14 δολάρια για ένα αποσμητικό για όλο το σώμα – το διπλάσιο του κόστους ενός κανονικού στικ. Ξυραφάκι 15 δολαρίων ειδικά για «δύσκολες περιοχές», με 5 δολάρια περισσότερα από το «κανονικό» γυναικείο ξυραφάκι. Τρίλεπτο θαυματουργό conditioner για ταλαιπωρημένα μαλλιά και απορρυπαντικό πλυντηρίου με αντιβακτηριακές ιδιότητες και μεγαλύτερης διάρκειας άρωμα -οι εταιρείες παγκοσμίως γίνονται όλο και πιο ευφάνταστες, πείθοντας τους καταναλωτές ότι έχουν νέες ανάγκες, προκειμένου να ανακτήσουν τις χαμένες τους πωλήσεις.
Η επίπλαστη δημιουργία νέων χρήσεων για παλιά προϊόντα, αποτελεί μια κάπως αμήχανη προσπάθεια ορισμένων από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές προϊόντων προσωπικής φροντίδας και ομορφιάς των ΗΠΑ, η οποία ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, να φέρουν πίσω τους καταναλωτές.
Αλλά, «γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρούμε νέα πεδία ανεκπλήρωτων αναγκών», ομολογεί ο Bill Chidley, συνιδρυτής της εταιρείας συμβούλων μάρκας ChangeUp. «Πόσο πιο καθαρά, πόσο πιο μυρωδάτα, πόσο πιο γρήγορα, πόσα “better” η “best” πρέπει πια να ανακαλύψουμε».
Στα χρόνια του υψηλού πληθωρισμού οι καταναλωτές που πλέον έχουν συνείδηση του κόστους και της σπατάλης, έχουν μειώσει την αγορά ειδών που κάποτε θεωρούνταν απαραίτητα. Η P&G, η Unilever, η Edgewell και οι άλλες εταιρείες συσκευασμένων προϊόντων προσωπικής ανάγκης έχουν καταγράψει πολλά τρίμηνα μικρών ή μειωμένων όγκων πωλήσεων.
Λιγότερα ξυραφάκια και αποσμητικά
Σε ολόκληρη τη βιομηχανία, οι εταιρείες πούλησαν πέρυσι 20% λιγότερα ξυραφάκια σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας αγοράς Circana. Οι πωλήσεις αποσμητικών μειώθηκαν κατά 6,5% κατά την ίδια περίοδο.
Οι κολοσσοί των συσκευασμένων προϊόντων διατήρησαν τα έσοδα σε υψηλά επίπεδα για χρόνια αυξάνοντας τις τιμές και μειώνοντας τα μεγέθη των συσκευασιών, την γνωστή πλέον τακτική του “shrinkflation”.
Οι καταναλωτές το ανέχθηκαν για πολύ καιρό, πριν οδηγηθούν στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων, αναφέρει το Bloomberg.
Σε κάποιες περιπτώσεις, οι αγοραστές προχωρούν σε φθηνότερες επιλογές, όπως τα προιόντα ετικέτας της Amazon, Amazon Basics. Άλλοι αγοράζουν λιγότερα είδη.
Πλασάρισμα προϊόντων που οι καταναλωτές έχουν αποφασίσει ότι δεν χρειάζονται πλέον
Για να κερδίσουν τους πελάτες τους ξανά, οι εταιρείες έχουν επινοήσει μια νέα τακτική: το «upflation». Πλασάρισμα προϊόντων που οι καταναλωτές έχουν αποφασίσει ότι δεν χρειάζονται πλέον – και να τα χρεώνουν ακριβότερα.
Δεν δίνουν στοιχεία
Οι εταιρείες λένε ότι τα νέα προϊόντα έχουν καλύτερες επιδόσεις από τις προηγούμενα αλλά αποφεύγουν να μοιραστούν συγκεκριμένα στοιχεία πωλήσεων.
Η πιο πρόσφατη έκθεση κερδών της P&G ανέδειξε ότι η αύξηση των εσόδων προήλθε από καταναλωτές που αγόραζαν μεν λιγότερα πράγματα αλλά σε υψηλότερες τιμές.
Ο γίγαντας των αγαθών προσωπικής περιποίησης σημείωσε, ωστόσο, υψηλότερες από τις αναμενόμενες πωλήσεις στο τμήμα καλλωπισμού, τις οποίες απέδωσε εν μέρει στα προϊόντα του ολικού ξυρίσματος του σώματος και αποτρίχωσης. Σε συνέντευξή της, η εταιρεία δήλωσε ότι τα αποσμητικά σώματος αυξάνονται επίσης.
Δεν είναι όλοι οι αγοραστές πεπεισμένοι ότι χρειάζονται ή θέλουν αυτά τα πράγματα.
Πρόκειται πράγματι για κάτι καινούργιο;
«Πρόκειται πράγματι για κάτι καινούργιο ή απλά το προωθούν ως τέτοιο;» αναρωτιέται η Maia James για το αποσμητικό για όλο το σώμα.
Η 44χρονη, η οποία διευθύνει τον ιστότοπο αξιολόγησης προϊόντων Gimme the Good Stuff, έχει σκεφτεί να αγοράσει κάτι για να διαχειριστεί τις νυχτερινές εφιδρώσεις της. Αλλά υποψιάζεται ότι ένα συνηθισμένο στικ θα κάνει την ίδια δουλεια.
Οι εταιρείες επιμένουν ότι λύνουν πραγματικά προβλήματα.
Η Aleta Simmons, δερματολόγος στο Νάσβιλ, αναφερόμενη στα αποσμητικά για όλο το σώμα τονίζει ωστόσο: «όποιος έχει μέτρια ή έντονη οσμή σώματος θα πρέπει να δει έναν γιατρό. Όλοι οι υπόλοιποι μπορούν πιθανότατα να τα καταφέρουν με διαφορετικές επιλογές ρούχων ή αντιβακτηριδιακά σαπούνια».
naftemporiki.gr