Skip to main content

Ενισχυμένα μεγέθη και νέες επενδύσεις από την DASTERI

«Η εταιρεία μας έχει επιδείξει αξιοσημείωτη οικονομική ανάπτυξη τα τελευταία δύο χρόνια», τονίζει στη «Ν» ο CEO της DASTERI Α.Ε., Βασίλης Δαστερίδης

Με μεγάλη άνοδο εργασιών και κερδοφορίας έκλεισε τη χρήση 2023 η βιομηχανία παραγωγής φωτιστικών σωμάτων  αυτοκινητοβιομηχανίας και οδοφωτισμού DASTERI A.E., ενώ έχει στα σκαριά νέο-διπλό επενδυτικό πρόγραμμα.
«Η εταιρεία μας έχει επιδείξει αξιοσημείωτη οικονομική ανάπτυξη τα τελευταία δύο χρόνια», τονίζει στη «Ν» ο CEO της DASTERI Α.Ε., Βασίλης Δαστερίδης. «Συγκεκριμένα, το 2022 καταγράψαμε έναν κύκλο εργασιών που ανήλθε σε 25.294.644,44 ευρώ, με τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων να φτάνουν τα 9.525.290,62 ευρώ και τα κέρδη προ φόρων τα 8.048.639,35 ευρώ. Το 2023, η ανάπτυξή μας συνεχίστηκε με ακόμα πιο δυναμικούς ρυθμούς με τον κύκλο εργασιών να αυξάνεται κατά 38%, φτάνοντας τα 34.883.000 ευρώ, ενώ τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων έφτασαν τα 12.940.000 ευρώ και τα κέρδη προ φόρων για το 2023 ανήλθαν σε 10.820.000 ευρώ.
Για εμάς οι οικονομικές μας επιδόσεις αντικατοπτρίζουν την επιτυχία της στρατηγικής μας και της συνεχούς βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας ενώ παράλληλα αποδεικνύουν την ισχυρή μας παρουσία στην αγορά φωτιστικών σωμάτων LED. Παρά το ασταθές διεθνές περιβάλλον και τις προκλήσεις που καλούνται όλες οι επιχειρήσεις να ξεπεράσουν, το 2024, η εταιρεία μας συνεχίζει να επενδύει στην καινοτομία και την ποιότητα, και να παραμένει ευέλικτη και προσαρμοστική στις ανάγκες της αγοράς, καθιστώντας μας βέβαιους πως θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε την ανοδική μας πορεία και την επόμενη χρονιά».

Νέες επενδύσεις

Αναλυτικότερα, όσον αφορά την επενδυτική δραστηριότητα, η εταιρεία έχει δυο μονάδες παραγωγής στις οποίες τα τελευταία δύο-τρία χρόνια έχουν γίνει οι απαραίτητες παρεμβάσεις μέσω επενδύσεων ώστε να εκσυγχρονιστούν. Εντός του 2024 η εταιρεία προσβλέπει στην έναρξη νέου επενδυτικού προγράμματος, ύψους 5 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει καταθέσει προς επιχορήγηση και αφορά στην μετάβαση σε Industry 4.0 τεχνολογιών και την εφαρμογή τους σε όλα τα στάδια του σχεδιασμού και της παραγωγής ποιοτικά βελτιστοποιημένων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.
Κύριο άξονα αυτής  της μετάβασης – επισημαίνει ο κ.Δαστερίδης – θα αποτελέσει η κατασκευή ενός νέου κτηρίου που θα στεγάζει το R & D  τμήμα, το οποίο θα είναι εξοπλισμένο με τα πλέον σύγχρονα λογισμικά σχεδιασμού και προσομοίωσης αλλά και πλήρως συνδεδεμένο με το αμέσως επόμενο στάδιο στην δημιουργία νεών και καινοτόμων προϊόντων, δηλαδή το διασυνδεδεμένο κατασκευαστικό τμήμα της εταιρίας στο οποίο παίρνει φυσική μορφή ο σχεδιασμός του R & D τμήματος με νέο μηχανολογικό εξοπλισμό ο οποίος θα βελτιστοποιήσει τους χρόνους παραγωγής μητρών και πρωτοτύπων προϊόντων.
Η μετάβαση σε Industry 4.0 τεχνολογίες δεν αφορά μόνο στο σχεδιαστικό και ποιοτικό κομμάτι της εταιρίας αλλά και στην αναβάθμιση των παραγωγικών διαδικασιών με την εισαγωγή ρομποτικού και αυτοματοποιημένου μηχανολογικού εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της επιχείρησης.  Μέσω της συνολικής αναδιάρθρωσης των διεργασιών της επιχείρησης θα καταστεί εφικτό, όπως σημειώνει ο CEO της, να ολοκληρωθούν σημαντικές συμφωνίες με αυτοκινητοβιομηχανίες του εξωτερικού αλλά και η μελλοντική επέκταση σε περισσότερα projects φωτιστικού εξοπλισμού και εξαρτημάτων – μερών για αυτοκίνητα.
Αυτήν την περίοδο, επίσης, η εταιρεία προχωρά με τη μελέτη ενός νέου επενδυτικού προγράμματος ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ, που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση των γραμμών παραγωγής και την χρήση ΑΠΕ για την κάλυψη των αναγκών της, ώστε να χαμηλώσει το ενεργειακό της αποτύπωμα.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές αντιστοιχούν σε ένα σημαντικό ποσοστό του συνολικού τζίρου της ( στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας άνω του 90%) με την εταιρεία να διατηρεί έναν σταθερά εξαγωγικό προσανατολισμό και να αναπτύσσει εξαγωγές σε πάνω από 50 χώρες, με αιχμή του δόρατος τη Βόρεια Ευρώπη, όπου καταγράφει σημαντική αύξηση πωλήσεων. Παράλληλα, αναπτύσσει σημαντική δραστηριότητα και σε νέες αγορές, όπως η Κεντρική Αμερική και η Δυτική Ασία.
Σε ανοδική τροχιά βρίσκεται και η εταιρεία DASTERI SYSTEMS Α.Ε., η δεύτερη μονάδα παραγωγής που δημιουργήθηκε το 2007 υπό την  ομπρέλα της DASTERI και στόχευε σε νέο για την εποχή πεδίο που ήταν η παραγωγή φωτιστικών σωμάτων LED που προορίζονταν όχι μόνο για την βιομηχανία αλλά και για τον φωτισμό εσωτερικών – εξωτερικών χώρων, κτηρίων και τον οδοφωτισμό, εισάγοντας καινοτόμες για την εποχή έννοιες στην αγορά του φωτισμού όπως η πράσινη μετάβαση και η αυξημένη ενεργειακή απόδοση των πόλεων. Σήμερα, η DASTERI SYSTEMS AE πρωτοπορεί στον κλάδο της και έχει να επιδείξει μια πλειάδα έργων σε Δήμους της χώρας μας, από μικρές κοινότητες έως μεγάλα αστικά κέντρα.