Skip to main content

ZARO’S: Ενίσχυση ανταγωνιστικότητας με αιχμή την εξωστρέφεια

Βελτιωμένη εικόνα μεγεθών και ανοδικές προβλέψεις

Έχοντας κλείσει το 2023 με βελτιωμένη εικόνα μεγεθών, η Βοτόμος Ανώνυμη, Βιομηχανική, Εμπορική, Γεωργοκτηνοτροφική, Αναπτυξιακή Τουριστική Εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται με το σήμα ZARO’S, εστιάζει στις αναπτυξιακές προοπτικές της κατηγορίας του εμφιαλωμένου νερού και θωρακίζεται έναντι των έντονων εγχώριων επιχειρηματικών εξελίξεων στη συγκεκριμένη αγορά.

Ειδικότερα, οι προβλέψεις της εταιρείας για την πορεία της κατηγορίας του εμφιαλωμένου νερού είναι ανοδικές. Η πορεία του συγκεκριμένου κλάδου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν, αλλά και τις ενδεχόμενες κυβερνητικές παρεμβάσεις στα πλαίσια προστασίας του περιβάλλοντος (ανακύκλωση φιαλιδίων κ.λπ.).

Σε αυτό το περιβάλλον, στόχος της διοίκησης για το 2024 είναι: η διασφάλιση είσπραξης πωλήσεων και ο περιορισμός επισφαλειών, η αύξηση του τζίρου και η μείωση των λειτουργικών δαπανών, με απώτερο στόχο τη συνέχιση της κερδοφορίας.

Στόχοι

Βασικός στόχος της διοίκησης είναι να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της εταιρείας στην ελληνική αγορά, αλλά και η επέκτασή της σε νέες αγορές του εξωτερικού. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή οι εξαγωγές αποτελούν το 10% περίπου του συνολικού τζίρου της εταιρείας, με την πλειονότητα αυτών να αφορούν ευρωπαϊκές αγορές. Σε ό,τι αφορά την πορεία της περσινής χρήσης, τα έσοδα της κρητικής εταιρείας ανήλθαν σε 18,45 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 8% περίπου.

Τα μικτά αποτελέσματα κατέγραψαν σημαντική αύξηση 95% σε σχέση με το 2022 και ανήλθαν σε 3,6 εκατ. ευρώ, ενώ το μικτό περιθώριο κέρδους αυξήθηκε 81% περίπου. Τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 224,75% και ξεπέρασαν τα 2,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων ενισχύθηκαν κατά 75% και ανήλθαν σε 937.560 ευρώ. Τα EBITDA υπερδιπλασιάστηκαν (+102,14%) και ξεπέρασαν τα 3,45 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεων μειώθηκε κατά 6%, στα 12,3 εκατ. ευρώ. Το σύνολο της καθαρής θέσης ανήλθε σε 7,4 εκατ. ευρώ έναντι 6,8 εκατ. ευρώ το 2022.