Skip to main content

Χρηματιστήριο: Ράλι 5% για την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ – Τα υψηλότερα κέρδη του 5μήνου

Στα 700 εκατ. ευρώ επανέρχεται η αξία της εισηγμένης

Προς την καλύτερη συνεδρίαση από τις 26 Ιανουαρίου οδεύει η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία καταγράφει τη δεύτερη καλύτερη ημερήσια επίδοση σε όλο το ταμπλό.

Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της εισηγμένης εκτινάσσεται κατά σχεδόν 5,5%, κάτι το οποίο ισοδυναμεί με τα υψηλότερα κέρδη των τελευταίων πέντε μηνών. Κάπως έτσι, η μετοχή αναρριχάται εκ νέου στο 1,86 ευρώ.

Ωστόσο, το άλμα δεν συνοδεύεται από ένα «πλούσιο» επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς μέχρι τις 2.00 το μεσημέρι, η αξία των συναλλαγών υπολογίζεται σε 162.000 ευρώ, με τον όγκο να μην ξεπερνά τα 88.500 τεμάχια.

Ιωάννου: Οι δύο όψεις του νομίσματος, το ανεκτέλεστο των 3,3 δισ. και οι υπόλοιπες μπίζνες

-25% από τις κορυφές

Η σημερινή ανοδική αντίδραση, σε κάθε περίπτωση, έρχεται να ανακόψει την καθοδική κίνηση των προηγούμενων 30 ημερών, μέσα στις οποίες η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ απώλεσε σχεδόν το 10% της αξίας της.

Από τις αρχές του 2024, μάλιστα, η αθροιστική μεταβολή προσεγγίζει το -5%, με τη χρηματιστηριακή αξία της εισηγμένης να δίνει «μάχη» για την ανάκτηση των 700 εκατ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση υπολείπεται κατά σχεδόν 25% σε σχέση με τις φετινές κορυφές των 900 εκατ. ευρώ (2,4 ευρώ/μετοχή), οι οποίες ισούνται με τα υψηλά 4ετίας.

Μία εξήγηση για τα παραπάνω δίνεται από τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου, τα οποία δεν παρουσιάζουν και την καλύτερη δυνατή εικόνα, καθώς η ζήτηση στον βιομηχανικό κλάδο εξακολουθεί να επηρεάζεται δυσμενώς από τον πληθωρισμό, το κόστος δανεισμού και τη γεωπολιτική κατάσταση.

Έτσι, ο κύκλος εργασιών του α’ τριμήνου περιορίστηκε κατά 12,2%, με τη λειτουργική κερδοφορία να ψαλιδίζεται στα 44,8 εκατ. ευρώ έναντι 56 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Το καθαρό αποτέλεσμα, δε, ανήλθε σε κέρδη 14,6 εκατ. ευρώ από 19,6 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Ελκυστική τιμή

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η φετινή υπο-απόδοση θεωρείται εν μέρει υπερβολική. Κι αυτό αποτυπώνεται εύγλωττα στα ελκυστικά σημεία εισόδου, τα οποία έχουν διαμορφωθεί για τους αγοραστές.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο δείκτης πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E βρίσκεται στο 10x, ενώ ο δείκτης λογιστικής αξίας P/BV δεν ξεπερνά το 0,7x. Πρόκειται για τιμές, οι οποίες θεωρούνται κάτι παραπάνω από αποδεκτές για την αγορά.

Χρηματιστήριο: Το 1/3 των blue chips με ράλι άνω του 20%

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)