Skip to main content

Τώρα ξέρουμε πόσο πραγματικά κοστίζει η κατασκευή μιας τσάντας Dior αξίας 2.800 δολαρίων

Τι αποκάλυψαν εκτεταμένοι δικαστικοί έλεγχοι στις μονάδες παραγωγής του οίκου πολυτελείας αλλά και στην Giorgio Armani

Ο διευθύνων σύμβουλος της LVMH Μπέρναρντ Αρνό είναι ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index. Η κόρη του Μπέρναρντ Αρνό, Ντελφίν Αρνό, είναι η διευθύνουσα σύμβουλος του οίκου ειδών πολυτελείας Dior. Ο οίκος Dior, πουλάει τις τσάντες του στην λιανική, προς περίπου 2.780 δολάρια.

Τέτοιες τιμές, και πολύ μεγαλύτερες, έχουν τα προϊόντα των οίκων πολυτελείας.  Αυτό ωστόσο που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση είναι το  πραγματικό κόστος τους, και οι συνέπειες στους εργαζόμενους.

Οι ιταλικές εισαγγελικές αρχές στο Μιλάνο ερεύνησαν εκτεταμένως τους τελευταίους μήνες, τους υπεργολάβους – κατά βάση Κινέζους- που χρησιμοποιεί η Dior, στην χώρα.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι οι εταιρείες εκμεταλλεύονταν τους  -επίσης στην πλειοψηφία τους Κινέζους – εργαζόμενους για να παράγουν τις πανάκριβες τσάντες για ένα ελάχιστο κλάσμα της αξίας τους στο ράφι.

Επικαλούμενο έγγραφα που εξετάστηκαν, το Reuters το οποίο επικαλείται το Buisiness Insider, ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι η Dior πλήρωνε υπεργολάβο μόνο 57 δολάρια για κάθε τσάντα. Το κόστος δεν περιελάμβανε τις πρώτες ύλες, όπως το δέρμα.

Το αρμόδιο τμήμα της Dior «δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα για να ελέγξει τις πραγματικές συνθήκες εργασίας ή τις εγκαταστάσεις των χώρων παραγωγής τους», αναφέρεται επίσης σε έγγραφο της εισαγγελίας, σύμφωνα με το Reuters.

Αφαιρέθηκαν τα συστήματα ασφαλείας, για να γίνουν τα μηχανήματα πιο γρήγορα

Οι ερευνητές ανακάλυψαν εξάλλου, ότι οι εργαζόμενοι κοιμόντουσαν στις εγκαταστάσεις, ώστε οι τσάντες να παράγονται όλο το εικοσιτετράωρο,  Παρακολούθησαν επίσης δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία έδειξαν ότι οι εργασίες γίνονταν κατά τις νυχτερινές ώρες αλλά και τις αργίες, ανέφερε το δημοσίευμα.

Επίσης ανέφεραν ότι είχαν αφαιρεθεί συστήματα ασφαλείας από τις μηχανές ώστε οι εργάτες να μπορούν να τις χειρίζονται ταχύτερα.

Έρευνες έγιναν επίσης και στις εγκαταστάσεις  των υπεργολάβων της Giorgio Armani,  τους οποίους η εταιρεία, σύμφωνα με έγγραφα πλήρωνε  99 δολάρια ανά τσάντα, για προϊόντα που πωλούνταν στα καταστήματα για περισσότερα από 1.900 δολάρια.

Ζητείται δικαστική επιτήρηση για ένα χρόνο

Εκπρόσωπος του ομίλου Armani δήλωσε στο BI ότι συνεργάζεται με τις αρχές. «Η εταιρεία ασκούσε πάντα μέτρα ελέγχου και πρόληψης για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο καταχρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού», ανέφερε η δήλωση.

Ωστόσο, δικαστές του Μιλάνο δεν πείστηκαν και διέταξαν να τεθούν οι μονάδες παραγωγής και των δύο εταιρειών υπό δικαστική διαχείριση για ένα έτος.

Μια συνήθης πρακτική

Η εισαγγελία δήλωσε ότι η παραβίαση των εργασιακών κανόνων είναι μια συνήθης πρακτική της βιομηχανίας στην οποία στηρίζονταν οι κολοσσοί της πολυτελούς βιομηχανίας για υψηλότερα κέρδη.

«Δεν πρόκειται για κάτι σποραδικό που αφορά μεμονωμένες παρτίδες παραγωγής, αλλά για μια γενικευμένη και παγιωμένη μέθοδο παραγωγής», ανέφεραν δικαστικά έγγραφα σχετικά με την απόφαση να τεθεί η Dior υπό επιτροπεία, σύμφωνα με το Reuters.

naftemporiki.gr