του 2023.

Η μέση τιμή στόχος των αναλυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία του investing, τοποθετείται στα 16,9 ευρώ, κάτι το οποίο μεταφράζεται σ’ ένα περιθώριο ανόδου της τάξης του 45%. 

Ας σημειωθεί ότι στις 22 Ιουλίου ακολουθεί και η αποκοπή του δικαιώματος στο φετινό μέρισμα, το οποίο είναι το πρώτο από το 2015, με την εισηγμένη να διανέμει την επιβράβευση του 0,25 ευρώ/μετοχή.

ΑΕΕΑΠ: Το «μαύρο πρόβατο» του Χρηματιστήριου

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)