Skip to main content

Παπουτσάνης: H παρ’ ολίγον χρεοκοπία και η επιστροφή στις «χρυσές» εποχές του… σαπουνιού

Επί προσωπικού: Όταν το 2010 οι Γκάτζαρος - Τασόπουλος αναλάμβαναν το management, η Παπουτσάνης βρισκόταν στη χειρότερη στιγμή της ιστορίας της

Με ικανοποίηση πρέπει να διάβασαν οι άνθρωποι της Παπουτσάνης ΑΒΕΕ, την έκθεση της Euroxx, η οποία δίνει περιθώριο ανόδου 46% για τη μετοχή της εισηγμένης. Άλλωστε, πρόκειται για ακόμη μία ευχάριστη είδηση, η οποία έρχεται να προστεθεί στο πρόσφατο μπαράζ θετικών εξελίξεων.

Μην ξεχνάμε ότι στα μέσα Απριλίου, η διοίκηση ανακοίνωσε τη διανομή νέου μερίσματος, αλλά και τη βελτίωση της καθαρής κερδοφορίας του α’ τριμήνου κατά τουλάχιστον 50%, χάρη στην εξομάλυνση των τιμών σε πρώτες ύλες και ενέργεια.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές διακινούν το περισσότερο… χρήμα

Για το σύνολο του 2024, η εισηγμένη προσβλέπει σε σημαντική ενίσχυση των οικονομικών μεγεθών, ιδίως στο β’ εξάμηνο, «ποντάροντας» πολλά στις νέες συνεργασίες και στην αυξημένη παραγωγική δυναμική του εργοστασίου στη Ριτσώνα -ένα από τα πλέον σύγχρονα στη βιομηχανία σαπουνιών της Ευρώπης.

Οι αναλυτές, μάλιστα, τοποθετούν τον πήχη για τα λειτουργικά κέρδη στα 11 έως 13 εκατ. ευρώ για το σύνολο του έτους έναντι 9,2 εκατ. ευρώ το 2023 και 7,2 εκατ. ευρώ το 2022.

Με τα αγαθά προσωπικής περιποίησης και τα προϊόντα ξενοδοχείων να συνιστούν την αιχμή του δόρατος για την Παπουτσάνης, η οποία σήμερα αξίζει κάτι περισσότερα από 67 εκατ. ευρώ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η επόμενη ημέρα φαντάζει αρκετά ευοίωνη, ενόσω οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν το 58% του τζίρου και η μετοχή βρίσκεται στην περιοχή των 2,5 ευρώ, απέχοντας ελάχιστα από τα υψηλά της τελευταίας 2ετίας (2,7 ευρώ).

Η τιμή – στόχος της Euroxx απογειώνει τον πήχη στα 3,6 ευρώ, τα οποία αγνοούνται από το 2007 (!).

Η παρ’ ολίγον χρεοκοπία

Βέβαια, τα πράγματα δεν ήταν πάντα τόσο ευχάριστα.

Το 2010 χρειάστηκε η παρέμβαση του Γιώργου Γκάτζαρου, ο οποίος σήμερα είναι εκτελεστικός πρόεδρος και βασικός μέτοχος με 24,4%, όπως και του Μενέλαου Τασόπουλου (μέτοχος με 23,7% και διευθύνων σύμβουλος), για να αποφευχθεί η κατάρρευση της ιστορικής βιομηχανίας, η οποία μετρά περισσότερα από 150 χρόνια ζωής.

Εκείνη την τεταμένη και κρίσιμη περίοδο, οι δύο άνδρες αποφάσισαν να αναλάβουν δράση, ανακτώντας το management και το πλειοψηφικό πακέτο από την οικογένεια Δαυίδ – Λεβέντη, στην οποία είχε πωληθεί η εισηγμένη από το 1989.

Η επαναφορά της ιστορικής επωνυμίας -είχε αλλάξει προσωρινά σε Plias ΑΒΕΕ-, οι «ενέσεις» κεφαλαίων και οι μεγάλες επενδύσεις απέδωσαν σταδιακά καρπούς και οδήγησαν την Παπουτσάνης εκ νέου στην ευημερία (πενταπλασιασμός του τζίρου σε σχέση με το 2010), με την εποχή της πανδημίας να αποδεικνύεται μία από τις καλύτερες στην ιστορία της, καθώς ο κύκλος εργασιών ξεπέρασε το ποσό των 70 εκατ. ευρώ (έτος χρήσης 2022).

Δεν αποκλείεται, ωστόσο, φέτος να υπάρξει νέο ρεκόρ.

Ψάλτης: Ο καταλύτης για το χρηματιστηριακό άλμα (;) και τα «όπλα» για την επόμενη ημέρα

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)