Skip to main content

Χρηματιστήριο: Γιατί πιέζεται η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή

Σήμερα η αποκοπή του δικαιώματος στο μέρισμα του 0,38 ευρώ/μετοχή

Χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα του 0,38 ευρώ διαπραγματεύεται από σήμερα η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ορισμένες εύλογες πιέσεις στην εισηγμένη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, λίγο πριν τις 2.30 το μεσημέρι, ο τίτλος της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών υποχωρεί κατά 1,6% και αναδιπλώνεται στα 19,27 ευρώ, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 19 Ιουλίου.

Ο τζίρος των συναλλαγών ανέρχεται σε 1,3 εκατ. ευρώ, καθώς έχουν διακινηθεί 68.077 τεμάχια. Ωστόσο, σ’ αυτό το ποσό θα πρέπει να προσθέσουμε και ένα πακέτο αξίας 1,4 εκατ. ευρώ, το οποίο διακινήθηκε στην τιμή των 19,2 ευρώ.

Μέρισμα 44,8 εκατ. ευρώ

Το μέρισμα αφορά 44,8 εκατ. ευρώ ή αλλιώς 0,38 ευρώ/μετοχή, με την αποκοπή του δικαιώματος να γίνεται σήμερα και την καταβολή των χρημάτων να ακολουθεί στις 15 Ιουλίου.

ΑΕΕΑΠ: Το «μαύρο πρόβατο» του Χρηματιστήριου

Η επιβράβευση έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την ανακοίνωση (20/6) του mega-deal για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της εταιρείας στους Άραβες της Masdar, στην τιμή των 20 ευρώ/μετοχή.

Μάλιστα, όπως έχει καταστεί γνωστό, θα ακολουθήσει και δημόσια πρόταση προς τους μετόχους μειοψηφίας, με στόχο την απόκτηση του 100% των μετοχών από το αραβικό fund.

Αυτήν την στιγμή η κεφαλαιοποίηση της Τέρνα Ενεργειακή προσεγγίζει τα 2,3 δισ. ευρώ, με τη μετοχή να καταγράφει άνοδο +23% από τις αρχές του έτους και +6% μέσα στο τελευταίο 30ήμερο.

Υπενθυμίζεται ότι βασικός μέτοχος παραμένει έως σήμερα η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με ποσοστό 37,9%, ενώ ο Γιώργος Περιστέρης αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο με ποσοστό 11,05%.

LIN Ji: Τα ευχάριστα «μαντάτα» του νέου Κινέζου στο λιμάνι του Πειραιά

Για το 12μηνο του 2023, η Τέρνα Ενεργειακή παρουσίασε καθαρή κερδοφορία 62,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες έφθασαν τα 327 εκατ. ευρώ.

Στο α’ τρίμηνο του 2024, δε, τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 101,7 εκατ. ευρώ, με τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη να βελτιώνονται στα 27 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστήριο – Μερίσματα: Ποιες εισηγμένες μοιράζουν 1,6 δισ. ευρώ τον Ιούλιο

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)