Skip to main content

Ιωάννου: Οι δύο όψεις του νομίσματος, το ανεκτέλεστο των 3,3 δισ. και οι υπόλοιπες μπίζνες

Επί προσωπικού: Πέραν του ΑΒΑΞ, ο Χρήστος Ιωάννου έχει μειοψηφικό πακέτο στην Aegean.

Εν μέρει προβληματισμό έχει προκαλέσει στον βασικό μέτοχο και πρόεδρο της ΑΒΑΞ, Χρήστο Ιωάννου, η σταθερή διολίσθηση της μετοχής της ιστορικής κατασκευαστικής εταιρείας, η οποία πλέον αποτιμάται από το Χρηματιστήριο Αθηνών στο ποσό των 200 εκατ. ευρώ. Από τις αρχές του έτους, ο τίτλος της εισηγμένης χάνει 27%, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο από τον Νοέμβριο του 2023.

Χρήστος Ιωάννου

Βέβαια, αυτή είναι η μισή αλήθεια για την εταιρεία της οικογένειας Ιωάννου, η οποία μετά το διαζύγιο με την J&P το 2020 ελέγχει το 31% του μετοχικού κεφαλαίου. Η άλλη μισή αναφέρει ότι, παρά την ομολογουμένως αισθητή διόρθωση, η μετοχή βρίσκεται σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την περίοδο 2014 – 2023, με το ράλι μέσα στο προηγούμενο έτος να διαμορφώνεται στο +144%, κάτι το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την πρόσκαιρη διάσπαση του 1,8 ευρώ ή αλλιώς μια αποτίμηση άνω των 260 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Το 1/3 των blue chips με ράλι άνω του 20%

Όποια πλευρά του νομίσματος και να επιλέξει ο καθένας, το σίγουρο είναι ότι ο επικεφαλής του Ομίλου καλείται να διαχειριστεί ένα ανεκτέλεστο έργων αξίας περίπου 3,3 δισ. ευρώ (3ο μεγαλύτερο ποσό στον κλάδο), στο οποίο θα πρέπει να προστεθεί και η νέα σύμβαση με τη ΔΕΗ, ύψους 42,9 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή φωτοβολταϊκού σταθμού στη Μεγαλόπολη.

Το υψηλό ανεκτέλεστο, φυσικά, συνοδεύεται κι από αυξημένες ευθύνες για τη διοίκηση Ιωάννου. Η πρόσφατη διαμάχη με τους εργαζόμενους στα εργοτάξια της Γραμμής 4 του Μετρό Αθήνας, το «πάγωμα» του Fly Over στη Θεσσαλονίκη, καθώς και η αρνητική δικαστική τροπή στην υπόθεση του Λιβάνου αποτελούν τρεις ενδεικτικές προκλήσεις, τις οποίες καλείται να διαχειριστεί ο πρόεδρος και βασικός μέτοχος της κατασκευαστικής.

Οντονί: Από το gaming στον τουρισμό κι από τα «ελληνικά KFC» στον περιττό βραχνά της Προοδευτικής

Μπορεί για τον Χρήστο Ιωάννου, ο ΑΒΑΞ να αποτελεί ένα μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου του, αλλά ο ίδιος έχει κι άλλες… δουλειές, όπως για παράδειγμα την αλυσίδα πολυτελών ξενοδοχείων Donkey Hotels (δυναμικότητας 836 δωματίων) και την εισηγμένη αεροπορική εταιρεία Aegean, όπου διατελεί μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. και κατέχει μερίδιο μετοχών 1,3%.

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές – πρωταθλήτριες στη διόρθωση του Ιουνίου και τα αντίβαρα

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)