Skip to main content

Εθνική Τράπεζα: Το χρονοδιάγραμμα της αποκρατικοποίησης – Τα δεδομένα και τα κρίσιμα ορόσημα

Με συνολικό τίμημα 1,067 δισ. ευρώ και τελική τιμή ανά μετοχή 5,30 ευρώ, η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα είναι η μεγαλύτερη συναλλαγή ιδιωτικοποίησης τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα

Δρομολογείται άμεσα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η διαδικασία μετοχοποίησης του ποσοστού που κατέχει στην Εθνική Τράπεζα.

Εντός Ιουλίου αναμένεται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να προχωρήσει την προκήρυξη για την πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου και νομικού συμβούλου οι οποίοι θα εξελίξουν τη διαδικασία για τη μετοχοποίηση ποσοστού ή και όλου του ποσοστού που κατέχει το Ταμείο στην Εθνική Τράπεζα και το οποίο διαμορφώνεται σε 18,39%. Δύο είναι τα κυρίαρχα ζητήματα σε αυτήν την πώληση:

  • Πότε θα συντελεστεί η ιδιωτικοποίηση της τράπεζας.
  • Eάν θα συντελεστεί με πώληση του συνολικού ποσοστού, κάτι το οποίο θα γίνει βασικά με εισήγηση των συμβούλων, αφού πρώτα οι τελευταίοι έχουν διερευνήσει την αγορά.

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο και καθώς οι αμερικανικές εκλογές έχουν οριστεί για τις 5 Νοεμβρίου, υπάρχει ένα άτυπο αλλά ουσιαστικό lock out των Αμερικανών επενδυτών για περίπου έναν μήνα πριν από τις εκλογές και μία εβδομάδα μετά από αυτές. Έτσι, λογικά, η πώληση θα διενεργηθεί είτε πριν από τις 5 Οκτωβρίου – για να μετέχουν τα funds εξ Αμερικής- είτε μετά τις 12 Νοεμβρίου.

Κρίσιμος ο Σεπτέμβριος

Είναι προφανές πως ο Σεπτέμβριος αποτελεί πολύ πιο ενδεδειγμένο μήνα για το εγχείρημα, εφόσον υπάρξουν οι προϋποθέσεις. Σε ό,τι αφορά το ποσοστό, εκτιμάται πως η κατάληξη θα είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΕΤΕ, αφού υπάρχει ενδιαφέρον και από την ίδια την τράπεζα να αγοράσει και να ακυρώσει μετοχές εφόσον το εγκρίνει ο SSM. H προηγούμενη αποεπένδυση της Εθνικής Τράπεζας, σύμφωνα με στοιχεία του ΤΧΣ, σε ποσοστό 22% χαρακτηρίζεται ως μία από τις πιο επιτυχημένες των τελευταίων ετών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το ηλεκτρονικό βιβλίο προσφορών καλύφθηκε πλήρως για πρώτη φορά κατά την πρώτη μετοχοποίηση της τράπεζας σε ένα διάστημα 20 λεπτών μετά το άνοιγμά του στις 13 Νοεμβρίου 2023, δίνοντας με τον τρόπο αυτόν και τον τόνο της ζήτησης.

Η τελική υπερκάλυψη ξεπέρασε τις 8 φορές για το διεθνές και το ελληνικό βιβλίο, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή πρόθεση του επενδυτικού κοινού να βάλει στο χαρτοφυλάκιό του τις μετοχές της Εθνικής.

Με συνολικό τίμημα 1,067 δισ. ευρώ και τελική τιμή ανά μετοχή 5,30 ευρώ, η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα είναι η μεγαλύτερη συναλλαγή ιδιωτικοποίησης τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Με δεδομένο το ενδιαφέρον για τον κλάδο και με βάση το γεγονός πως η Εθνική Τράπεζα αποτελεί τη σθεναρή προτίμηση από ξένους οίκους για τον κλάδο, εκτιμάται πως εφόσον οι κινήσεις που θα συντελεστούν για να ολοκληρωθεί το εγχείρημα θα είναι γρήγορες και άμεσες.