Skip to main content

Σε τροχιά ανάπτυξης από το 2024 η Μαθιός Πυρίμαχα

Ανάπτυξη καινοτόμων υλικών, επέκταση σε νέες αγορές και σύναψη στρατηγικών συνεργασιών

Σε τροχιά ανάπτυξης αναμένει να βρεθεί από την τρέχουσα οικονομική χρήση η Μαθιός Πυρίμαχα, όπως τόνισε η διοίκηση της εταιρείας κατά την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της.

Ειδικότερα έγινε συνοπτική αναφορά σε νέες προοπτικές, όπως η ανάπτυξη καινοτόμων υλικών, η επέκταση σε νέες αγορές και η σύναψη στρατηγικών συνεργασιών.

Η διοίκηση διαβεβαίωσε τους μετόχους ότι η εταιρεία παραμένει σε πορεία βιωσιμότητας. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στον εξορθολογισμό των δαπανών και στην ενίσχυση των εξαγωγών, που αποτελούν και την αιχμή του δόρατος για τη Μαθιός Πυρίμαχα, με έμφαση την αγορά των Βαλκανίων. Κατά την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων εγκρίθηκαν όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και οι μέτοχοι αντάλλαξαν απόψεις και προτροπές για την βελτίωση της οικονομικής απόδοσης, η διοίκηση, με σεβασμό στις προτάσεις τους, υπογράμμισε τη δέσμευσή της για εφαρμογή των στρατηγικών.

Κάνοντας τον απολογισμό της προηγούμενης οικονομικής χρήσης η διοίκηση επεσήμανε πως το 2023 χαρακτηρίστηκε από υψηλή αβεβαιότητα. Για το 2024 η εταιρεία αναμένει την υλοποίηση έργων στα οποία η Μαθιός Πυρίμαχα έχει σημαντικό προβάδισμα λόγω των ποιοτικών υλικών που παράγει για την κάλυψη των αναγκών της βιομηχανίας και των οικοδομικών κατασκευών.

Να σημειωθεί ότι η ελληνική εισηγμένη εταιρεία δραστηριοποιείται στην αγορά από το 1890, διαθέτει σύγχρονη μονάδα παραγωγής και έχει ενεργή και αδιάλειπτη παρουσία στον τομέα των πυρίμαχων υλικών, και αργότερα την τεχνητή πέτρα και τα οικοδομικά υλικά. Ένα μεγάλο μέρος των προϊόντων του Ομίλου διαθέτει χαρακτηριστικά που προωθούν την βιώσιμη ανάπτυξη.

Παράγονται από φυσικά ανακυκλώσιμα υλικά, δεν αποτελούν προϊόντα εξόρυξης από λατομεία, είναι 100% ανακυκλώσιμα, όπως και τα υλικά συσκευασίας. Οι επενδυτικές πέτρες που παράγονται είναι ελαφροβαρείς, και μπορούν να εφαρμοστούν σε συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης.

Επίσης εξειδικευμένα προϊόντα του Ομίλου έχουν λάβει πιστοποίηση κλάσης Α+ για την ποιότητα του εσωτερικού αέρα αναφορικά με την συγκέντρωση σε Πτητικές Οργανικές Ενώσεις (VOCs), από την Société Analytice γεγονός που σημαίνει ότι παρουσιάζουν χαμηλό χημικό αποτύπωμα στην ατμόσφαιρα. Επιπρόσθετα, ο Όμιλος έχει λάβει μέρος στην δράση «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ», βασικός στόχος της οποίας είναι η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων προς διεθνείς αγορές, με σκοπό τη μετάβαση στην ποιοτική καινοτόμα επιχειρηματικότητα και την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας.

Η δράση αυτή είχε ως σκοπό την Ανακύκλωση χρησιμοποιημένων πυρίμαχων από διαφόρους βιομηχανικούς κλάδους για την παραγωγή αργιλοπυριτικών πυριμάχων τούβλων και μαζών. Να σημειωθεί ότι ο Όμιλος έχει προβεί εντός του 2024 στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στην στέγη της έδρας στον Ρέντη και αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία net metering.