Skip to main content

Δρ Βασίλης Χατζίκος, CEO Siemens Ελλάδας, στη «Ν»: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι υπόθεση του ενός

Έντονο ενδιαφέρον των επιχειρήσεων του τομέα της βιομηχανίας και των έξυπνων υποδομών

Στο αυξημένο ενδιαφέρον για προϊόντα και υπηρεσίες που υποστηρίζουν την ενεργειακή και ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων είτε αφορά τον τομέα της βιομηχανίας είτε των έξυπνων υποδομών, εστίασε ο Δρ Βασίλης Χατζίκος, CEO της Siemens στην Ελλάδα, μιλώντας στη «Ν».

Όπως τόνισε ο κ. Χατζίκος, «διανύουμε μια δυναμική περίοδο για τη Siemens Ελλάδος, με σημαντική άνοδο των πωλήσεων και αύξηση της ζήτησης. Η περσινή εξαιρετική επίδοση κατά την οποία η εταιρεία κατέγραψε αύξηση 13% στις πωλήσεις μάς γεμίζει αισιοδοξία για μια εξίσου θετική χρονιά με αυξημένο τζίρο και τόνωση των πωλήσεων. Η πορεία θετικής ανάπτυξης που διανύουμε αποτυπώνει τον προσανατολισμό μας για μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ανάπτυξη με λύσεις που φέρνουν περισσότερο κοντά από ποτέ τον πραγματικό και τον ψηφιακό κόσμο και προβλέπουν τις ανάγκες των πελατών μας πριν ακόμα οι ίδιοι τις ανακαλύψουν».

Εξηγώντας τη στρατηγική της εταιρείας, ο κ. Χατζίκος τόνισε πως «στη Siemens δεσμευόμαστε να γεφυρώνουμε το χάσμα μεταξύ του πραγματικού και του ψηφιακού κόσμου. Και αυτή είναι η στρατηγική που ακολουθούμε για να δίνουμε λύση σε καθημερινά ζητήματα και στα megatrends της εποχής, μέσα από τεχνολογίες αιχμής, όπως digital twin, ΑΙ, συστήματα software (λογισμικά προσομοίωσης) και ΙοΤ. Στον πυρήνα της στρατηγικής μας βρίσκεται η βιωσιμότητα, εφαρμόζοντας παγκοσμίως ένα σύστημα αξιών, που ονομάζεται DEGREE, ακρωνύμιο στα αγγλικά για τις έννοιες: Decarbonization, Ethics, Governance, Resource efficiency, Equity & Employability. Οραματιζόμαστε μια εταιρεία που θα συνεχίζει να πρωτοπορεί τεχνολογικά και θα αποτελεί σύνδεσμο μεταξύ των αναγκών της κοινωνίας και των επιχειρήσεων».

Το επόμενο βήμα της εταιρείας αφορά το Siemens Xcelerator, μια ψηφιακή επιχειρηματική πλατφόρμα, ανοικτή, διαλειτουργική και ευέλικτη, η οποία προσφέρει λογισμικό ως υπηρεσία με ολοκληρωμένες λύσεις software και hardware, με στόχο να θέσει σε λειτουργία το Industrial Metaverse ταχύτερα και σε μεγαλύτερη κλίμακα. Η Siemens διαθέτει ένα ενσωματωμένο χαρτοφυλάκιο IoT με προηγμένες λύσεις υλικού και λογισμικού, σε συνεργασία με εξειδικευμένους εταίρους. Αυτό το portfolio καλύπτει όλο το φάσμα στους τομείς της βιομηχανίας, των υποδομών, των δικτύων και των κτιρίων. Περιλαμβάνει βιομηχανική αυτοματοποίηση, με συστήματα που ενισχύουν την αποδοτικότητα των εργοστασίων, ενεργειακές λύσεις για βιώσιμη παραγωγή και διανομή, καθώς και ψηφιακές λύσεις και λογισμικό που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να προχωρήσουν στην ψηφιακή εποχή, ανοίγοντας νέους δρόμους για καινοτομία, συνεργασία και ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζίκο, ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι υπόθεση του ενός. Προϋποθέτει ισχυρές συνεργασίες, συμμετοχή σε οικοσυστήματα και ευκολότερη πρόσβαση των ανθρώπων στην τεχνολογία. «Θα έλεγα ότι το τεχνολογικό περιβάλλον της Ελλάδας ξεκινάει να χτίζεται δυναμικά και θεωρώ ότι θα αποτελέσει σημαντικό μοχλό ανάπτυξης για την οικονομία, τη βιομηχανία και τις υποδομές τα επόμενα χρόνια. Είναι ξεκάθαρο ότι οι τεχνολογίες όπως ΑΙ, digital twin και ΙοΤ, που θα μας οδηγήσουν στην επόμενη, πιο “έξυπνη” και “πράσινη” μέρα, είναι ήδη εδώ και είναι η σειρά μας τώρα να τις αξιοποιήσουμε» αναφέρει και σημειώνει πως «στην καρδιά της τεχνολογικής προόδου και της καινοτομίας, πάντα θα βρίσκεται το ανθρώπινο δυναμικό. Είναι οι άνθρωποι που δίνουν ζωή στις μηχανές και πνοή στις ιδέες. Στη Siemens Ελλάδας έχουμε ήδη ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη στην εργασιακή μας καθημερινότητα ως το πιο σημαντικό εργαλείο για την απλούστευση των διαδικασιών μας».

Σε αυτό το πλαίσιο η ενσωμάτωση και η υιοθέτηση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών είναι ένας συνεχής αγώνας. Η «κρίση των ψηφιακών δεξιοτήτων» αποτελεί καθοριστική πρόκληση για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο για την ελληνική.

«Το growth mindset, δηλαδή η περιέργεια και η ανάγκη να μαθαίνουμε συνεχώς, το πάθος και η ανάγκη για εξέλιξη, θα τολμούσα να πω ότι προηγούνται των τεχνικών δεξιοτήτων» διευκρινίζει ο κ. Χατζίκος. Το Industrial Copilot, που έχει αναπτύξει η Siemens με τη βοήθεια της Microsoft, έρχεται να κάνει ακριβώς αυτή την επανάσταση. Χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζει κώδικα, ο χειριστής ενός μηχανήματος σε ένα εργοστάσιο, με μια ερώτηση μπορεί να εντοπίσει, να προλάβει και να αντιμετωπίσει σφάλματα και να δώσει εντολή διόρθωσης ή να δημιουργήσει εξειδικευμένες αναλύσεις. Μια εργασία που προηγουμένως απαιτούσε εβδομάδες, πλέον πραγματοποιείται σε λεπτά.

Αναφορικά με το μοντέλο ηγεσίας, ο κ. Χατζίκος σημειώνει πως «στην εποχή μας, η ηγεσία σε μια εταιρεία τεχνολογίας έχει αλλάξει σημαντικά. Πρόκειται πλέον για ένα ομαδικό άθλημα και αυτό τονίζει τις ικανότητες των ηγετών να συνεργάζονται, να επικοινωνούν, να συντονίζονται με τις ομάδες τους και να συνδημιουργούν. Αυτό σημαίνει πως η ηγεσία δεν μπορεί να περιοριστεί σε ένα μοντέλο που να είναι κοινό για όλους. Κάθε ηγέτης πρέπει να προσαρμόζεται στις συνθήκες και να επιδεικνύει ευελιξία και ανοιχτό πνεύμα, πάντα με γνώμονα την αξιοπρέπεια και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα των εργαζομένων. Και φυσικά ένας σύγχρονος ηγέτης πρέπει να είναι αμφιδέξιος. Να συνδυάζει δηλαδή γνώσεις, χαρακτήρα και ευελιξία για να καθοδηγήσει την ομάδα του προς την επίτευξη κοινών στόχων».

Να σημειωθεί ότι το 2022 προηγήθηκε απόσχιση του Επιχειρηματικού Κλάδου της Ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία σηματοδότησε τον ανασχηματισμό της στρατηγικής της Siemens και την περαιτέρω εστίαση στους τομείς των Digital Industries και Smart Infrastructure, οι οποίοι σημειώνουν εξαιρετικές επιδόσεις. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, μέσα από το ισχυρό portfolio της, έχει συμβάλει σε αξιοσημείωτα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζίκο, η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν ζωτικά στοιχεία για τη Siemens, καθώς επιτρέπουν την ανάπτυξη πρωτοποριακών τεχνολογιών, τη βελτίωση των προϊόντων και την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων. Όπως σημειώνει, «στη Siemens Ελλάδος αναγνωρίζουμε την αξία των νέων ταλέντων και προσπαθούμε να τα ενδυναμώνουμε. Θεωρούμε χρέος μας να στηρίζουμε τους φοιτητές και τους αποφοίτους πανεπιστημιακών και πολυτεχνικών σχολών. Μέσω συνεργειών, τα τελευταία χρόνια, έχουμε επικοινωνήσει με περισσότερους από 1.000 νέους και νέες, διοργανώνοντας ημερίδες σε πανεπιστημιακά τμήματα και παρέχοντας χορηγίες και mentoring σε φοιτητικούς συλλόγους και σε άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα προχωράμε σε δωρεές εκπαιδευτικού εξοπλισμού της Siemens σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Κύριε Χατζίκο, δώστε μας συνοπτικά τα βασικά στοιχεία της πορείας της Siemens στην Ελλάδα κατά το 2023 και πώς διαμορφώνονται κατά την τρέχουσα οικονομική χρήση;

Διανύουμε μια δυναμική περίοδο για τη Siemens Ελλάδος με σημαντική άνοδο των πωλήσεων και αύξηση της ζήτησης, γεγονός που οφείλεται στο αυξημένο ενδιαφέρον για προϊόντα και υπηρεσίες που υποστηρίζουν την ενεργειακή και ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων είτε αφορά τον τομέα της βιομηχανίας, είτε των έξυπνων υποδομών.Η περσινή εξαιρετική επίδοση όπου η εταιρεία κατέγραψε αύξηση 13% στις πωλήσεις μας γεμίζει αισιοδοξία για μια εξίσου θετική χρονιά με αυξημένο τζίρο και τόνωση των πωλήσεων.Νωρίτερα, κατά το έτος 2022 προηγήθηκε απόσχιση του Επιχειρηματικού Κλάδου της Ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία σηματοδότησε τον ανασχηματισμό της στρατηγικής μας και την περαιτέρω εστίαση στους τομείς των Digital Industries και Smart Infrastructure οι οποίοι σημειώνουν εξαιρετικές επιδόσεις. Η θετική πορεία της εγχώριας εταιρείας διαμορφώνεται σε μια χρονιά ρεκόρ για τις οικονομικές επιδόσεις της μητρικής, οι οποίες στο κλείσιμο του οικονομικού έτους για το 2023 έφτασαν τα 77,8€ δις ευρώ σε έσοδα. Η πορεία θετικής ανάπτυξης που διανύουμεαποτυπώνει τον προσανατολισμό μας για μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ανάπτυξη με λύσεις που φέρνουν περισσότερο κοντά από ποτέ τον πραγματικό και τον ψηφιακό κόσμο και προβλέπουν τις ανάγκες των πελάτων μας πριν ακόμα οι ίδιοι τις ανακαλύψουν.

Πού εστιάζει η στρατηγική της εταιρείας και ποιοι είναι οι στόχοι της για το 2024;

Στη Siemens, δεσμευόμαστε να γεφυρώνουμε το χάσμα μεταξύ του πραγματικού και του ψηφιακού κόσμου. Και αυτή είναι η στρατηγική που ακολουθούμε για να δίνουμε λύση σε καθημερινά ζητήματα και στα megatrends της εποχής, μέσα από τεχνολογίες αιχμής όπως τα digitaltwin, το ΑΙ, συστήματα software (λογισμικά προσομοίωσης) και ΙοΤ. Στον πυρήνα της στρατηγικής μας βρίσκεται η βιωσιμότητα, εφαρμόζοντας παγκοσμίως ένα σύστημα αξιών, που ονομάζεται DEGREE, ακρωνύμιο στα αγγλικά για τις έννοιες: Decarbonization, Ethics, Governance, Resource efficiency, Equity & Employability. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Siemens παρουσίασε πέρυσι μια επενδυτική στρατηγική ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, με στόχο να ενισχύσει τη μελλοντική ανάπτυξη, να προωθήσει την καινοτομία και να αυξήσει την ανθεκτικότητά της ίδιας της εταιρείας και κατ’ επέκταση των πελατών της.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, μέσα από το ισχυρό portfolio μας, έχουμε συμβάλει σε αξιοσημείωτα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού. Θα αναφερθώ σε δύο παραδείγματα τέτοιων έργων. Το πρώτο αφορά στον πολύτιμο πόρο του νερού και τη διασφάλισή του. Η Siemens συνεργάζεται με αρκετές Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης στην Ελλάδα για την τεχνολογική αναβάθμιση των δικτύων διαχείρισης νερού, λυμάτων και όμβριων υδάτων. Μέσω ΑΙ και ΙοΤ λύσεων, επιτυγχάνονται εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση απωλειών νερού, αποτροπές υπερχειλίσεων, προστατεύοντας το περιβάλλον και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Η δεύτερη περίπτωση αφορά στην τεχνολογική πρόοδο στον τομέα της ακίνητης περιουσίας. Η συνεργασία της Siemens με την PRODEA Investments μέσα από την εφαρμογή του Building X, επιτρέπει την ψηφιοποίηση, διαχείριση και βελτιστοποίηση των λειτουργιών των κτηρίων της δεύτερης. Η συνεργασία αυτή επιτρέπει στην PRODEA Investments να μειώνει το οικολογικό της αποτύπωμα και να προσφέρει πρόσθετες υπηρεσίες στους χρήστες των κτηρίων της. Αυτές οι καινοτόμες λύσεις που σας ανέφερα, δεν αφορούν μόνο την τεχνολογία, αλλά και τον άνθρωπο. Επιτρέπουν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων και ανοίγουν νέους ορίζοντες για τις κοινωνίες που δραστηριοποιούμαστε.

Τι νέο ετοιμάζει να προωθήσει στην αγορά η Siemens; Τι περιλαμβάνει το portfolio της;

Είχαμε τη χαρά, μέσα από μια μεγάλη τεχνολογική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο, να παρουσιάσουμε στο οικοσύστημα συνεργατών και πελάτων μας το SiemensXcelerator. Μέσα από την εργαλειοθήκη του SiemensXcelerator, η συνεργασία και η καινοτομία αγγίζουν νέα ύψη και ο ψηφιακός μετασχηματισμός συναντά τη βιωσιμότητα, δημιουργώντας νέες προοπτικές για τη βιομηχανία, τα κτήρια, τις υποδομές και την κινητικότητα.

Το ερώτημα που θέσαμε ήταν το εξής: Πώς μπορούμε να επιταχύνουμε καλύτερα αυτόν τον μετασχηματισμό; Πώς μπορούμε να θέσουμε σε λειτουργία το Industrial Metaverse ταχύτερα και σε μεγαλύτερη κλίμακα;

Η απάντησή μας σε αυτό το ερώτημα είναι το Siemens Xcelerator.Μια ψηφιακή επιχειρηματική πλατφόρμα: ανοικτή, διαλειτουργική και ευέλικτη η οποία προσφέρει λογισμικό ως υπηρεσία με ολοκληρωμένες λύσεις software και hardware.

Η Siemens διαθέτει ένα ενσωματωμένο χαρτοφυλάκιο IoT με προηγμένες λύσεις υλικού και λογισμικού, σε συνεργασία με εξειδικευμένους εταίρους. Η επεκτεινόμενη αγορά επιτρέπει την ανταλλαγή καινοτόμων λύσεων, ενώ το διαρκώς επεκτεινόμενο οικοσύστημα πιστοποιημένων μελών διασφαλίζει την τήρηση κοινών αρχών σχεδιασμού.

Σχετικά με το portfolio της Siemens,αυτό καλύπτει όλο το φάσμα στον τομέα της βιομηχανίας, των υποδομών, των δικτύων και των κτηρίων. Περιλαμβάνει βιομηχανική αυτοματοποίηση, με συστήματα που ενισχύουν την αποδοτικότητα των εργοστασίων, ενεργειακές λύσεις για βιώσιμη παραγωγή και διανομή, καθώς και ψηφιακές λύσεις και λογισμικό που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να προχωρήσουν στην ψηφιακή εποχή, ανοίγοντας νέους δρόμους για καινοτομία, συνεργασία και ανάπτυξη. Με βιώσιμες λύσεις και καινοτόμες τεχνολογίες, οδηγούμε τον μετασχηματισμό των δικτύων διανομής ενέργειας και ενισχύσουμε τον ενεργειακό μετασχηματισμό των κτηρίων, παρέχοντας αξιόπιστο λογισμικό και υλικό.

Ποια είναι η συνεισφορά της εταιρείας στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας;

Η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν ζωτικά στοιχεία για την Siemens, καθώς επιτρέπουν την ανάπτυξη πρωτοποριακών τεχνολογιών, τη βελτίωση των προϊόντων και την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων. Μέσω του Siemens Research and Innovation Ecosystem, o Όμιλος συνεργάζεται με πανεπιστήμια, ερευνητικά ινστιτούτα και επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις. Επιπλέον, η Siemens τιμά, κάθε χρόνο, 16 εξαιρετικούς άνδρες και γυναίκες ως Εφευρέτες της Χρονιάς, με περισσότερες από 4.650 εφευρέσεις – και αυτό μόνο κατά το οικονομικό έτος 2023! Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι κατά το ίδιο χρηματοοικονομικο έτος οι δαπάνες του Ομίλου Siemens για R&D έφθασαν τα 6,2 δισ. ευρώ. Περίπου 50.029 εργαζόμενοι σε διάφορα ερευνητικά τμήματα στη Siemens δημιούργησαν 5.400 εφευρέσεις και υπέβαλαν 2.900 αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας – διεκδικώντας την 6η θέση στην κατάταξη των ευρεσιτεχνιών των Ευρωπαϊκών Γραφείων Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας. Καταλαβαίνετε λοιπόν, πως η επιμονή της Siemens στην έρευνα και την καινοτομία, αποτελεί τον πυρήνα της επιτυχίας της.

Πόσο ώριμο είναι το τεχνολογικό περιβάλλον της Ελλάδας και από την πλευρά ανθρώπινου δυναμικού και από την πλευρά υιοθέτησης τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις;

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι υπόθεση του ενός. Προϋποθέτει ισχυρές συνεργασίες, συμμετοχή σε οικοσυστήματα και ευκολότερη πρόσβαση των ανθρώπων στην τεχνολογία.

Θα έλεγα ότι το τεχνολογικό περιβάλλον της Ελλάδας ξεκινάει να χρίζεται δυναμικά και θεωρώ ότι θα αποτελέσει σημαντικό μοχλό ανάπτυξης για την οικονομία, τη βιομηχανία και τις υποδομές τα επόμενα χρόνια. Και όλα αυτά με ένα απώτερο στόχο, την καθιέρωση της χώρας μας σε περιφερειακό κόμβο καινοτομίας και ψηφιακής μετάβασης. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη σημαντικοί οργανισμοί έχουν επιλέξει την Ελλάδα για να στήσουν παγκόσμια τεχνολογικά hubs. Είναι ξεκάθαρο ότι οι τεχνολογίες όπως το ΑΙ, Digital Twin και ΙοΤ, που θα μας οδηγήσουν στην επόμενη, πιο «έξυπνη» και «πράσινη» ημέρα, είναι ήδη εδώ και είναι η σειρά μας τώρα να τις αξιοποιήσουμε.

Διάβασα πρόσφατη έρευνα σχετικά με τη διείσδυση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην καθημερινότητα των Ελληνικών επιχειρήσεων, η οποία επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα υστερεί σημαντικά στο ρυθμό αφομοίωσης λύσεων ΑΙ. Το ποσοστό αφομοίωσης για την Ελλάδα βρίσκεται στο 4%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό της Ευρώπης είναι διπλάσιο!

Στην καρδιά της τεχνολογικής προόδου και της καινοτομίας, πάντα θα βρίσκεται το ανθρώπινο δυναμικό. Είναι οι άνθρωποι που δίνουν ζωή στις μηχανές και πνοή στις ιδέες. Και είναι σημαντική η ευθύνη των εταιρειών, ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν πρόσβαση σε εργαλεία συνεχούς μάθησης, σε νέες τεχνολογίες και σε ένα σύγχρονο τρόπο εργασίας.

Στη Siemens Ελλάδας έχουμε ήδη ενσωματώσει την Τεχνητή Νοημοσύνη στην εργασιακή μας καθημερινότητα, ως το πιο σημαντικό εργαλείο για την απλούστευση των διαδικασιών μας.

Πώς υποστηρίζει η Siemens την ακαδημαϊκή κοινότητα και το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας;

Στη Siemens, αναγνωρίζουμε την αξία των νέων ταλέντων και προσπαθούμε να τα ενδυναμώνουμε. Προσφέρουμε ευκαιρίες ανάπτυξης και εκπαίδευσης, προκειμένου να βοηθήσουμε τους νέους επαγγελματίες να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να προοδεύσουν στην καριέρα τους. Θεωρούμε χρέος μας να στηρίζουμε τους φοιτητές και τους αποφοίτους πανεπιστημιακών και πολυτεχνικών σχολών. Μέσω συνεργειών, τα τελευταία χρόνια, έχουμε επικοινωνήσει με περισσότερους από 1000 νέους και νέες, διοργανώνοντας ημερίδες σε πανεπιστημιακά τμήματα και παρέχοντας χορηγίες και mentoring σε φοιτητικούς συλλόγους και σε άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα προχωράμε σε δωρεές εκπαιδευτικού εξοπλισμού της Siemens σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Είμαι πολύ χαρούμενος που συμμετέχω στο Advisory Board του MBA του Καποδιστριακού. Πιστεύω ότι η συνεργασία με τους φοιτητές είναι ένας τρόπος να μοιραστώ τις γνώσεις και την εμπειρία μου, καθώς και να εμπνεύσω τους νέους και νέες να ακολουθήσουν τις φιλοδοξίες τους. Παράλληλα, θα ήθελα να αναφερθώ στην ενθουσιώδη νεοφυή επιχειρηματικότητα της Ελλάδας. Η Siemens, μέσω του Elevate Greece, είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με αυτούς τους νέους επαγγελματίες και να τους υποστηρίξει στην πορεία τους. Ανυπομονούμε να δούμε τις ιδέες τους να γίνονται πραγματικότητα!

Τι είδους τεχνολογικές δεξιότητες θα απαιτηθούν μακροπρόθεσμα;

Η ενσωμάτωση και η υιοθέτηση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών είναι ένας συνεχής αγώνας. H «κρίση των ψηφιακών δεξιοτήτων» αποτελεί καθοριστική πρόκληση για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο για την Ελληνική.

Το growthmindset, δηλαδή η περιέργεια και η ανάγκη να μαθαίνουμε συνεχώς, το πάθος και η ανάγκη για εξέλιξη, θα τολμούσα να πω ότι προηγούνται των τεχνικών δεξιοτήτων.

Το Industrial Copilot,που έχει αναπτύξει η Siemens με τη βοήθεια της Microsoft,έρχεται να κάνει ακριβώς αυτή την επανάσταση. Χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζει κώδικα, ο χειριστής ενός μηχανήματος σε ένα εργοστάσιο, με μια ερώτηση μπορεί να εντοπίσει, να προλάβει και να αντιμετωπίσει σφάλματα και να δώσει εντολή διόρθωσης ή δημιουργήσει εξειδικευμένες αναλύσεις. Μια εργασία που προηγουμένως απαιτούσε εβδομάδες πλέον πραγματοποιείται σε λεπτά. Φανταστείτε κώδικα να αναπαράγεται με το πάτημα ενός κουμπιού για τον προγραμματισμό της γραμμής παραγωγής ενός εργοστασίου! Το πιο συναρπαστικό είναι ότι έτσι όλα γίνονται πιο απλά, πιο γρήγορα και χωρίς την απαίτηση ειδικών δεξιοτήτων.

Ποιο είναι το σύγχρονο μοντέλο ηγεσίας ειδικά σε μια εταιρεία τεχνολογίας;

Στην εποχή μας, η ηγεσία σε μια εταιρεία τεχνολογίας έχει αλλάξει σημαντικά. Πρόκειται πλέον για ένα ομαδικό άθλημα, και αυτό τονίζει τις ικανότητες των ηγετών να συνεργάζονται, να επικοινωνούν, να συντονίζονται με τις ομάδες τους και να συνδημιουργούν. Αυτό σημαίνει πως η ηγεσία δεν μπορεί να περιοριστεί σε ένα μοντέλο που να είναι κοινό για όλους. Κάθε ηγέτης πρέπει να προσαρμόζεται στις συνθήκες και να επιδεικνύει ευελιξία και ανοιχτό πνεύμα, πάντα με γνώμονα την αξιοπρέπεια και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα των εργαζομένων. Και φυσικά ένας σύγχρονος ηγέτης πρέπει να είναι αμφιδέξιος. Να συνδυάζει δηλαδή γνώσεις, χαρακτήρα και ευελιξία για να καθοδηγήσει την ομάδα του προς την επίτευξη κοινών στόχων. Οι ηγέτες πρέπει να είναι προσαρμοστικοί, να αναγνωρίζουν τις ικανότητές τους και να εμπνέουν τους συνεργάτες τους. Η διαρκής μάθηση και η προσωπική ανάπτυξη είναι ουσιώδεις για την επιτυχία τους.

Ποιο είναι το μακροπρόθεσμο όραμα της Siemens στο οποίο περιλαμβάνεται και η Ελλάδα;

Οραματιζόμαστε μια εταιρεία που θα συνεχίζει να πρωτοπορεί τεχνολογικά και θα αποτελεί σύνδεσμο μεταξύ των αναγκών της κοινωνίας και των επιχειρήσεων. Το πνεύμα της καινοτομίας και της δημιουργικότητας που διακρίνει αυτή την εταιρεία εν τη γενέσει της,είναι αυτό που θέλω να ενισχύσω προσωπικά και να συνδέσω με την παρουσία της Siemens στην Ελλάδα. Η ποιότητα των προϊόντων μας, σε συνδυασμό με την ανεξάντλητη επιθυμία του ανθρώπινου δυναμικού μας να αποκτά νέες γνώσεις και να εξελίσσεται, αποτελούν τον οδηγό και την έμπνευσή μου στη θέση που κατέχω. H εταιρεία μας θα εξακολουθεί να συμβάλλει ενεργά στην ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα των ελληνικών βιομηχανιών και υποδομών μέσω προηγμένων τεχνολογιών και βιώσιμων λύσεων. Με ψηφιακές τεχνολογίες που βοηθούν στη μείωση των χρόνων παραγωγής, τη βελτίωση της αποδοτικότητας και την βελτιστοποίηση και ασφάλεια των διεργασιών. Μέσω συνεργασίας και καινοτομίας, διαμορφώνουμε μια βιώσιμη και ανταγωνιστική προοπτική για την Ελλάδα.