Τα «μελλούμενα» της αγοράς ενέργειας τόσο ως προς τις νέες τάσεις και προκλήσεις όσο και ως προς τις ευκαιρίες που διαγράφονται ανέδειξε, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Καλαφατάς, Chief Executive Director του τομέα Ενέργειας της Metlen, σε εκτενή παρουσίασή του στα πλαίσια του workshop που πραγματοποίησε εχθές η εταιρεία Metlen με ακροατήριο δημοσιογράφους του κλάδου.
«Η εποχή που ζούμε είναι εποχή για επιστροφή στα βασικά και τα θεμελιώδη» σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι το κρίσιμο σήμερα είναι η παρουσία σε όλη την γραμμή της εφοδιαστικής αλυσίδας ως και τον τελικό καταναλωτή, «μοντέλο» που σημειωτέον είχε υποχωρήσει τα προηγούμενα χρόνια σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το φυσικό αέριο και οι άλλες αλήθειες της αγοράς
Απαριθμώντας τους 7 μεγάλους «χρησμούς» ή διαφορετικά «αλήθειες» της αγοράς ενέργειας, οι δύο πρώτοι αφορούν το φυσικό αέριο και τον ρόλο του στο ενεργειακό μίγμα.
Δεν πρόκειται για καύσιμο-γέφυρα παρά για συστατικό στοιχείο που καλύπτει ζωτικές ανάγκες στη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος όταν, μέχρι τα σήμερα, δεν υπάρχει κάποια άλλη εναλλακτική. «Δεν μπορεί να υποκατασταθεί η μονάδα φυσικού αερίου ως προς αυτά που προσφέρει σε ένα ηλεκτρικό σύστημα».
Στον τομέα των ΑΠΕ, η «μονοκαλλιέργεια» των μονάδων «πράσινης» παραγωγής χάνει την ελκυστικότητά της, συνιστώντας επικίνδυνη «άσκηση» για τις ενεργειακές εταιρείες.
Οι ανάγκες σήμερα υπαγορεύουν διμερή συμβόλαια με ενσωματωμένο προφίλ 24 ωρών σε αντιστάθμιση της στοχαστικότητας, γεγονός που αναδεικνύει σε πρώτο πλάνο την κρίσιμη σημασία του energy management αλλά και την έκταση ενός χαρτοφυλακίου μέχρι και τον τελικό καταναλωτή ή αλλιώς τον συνδυασμό παραγωγής και ζήτησς, δηλαδή την αρχή της καθετοποίησης.
«Παλιότερα ήταν αρκετό να έχεις ένα στόλο από εργοστάσια παραγωγής. Τώρα δεν είναι έτσι. Για να μπορείς να είσαι στην αγορά relevant θα πρέπει να έχεις πολύ δυνατή, πολυεπίπεδη και πολυδιάστατη ενεργειακή διαχείριση».
Τα τελευταία δύο σημεία αφορούν πρώτον στην αποθήκευση ως κομμάτι της εξυπηρέτησης του τελικού προφίλ ζήτησης και δεύτερον στην αξιοποίηση της τεχνολογίας του AI, μέσα από τα οποία περνούν όλες οι καινοτομίες της «επόμενης μέρας» στην αγορά ενέργειας.
Περισσότερη «εξωστρέφεια»
Σε αυτή την κατεύθυνση, η Metlen σχεδιάζει τα επόμενα βήματα εξωστρέφειας, στρεφόμενη σε αγορές που ήδη διατηρεί παρουσία μέσω των ΑΠΕ και της εμπορίας φυσικού αερίου.
Ξεχωρίζει η Ιταλία που φιλοδοξείται να αποτελέσει την δεύτερη βάση της εταιρείας για την εφόρμηση στη Βαλκανική μέχρι τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης και ακολουθούν αγορές όπως Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Αυστρία και Κροατία.
Πρόκειται για αγορές που αφενός έχουν προοπτικές (βλ. Ιταλία) και αφετέρου διατηρούν φυσικές ή μη διασυνδέσεις και συνάφειες με την ελληνική αγορά.
Η είσοδος στο LSE
Τα παραπάνω υπαγορεύονται από την στρατηγική πρόθεση της εταιρείας να κινηθεί στις ράγες της «καθετοποίησης» με έμφαση στα στοιχεία ανταγωνιστικότητας και ευελιξίας. «Με ανταγωνιστικότητα και ευελιξία, είναι σίγουρο ότι θα είσαι μεταξύ των νικητών ή τουλάχιστον ανάμεσα στους επιζήσαντες».
Την ίδια στιγμή, η εταιρεία καταγράφει ισχυρό βαθμό «ανθεκτικότητας» που της επιτρέπει να καθορίζει τα οικονομικά της αποτελέσματα έως και ανεξάρτητα της διακύμανσης των τιμών, «με την κερδοφορία να είναι volume driven και όχι price driven».
Η εταιρεία επιλέγει να διανέμει το ελάχιστο νόμιμο μέρισμα, ήτοι το 1/3 της κερδοφορίας στους μετόχους, επανεπενδύοντας τα υπόλοιπα, στρατηγική που την έχει φέρει ένα βήμα πριν την είσοδο στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και ένταξη στο δείκτη FTSE-100.
Μάλιστα να σημειωθεί ότι ήδη ως προς τα «θεμελιώδη μεγέθη» που καθορίζουν την ένταξη στον εν λόγω δείκτη, τα «νούμερα» της Metlen θα την κατέτασσαν στην 50η θέση σήμερα, κοιτώντας τον τζίρο της εταιρείας, την καθαρή κερδοφορία και τα EBITDA.
Να προσθέσουμε ότι η διαδικασία εισόδου σε ένα από τα μεγαλύτερα Χρηματιστήρια του κόσμου, αυτό του Λονδίνου βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2025 όταν θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.
Η μετοχή
Σε κάθε περίπτωση, όπως χαρακτηριστικά σημειώθηκε, η μετοχή διατηρεί ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης, πράγμα που αποτυπώνεται τόσο στις συστάσεις των χρηματιστηριακών εταιρειών για αγορά όσο και στην εκτίμηση ότι ο δείκτης P/E (τιμή προς κέρδη ανά μετοχή) από 8 που είναι σήμερα θα μπορούσε να ανέλθει στο 12, δηλαδή στα επίπεδα της μέσης ευρωπαϊκής μετοχής.
Την ίδια στιγμή, οι γραμμές της εταιρείας έχουν μεγεθυνθεί από 100 εκατ. ευρώ μερικά χρόνια πριν, στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, με τα αρμόδια στελέχη να σχολιάζουν ότι «δεν υπάρχει τέτοιο νούμερο σε τέτοιου τύπου κλάδο στην περιοχή».
Διαβάστε ακόμη: Μερίδιο από έργα 4,1 δισ. ευρώ διεκδικεί η ΜΕΤΚΑ