Skip to main content

Τίτλοι τέλους για το DT&S της CISCO στη Θεσσαλονίκη

Έληξε το μνημόνιο συνεργασίας με τον δήμο για τη δωρεάν παραχώρηση το κτιρίου Labattoir

Αποχωρεί από τη Θεσσαλονίκη η CISCO, κλείνοντας με τον τρόπο αυτό οριστικά και τη διένεξη που προέκυψε το τελευταίο διάστημα με τον Δήμο Θεσσαλονίκης για το κτήριο Labattoir στην περιοχή των Παλαιών Σφαγείων.

Η διένεξη αφορά στη λειτουργία του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων DT&S της Cisco, που σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας που είχε υπογράψει η εταιρεία με την προηγούμενη δημοτική αρχή, στεγάζεται στο κτήριο Labattoir, ιδιοκτησίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, δωρεάν για τέσσερα χρόνια. Το σχετικό συμβόλαιο έληξε πρόσφατα, στις 20 Ιουνίου.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα (1η Ιουλίου) ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, ανακοίνωσε ότι «ολοκληρώνεται η παρουσία της εταιρείας  που είχε τη χρήση του Labattoir», κατηγορώντας την εταιρεία ότι επί τέσσερα χρόνια δεν κατέβαλε τις δέουσες οφειλές για τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, τις οποίες κάλυπτε ο Δήμος και ότι αυτές τελικά καταβλήθηκαν από την εταιρεία κατόπιν πιέσεων από πλευράς του Δήμου.

Για το θέμα αυτό μάλιστα υπήρξαν και διαπληκτισμοί του κ.Αγγελούδη με τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, με τον τελευταίο να τονίζει απευθυνόμενος στον σημερινό δήμαρχο πως ο ίδιος δεν θα ήθελε να είναι αυτός που διώχνει έναν τέτοιο κολοσσό από τη Θεσσαλονίκη, βγάζοντας την πόλη από τον χάρτη της καινοτομίας και της εξέλιξης.

Σύμφωνα, δε, με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η παροχή ρεύματος στο κτήριο Labattoir όπου εδρεύει το DT&S της Cisco είναι κοινή με το παρακείμενο κτήριο-νέα έδρα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ).

Σε επικοινωνία της «Ν» πάντως με τη διοίκηση του DT&S, ο Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων DT&S της Cisco στη Θεσσαλονίκη (σ.σ. και Client Executive για τον δημόσιο τομέα της Cisco Hellas), Νίκος Λαμπρογεώργος, δήλωσε ότι το προηγούμενο διάστημα έχει προηγηθεί επικοινωνία του κ. Αγγελούδη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Cisco για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα και Βαλκάνια, Αντώνη Τσιμπούκη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ενημέρωσε για την πρόθεσή του να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο κτήριο για να στεγάσει Υπηρεσίες του Δήμου και Πολιτιστικές εκδηλώσεις, δυο τομείς για τους οποίους φέρεται να ανέφερε ότι υπάρχουν μεγάλες κτιριακές ελλείψεις στον Δήμο και ότι στη συνέχεια, την Πέμπτη 27 Ιουνίου, η CISCO ενημέρωσε τον Δήμο Θεσσαλονίκης για την απόφασή της να αποχωρήσει.

Εξόφληση οφειλών

Όσον αφορά, δε, τους επίμαχους λογαριασμούς, η εταιρεία δηλώνει ότι αφενός έχουν εξοφληθεί οι οφειλές, αφετέρου ότι υπήρχε καθαρά τεχνικό πρόβλημα για την καταμέτρηση των οφειλών μεταξύ της Cisco και του ΣΒΕ, ενώ στο κρίσιμο ερώτημα ποια θα είναι η επόμενη ημέρα της Cisco στη Θεσσαλονίκη και εάν θα λειτουργήσει το DT&S σε κάποιο άλλο σημείο στην πόλη η απάντηση ήταν ότι ο κύκλος της λειτουργίας του DT&S στη Θεσσαλονίκη θα σταματήσει και η εταιρεία δεν θα έχει πια παρουσία στην πόλη, όπως επίσης και ότι είναι ιδιαίτερα υπερήφανη για το έργο που υλοποίησε στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του DT&S στην πόλη.

«Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από το έργο μας. Δώσαμε προστιθέμενη αξία και στην οικονομία και στην πολιτιστική δραστηριότητα της περιοχής», τονίζει ο κ.Λαμπρογεώργος και προσθέτει ότι η προσφορά αυτή έχει επιβεβαιωθεί αυτά τα τέσσερα χρόνια από πολιτικούς και από επιχειρήσεις όχι μόνο από την Ελλάδα. Σε αυτήν την τετραετία το DT&S , σύμφωνα με τη διοίκησή του, έχει υποδεχτεί πάνω από 17.000 επισκέπτες από 20 χώρες, έχει φιλοξενήσει 302 διεθνή συνέδρια, έχει υλοποιήσει 27 κύκλους προγραμμάτων εκπαίδευσης με 400 ωφελούμενους, έχει δεχτεί επισκέψεις από 2.000 μαθητές και εκπαιδευτικούς από 31 σχολεία και έχει υλοποιήσει 20 καινοτόμα έργα σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το DT&S δεν είναι hub, όπως λ.χ. τα πολυπληθή σε προσωπικό hubs άλλων ξένων πολυεθνικών στη Θεσσαλονίκη όπως λ.χ., της Pfizer, αλλά επί της ουσίας είναι ένα εκπαιδευτικό κέντρο για ψηφιακές δεξιότητες, γι’ αυτό και το προσωπικό του ανέρχεται σε μονοψήφιο αριθμό και παράλληλα το Κέντρο διατηρούσε εξωτερικές συνεργασίες. Ήταν όμως η πιο πολυσυζητημένη και «διάσημη» από τις τοποθετήσεις ξένων πολυεθνικών στη Θεσσαλονίκη, η οποία είχε παρουσιαστεί από την πολιτική ηγεσία της χώρας ως ψήφος εμπιστοσύνης των ΗΠΑ στην χώρα και στη Θεσσαλονίκη και ανεξαρτήτως του μεγέθους της επένδυσης είχε εντάξει τη Θεσσαλονίκη το 2020 στον χάρτη των «έξυπνων» πόλεων του πλανήτη.

Σε κάθε περίπτωση η παύση της λειτουργίας του DT&S της Cisco στη Θεσσαλονίκη δεν επηρεάζει την υπόλοιπη παρουσία της αμερικανικής πολυεθνικής στην Ελλάδα, καθώς διαθέτει γραφεία και hub, στο οποίο απασχολούνται περί τα 200 άτομα, στο Μαρούσι, ενώ επίσης έχει εξαγοράσει την κρητική start-up εταιρεία BGP.