Skip to main content

Alumil: Επενδύσεις άνω των 20 εκατ. ευρώ

Ανοδικό το 2024 - Έντονο διεθνές ενδιαφέρον για το χυτήριο

Ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις της Alumil μόνο για το 2024, ενώ βάζει πλώρη φέτος για κύκλο εργασιών του Ομίλου 440-450 εκατ. ευρώ και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό και το «πράσινο» αλουμίνιο.

Αναλυτικότερα, σε άνοδο του κύκλου εργασιών του άνω των 440 εκατ. ευρώ προσβλέπει για το σύνολο της φετινής χρήσης (2024) ο Όμιλος της Alumil, όπως ανέφερε ο ιδρυτής και πρόεδρός του, Γιώργος Μυλωνάς, στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων. Βασικό στόχο της φετινής χρονιάς αποτελεί, επίσης, η απεμπλοκή της Alumil από τους servicers, συγκεκριμένα από τη Cepal, με την πώληση του χυτηρίου σε στρατηγικό εταίρο.

Για το συγκεκριμένο project, δηλαδή την απόσχιση του κλάδου χύτευσης – με ημερομηνία 30 Ιουνίου – και πώληση του 70% της αποσχισμένης εταιρείας σε στρατηγικό επενδυτή από το εξωτερικό, σύμφωνα πάντοτε με τη διοίκηση του Ομίλου έχει εκφραστεί ήδη έντονο ενδιαφέρον από πολύ μεγάλους Ομίλους από Αμερική, Ασία, Μέση Ανατολή και Ευρώπη. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους και η Αλουμύλ θα διατηρήσει το 30% της αποσχισμένης εταιρείας, για να εξυπηρετεί τις ανάγκες της για «πράσινο αλουμίνιο», ενώ τα κεφάλαια που θα αποκομίσει από την πώληση του 70% θα διατεθούν για να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις που έχει προς Τράπεζες, οι οποίες βρίσκονται στα χέρια servicers.

Η Γ.Σ. υπερψήφισε δυο προτάσεις της διοίκησης, που επιφέρουν μείωση των συσσωρευμένων λογιστικών ζημιών, μετά από τις οποίες το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 11.993.061,97 ευρώ και διαιρείται σε 32.413.681 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας τριάντα επτά λεπτών (0,37 ευρώ) εκάστης.

Ανοδικό το 2024

Η φετινή χρονιά «τρέχει» με αύξηση πωλήσεων 12% σε αξία και 18% σε όγκο σε επίπεδο πενταμήνου και με αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Για το σύνολο του 2024 αναμένεται κύκλος εργασιών για τον Όμιλο άνω των 440 εκατ. ευρώ έναντι 404,6 εκατ. ευρώ του 2023.

Από το βήμα της Γ.Σ. γνωστοποιήθηκε επίσης στους μετόχους η έγκριση από πλευράς της Τράπεζας Πειραιώς, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, δανείου 15 εκατ. ευρώ που θα τροφοδοτήσει το επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου στην έδρα του στο Κιλκίς.