Skip to main content

McKinsey: Χαμηλές επιδόσεις για τις ελληνικές επιχειρήσεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Brain drain και έλλειψη τεχνικών υποδομών οι βασικότερες αιτίες

Στην 58η θέση ανάμεσα σε 62 χώρες κατατάσσεται η Ελλάδα όσο αφορά την Τεχνητή Νοημοσύνη με τη βασικότερη δυσκολία να εντοπίζεται στην εξασφάλιση ανθρώπινου δυναμικού με την κατάλληλη κατάρτιση, εξαιτίας του brain drain.

Το παραπάνω στοιχείο, σχετική έρευνα της Tortoise Global AI index, επισημάνθηκε χθες από στελέχη της McKinsey που παρουσίασαν στον Τύπο τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο για τη διείσδυση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ).

Ειδικότερα, όπως ανέφεραν ο πρόεδρος και Managing Partner Ελλάδας και Κύπρου της  McKinsey, Γιώργος Τσόπελας, ο Partner της QuantumBlack (το τμήμα της McKinsey για την ΤΝ) Χριστόφορος Αναγνωστόπουλος και ο Ελευθέριος Χαραλάμπους, Managing Partner της McKinsey, έχει έρθει η ώρα για δράση του ελληνικού επιχειρείν όσο αφορά την εν λόγω τεχνολογία. «Η συγκυρία είναι κρίσιμη καθώς αν δεν δράσει τώρα, η χώρα θα μείνει πίσω με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας», ειπώθηκε σχετικά.

Βάσει των ευρημάτων ερευνών οι ελληνικές επιχειρήσεις λειτουργούν σε ένα λιγότερο φιλικό περιβάλλον για την Τεχνητή Νοημοσύνη, με έλλειψη σχετικών τεχνικών υποδομών  και πλαισίου διακυβέρνησης, οργανωτικού και λειτουργικού μοντέλου (51η θέση από 62 χώρες).

Οι ελληνικές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν ανθρώπινο δυναμικό παρότι σε χώρους επαγγελματικής δικτύωσης όπως το LinkedIn, η διείσδυση των δεξιοτήτων Ελλήνων επαγγελματιών σε Τεχνητή Νοημοσύνη και Επιστήμη Δεδομένων παρουσιάζεται υψηλότατη.

Σύμφωνα με τα στελέχη της McKinsey, η οποία ασχολείται με το 70% των 50 μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων, σε δεύτερη ανάγνωση αυτό δεν αποτελεί παράδοξο, καθώς η Ελλάδα είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους (ποσοστιαία) εξαγωγείς ταλέντου στο συγκεκριμένο τομέα, με το ΑΙ brain drain να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Γενικότερα, στην Ελλάδα, η διείσδυση της Τεχνητής Νοημοσύνης αλλά και του ψηφιακού μετασχηματισμού ο οποίος αποτελεί σε μεγάλο βαθμό προϋπόθεσή της, εξακολουθεί να υστερεί κατά περίπου 50% σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους. Εντούτοις, το ποσοστό των εταιρειών που εξετάζουν την υιοθέτηση συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης διπλασιάστηκε από το 2021 μέχρι το 2023.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 72% των επιχειρήσεων υιοθετούν τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης, ανατρέποντας μια στασιμότητα έξι ετών κατά την οποία η χρήση τέτοιων τεχνολογιών είχε μείνει αμετάβλητη, περίπου στο 50%. Η πλειοψηφία των εταιριών δηλώνει ότι στρέφεται στην ΤΝ με στόχο να καλυφθούν ταυτόχρονες ανάγκες σε πολλαπλούς τομείς, με πιο συνήθεις το marketing, τις πωλήσεις, την ανάπτυξη προϊόντων και την πληροφορική.

Σήμερα, η παραγωγική ΤΝ (gen ΑΙ) διεισδύει και στην καθημερινότητα των ιδίων των στελεχών, γεγονός που δεν καταγράφονταν στον ίδιο βαθμό με παλαιότερες μορφές ΤΝ. Συγκεκριμένα, το 56% των διοικητικών στελεχών (CxOs) αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν συχνά εργαλεία παραγωγικής ΤΝ εντός ή/και εκτός εργασιακού περιβάλλοντος.

Κάποιοι από τους κινδύνους που απασχολούν τις επιχειρήσεις παγκοσμίως είναι η ασφαλής διαχείριση δεδομένων, η παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας, ιδιωτικότητας, η ασφάλεια και η ηθική χρήση, αλλά και η ανακριβής ή αναληθής παραγωγή περιεχομένου, με το τελευταίο αυτό ζήτημα να θεωρείται το πιο φλέγον και το 23% συνολικά των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι τους επηρέασε αρνητικά. Εντούτοις, μόνο το 1/3 των ερωτηθέντων κρίνουν πως η επίγνωση των κινδύνων αυτών αποτελεί απαραίτητη δεξιότητα για το ανθρώπινο δυναμικό που είναι τεχνικά υπεύθυνο για τη δημιουργία και συντήρηση τέτοιων συστημάτων.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί επίσης το ενδεχόμενο μαζικής αντικατάστασης ανθρώπινου δυναμικού από την αυτοματοποίηση που επιτρέπουν τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης.

Σε σχετική μελέτη, η McKinsey ανέδειξε πως η χρονική στιγμή κατά την οποία αναμένεται η αυτοματοποίηση να φτάσει το 50% του συνολικού χρόνου εργασίας πιθανόν να έχει μετατεθεί δέκα χρόνια νωρίτερα λόγω της άφιξης της παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης  από το 2055 στο 2045.

Το εργατικό δυναμικό της Ελλάδας δηλώνει ιδιαίτερα ανήσυχο ως προς αυτό το ενδεχόμενο, δηλώνοντας σε ποσοστό 24% πως φοβάται για την ανεργία που δύναται να προκαλέσει η άφιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, παρουσιάζει όμως ταυτόχρονα και ένα από τα μεγαλύτερα ελλείμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης.

Σημειώνεται ότι η McKinsey δραστηριοποιείται στην Τεχνητή Νοημοσύνη έχοντας ενσωματώσει την QuantumBlack, η οποία ξεκίνησε ως νεοφυής εταιρία το 2009 με 3 στελέχη και σήμερα διαθέτει σε 50 χώρες, περί τους 7.000 εξειδικευμένους επιστήμονες.