Την κοινοποίηση του αιτήματος στην Κομισιόν για την έγκριση της κρατικής ενίσχυσης, ύψους 150 εκατ., μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, περιλαμβάνει το αμέσως επόμενο σημαντικό «ορόσημο», στη σειρά ενεργειών για την ωρίμαση του έργου της Energean που αφορά την αποθήκευση CO2 στο εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου στον Πρίνο.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πληροφορίες της «Ν», η διαδικασία προ-κοινοποίησης του αιτήματος ολοκληρώθηκε πριν από μερικές εβδομάδες και πλέον σχεδιάζεται η επίσημη κοινοποίηση από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς την Κομισιόν, μέσα στις επόμενες μέρες.
Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας, με την εκταμίευση των 150 εκατ. ευρώ, θα συμβάλει σημαντικά στην προώθηση του έργου με συνολικό προϋπολογισμό περί τα 500 εκατ. ευρώ, κατά την πρώτη φάση ανάπτυξής του, καθώς θα διασφαλίσει σημαντική «καύσιμη ύλη», κατά τα πρώτα κρίσιμα βήματα ωρίμασης.
Με δεδομένο ότι η διαδικασία της προ-κοινοποίησης διήρκεσε έναν ολόκληρο χρόνο, με τα αρμόδια στελέχη της Κομισιόν να προχωρούν σε εξαντλητική διερεύνηση του έργου, εκτιμάται ότι η επίσημη διαδικασία θα διαρκέσει λιγότερο και, επομένως, θα υπάρξει «πράσινο φως» μέσα στους επόμενους μήνες. Παράλληλα, όπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας, η EnEarth, θυγατρική του Ομίλου Energean και υπεύθυνη για την ανάπτυξη του έργου, προχωρά στη σύνταξη της Μελέτης Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων, σχεδιάζοντας μέσα στο καλοκαίρι να καταθέσει ένα πρώτο draft στην αρμόδια Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης.
Ο σχεδιασμός της εταιρείας προβλέπει την υποβολή της μελέτης σε δημόσια διαβούλευση εντός φθινοπώρου, με σκοπό να εγκριθεί μέχρι τα τέλη του χρόνου. Σε κάθε περίπτωση τα χρονοδιαγράμματα είναι ενδεικτικά, δεδομένου ότι δεν υπάρχει πρότερη εμπειρία επί του θέματος. Το project του Πρίνου συνιστά το πρώτο στο είδος του στην ελληνική επικράτεια και, επομένως, «υποχρεωτικά» η μελέτη λαμβάνει διαστάσεις «στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων», που θα λειτουργήσει ως «μπούσουλας» σε ανάλογα επόμενα εγχειρήματα. Με πρόθεση να «τρέξει» όσο περισσότερο γίνεται, η εταιρεία σχεδιάζει εντός Ιουλίου να ξεκινήσει τη διαδικασία του μη δεσμευτικού market test, προκειμένου να «καταγράψει» το ενδιαφέρον της αγοράς στην προοπτική δημιουργίας μιας υποδομής αποθήκευσης CO2 στην Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι η πρώτη φάση ανάπτυξης του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε λειτουργία το 2026, με την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης ανάπτυξης και με προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ να ακολουθεί μετά το 2028. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, η δεσμευτική φάση του market test προσδιορίζεται χρονικά εντός του έτους, ώστε εντός του 2025 να έχουν υπογραφεί δεσμευτικά συμβόλαια με τις βιομηχανικές επιχειρήσεις (emitters) που θα επιλεγούν. Η λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης προσδιορίζεται για τις αρχές του 2025 και συνδέεται άρρηκτα με αντίστοιχες ενέργειες από άλλους ενδιαφερόμενους στο κομμάτι της δέσμευσης, καθώς διαφορετικά η ανάπτυξη της υποδομής αποθήκευσης θα βρίσκεται στον αέρα.
Χρειάζεται βέβαια να σημειωθεί ότι ήδη υπάρχει δεδηλωμένο ενδιαφέρον από την αγορά για την αξιοποίηση της υποδομής – αποθηκευτικής ικανότητας περί τα 3 εκατ. τόνους CO2 μετά την 2η φάση ανάπτυξης -, με την Energean να έχει υπογράψει 10 μη δεσμευτικά Μνημόνια Κατανόησης (MoU) με ενδιαφερόμενους emitters από την Ελλάδα και γειτονικές χώρες.
Να προσθέσουμε ακόμη, όπως μεταφέρουν αρμόδιες πηγές της αγοράς στη «Ν», ότι, αν και πρόκειται για δύσκολο και απαιτητικό εγχείρημα, δεδομένου ότι δεν υπάρχει προηγούμενο, τουλάχιστον επί ελληνικού εδάφους, η κρισιμότητα και πολύ περισσότερο η «σπουδή» είναι μεγάλη, καθώς οι προβλέψεις για το κόστος ρύπων το 2035, όταν και θα παύσει η δωρεάν διάθεση δικαιωμάτων εκπομπών, μιλούν για 200 δολ. ο τόνος από περίπου 70 δολ. σήμερα.