Skip to main content

Σαχίνης: Το «φθηνότερο νερό στον κόσμο», η προοπτική της μετοχής και η δυνατότητα για… εξαγορές

ΑΡΧΕΙΟ ΕΥΔΑΠ – ΚΕΛ ΨΥΤΤΑΛΕΙΑ

Επί προσωπικού: Πώς ο CEO της ΕΥΔΑΠ θα αποφύγει τις μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια

Σε μια εποχή που όλα ακριβαίνουν, υπάρχει κάτι που παραμένει σταθερά φθηνό. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το νερό της ΕΥΔΑΠ, το οποίο διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα (ένα από τα φθηνότερα νερά σε όλο τον κόσμο, όπως υποστηρίζει η ίδια), παρά το κύμα ακρίβειας των τελευταίων ετών.

Φυσικά, ο ρόλος του διευθύνοντος συμβούλου, Χάρη Σαχίνη, ο οποίος έχει αισίως συμπληρώσει πέντε χρόνια στο «τιμόνι» της Επιχείρησης, δεν είναι αμελητέος σ’ αυτήν τη στρατηγική απόφαση.

Χάρης Σαχίνης.

Εν αναμονή του νέου ρυθμιστικού πλαισίου, το οποίο εκτιμάται ότι θα ενεργοποιηθεί το φθινόπωρο, ο CEO της εισηγμένης έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μερικής αναπροσαρμογής των τιμολογίων.

Όμως, και πάλι, οι οποίες αλλαγές θα είναι μικρής κλίμακας, με τη διοίκηση να επιμένει στη συγκράτηση των τιμών, επιβαρύνοντας όσο το δυνατόν λιγότερο τους καταναλωτές.

Τα όπλα στη φαρέτρα

Φυσικά, ο Χάρης Σαχίνης, ο οποίος την περίοδο 2009 – 2024 βρισκόταν στην κεφαλή της ΔΕΠΑ, έχει ορισμένα βασικά όπλα στη φαρέτρα του, τα οποία τού επιτρέπουν να ασκεί αυτήν την κοινωνική πολιτική.

Η εκτιμώμενη μείωση του ενεργειακού κόστους κατά 10 εκατ. ευρώ μέσα στο 2024, η προοπτική ανάπτυξης έργων ΑΠΕ, η δυνατότητα επέκτασης εκτός Αττικής, καθώς και η πιθανότητα εξαγοράς επιχειρήσεων σε συναφείς κλάδους προσδίδουν μια αναπτυξιακή δυναμική στην εταιρεία, με την υπόσχεση μεγέθυνσης του τζίρου και βελτίωσης του περιθωρίου κέρδους.

Μην ξεχνάμε ότι το 2023 η επιχείρηση πέτυχε κερδοφορία 20,3 εκατ. ευρώ (από 5 εκατ. το 2022) και περιθώριο κέρδους 5,8% (από 1,5% το προηγούμενο έτος), με την τακτική Γενική Συνέλευση να εγκρίνει σε λίγες ημέρες (11/7) τη διανομή μερίσματος 0,1 ευρώ/μετοχή. Για φέτος, δε, ο Χάρης Σαχίνης αναμένει περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών μεγεθών και ενδεχομένως υψηλότερη επιβράβευση προς τους μετόχους.

Χρηματιστήριο: Άνοδος ή πτώση; Τι μας δείχνει η προϊστορία του Ιουλίου

Η υπο-απόδοση της μετοχής

Στον αντίποδα όλων των παραπάνω, ωστόσο, υπάρχει και η άλλη άποψη, η οποία εστιάζει στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η μετοχή απέχει παρασάγγας από τα υψηλά του 2021 (9 ευρώ), ενώ υπο-αποδίδει σταθερά τα τελευταία χρόνια, έχοντας υποχωρήσει κάτω των 6 ευρώ, μετρώντας απώλειες άνω του 20% στο τελευταίο 12μηνο και χάνοντας το όριο των 600 εκατ. ευρώ σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης.

Σίγουρα, το γεγονός ότι το 61% του μετοχικού κεφαλαίου βρίσκεται στα χέρια του δημοσίου αποτελεί έναν ανασταλτικό παράγοντα για τους αγοραστές. Την ίδια στιγμή, τα μεγέθη του 2023, παρά τη βελτίωση, εξακολουθούν να υπολείπονται του 2021 (κέρδη 30 εκατ. ευρώ και περιθώριο 8,5%).

Ωστόσο, οι προοπτικές της επιχείρησης φαντάζουν πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με την τρέχουσα αποτίμηση, ιδίως αν αναλογιστούμε το ισχυρό ταμείο, το διευρυμένο επενδυτικό πρόγραμμα, αλλά και την αυξάνουσα σημασία που αποκτούν οι εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης σε μια περίοδο, κατά την οποία το νερό καθίσταται ολοένα και πιο πολύτιμο, λόγω των περιβαλλοντικών συνθηκών.

Κι αυτό είναι κάτι, το οποίο ο Χάρης Σαχίνης το γνωρίζει πολύ καλά.

Ψάλτης: Ο καταλύτης για το χρηματιστηριακό άλμα (;) και τα «όπλα» για την επόμενη ημέρα

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)