Ακριβώς 40 χρόνια συμπληρώνει φέτος το δημιούργημα του Γιώργου Αποστολόπουλου στον χώρο της ιδιωτικής υγείας. Ο λόγος για το Ιατρικό Αθηνών, το οποίο ιδρύθηκε το 1984 στο Μαρούσι.
Εισαγμένος στο Χρηματιστήριο Αθηνών από το 1991, σήμερα ο Όμιλος αποτιμάται σε τουλάχιστον 130 εκατ. ευρώ από την αγορά, αποτελώντας έναν από τους μεγαλύτερους «παίχτες» του κλάδου και μοιράζοντας μέρισμα για 3η συνεχόμενη χρονιά.
Ο Δρ. Αποστολόπουλος βρίσκεται σταθερά στη διοικητική ηγεσία της εταιρείας, κατέχοντας τη θέση του εκτελεστικού προέδρου και ελέγχοντας το 44,46% του μετοχικού κεφαλαίου. Βέβαια, δεν παίζει… μπάλα μόνος του.
Δίπλα του έχει τα δύο του παιδιά, Χρήστο και Βασίλη, οι οποίοι τον συνδράμουν στο έργο της διοίκησης, ενώ μετοχικά έχει την στήριξη του Asklepios International (36,3%), ενός από τους ισχυρότερους ομίλους υγείας στην Ευρώπη, ο οποίος αποφάσισε να επενδύσει στο Ιατρικό Αθηνών το 2007.
Παρά τις μεγάλες και ριζικές ανακατατάξεις στον κλάδο, οι οποίες κορυφώθηκαν στα χρόνια κατά τη διάρκεια και μετά της οικονομικής κρίσης, ο Δρ. Αποστολόπουλος βλέπει την εισηγμένη να παραμένει σε αναπτυξιακή τροχιά, κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε και στην περσινή χρήση.
Η εικόνα του σήμερα
Ο Όμιλος πέτυχε τζίρο 258 εκατ. ευρώ (από 233 εκατ. ευρώ το 2022), λειτουργικά κέρδη 38 εκατ. ευρώ (+19% σε ετήσια βάση) και καθαρή κερδοφορία 8,1 εκατ. ευρώ (από 6,9 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος). Κι όλα αυτά, παρά την αύξηση των επενδύσεων κατά 66%.
Σήμερα, το Ιατρικό Αθηνών διαθέτει επτά νοσοκομεία, με συνολική δυναμική 1.200 κλινών. Συνεργάζεται με 2.800 γιατρούς και απασχολεί 3.000 άτομα. Παράλληλα, διαθέτει σημαντική παρουσία και στη Ρουμανία.
Σε ετήσια βάση, τα νοσοκομεία του Ομίλου δέχονται περισσότερες από 100.000 εισαγωγές, πραγματοποιούν τουλάχιστον 62.000 χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ εξυπηρετούν 700.000 ασθενείς, εκ των οποίων οι 8.500 προέρχονται από το εξωτερικό.
Η πρόκληση της διασποράς
Η επόμενη ημέρα για τον Γιώργο Αποστολόπουλο περιλαμβάνει ένα δύσκολο χρηματιστηριακό εμπόδιο, αυτό της χαμηλής μετοχικής διασποράς, καθώς οι δύο μέτοχοι ελέγχουν από κοινού το 81% του μετοχικού κεφαλαίου.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να παραχωρήσουν σε βάθος ορισμένων μηνών το 6% των μετοχών, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις νέες απαιτήσεις της ΕΧΑΕ (25% ελάχιστη διασπορά για τις εισηγμένες αξίας κάτω των 250 εκατ. ευρώ).
Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν αρχικά με Επιτήρηση και μετέπειτα με «υποβάθμιση» στην Εναλλακτική Αγορά.
LIN Ji: Τα ευχάριστα «μαντάτα» του νέου Κινέζου στο λιμάνι του Πειραιά
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)