Skip to main content

The Mart: Επενδύσεις 40 εκατ. με στόχο επιπλέον μερίδιο αγοράς

Έχοντας κλείσει το 2023 με θετικό ρυθμό ανάπτυξης μεγεθών η The Mart, ο βραχίονας της χονδρικής του ομίλου Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης, συνεχίζει και εφέτος την διεκδίκηση υψηλότερου μεριδίου αγοράς προωθώντας επενδύσεις 40 εκατ.ευρω.

Οι περσινές επιδόσεις της The Mart αποτελούν ενδεικτικό δείγμα της συνολικής πορείας του ομίλου ΕΥΣ για το 2023, χρήση για την οποία δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα η οικονομική έκθεση, όπου εκτιμάται ότι ο τζίρος αναμένεται να προσεγγίσει τα 5 δις ευρώ.

Σε ο,τι αφορά στη φετινή χρήση,  οι πληροφορίες για τη πορεία του πρώτου εξαμήνου του 2024  υποδεικνύουν ότι ο όμιλος Σκλαβενίτης διατηρεί τη σημαντική απόσταση που κρατάει σε σχέση με τους λοιπούς παίκτες στην οργανωμένη λιανική καταγράφοντας υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης εσόδων από το σύνολο των αλυσίδων. Εκτιμάται ότι στο σύνολο του έτους η αγορά θα εμφανίσει αύξηση μεταξύ 2%- 3 % στα έσοδα των βασικών καταναλωτικών αγαθών, με το πρώτο παίκτη του κλάδου να καταγράφει, για ακόμα μια φορά, υψηλότερες ταχύτητες. Αξίζει, πάντως, να επισημανθεί ότι το 2024 εκτιμάται ότι θα αποτελέσει μια χρονιά στην οποία θα διαφανεί καλύτερα η δυναμική έκαστης αλυσίδας, καθώς αναμένεται μια ισχυρή συγκράτηση του πληθωρισμού στο ράφι με αποτέλεσμα η ανάπτυξη των εσόδων να πάψει να είναι αμιγώς πληθωριστική.

Το κανάλι της οργανωμένης χονδρικής

Σε ο, τι αφορά στο κανάλι της οργανωμένης χονδρικής ο όμιλος ΕΥΣ συνεχίζει και φέτος την στοχευμένη επέκταση της δυναμικής του, προχωρώντας σε επενδύσεις ύψους 40 εκατ. ευρώ που αφορούν την έναρξη κατασκευής νέου καταστήματος στην Καλαμάτα, την πρόοδο της κατασκευής Κέντρου Διανομής στον Ταύρο Αττικής συνολικής επιφανείας 22.000 τ.μ. περίπου, το οποίο θα ολοκληρωθεί εντός του 2025, την αναβάθμιση εξοπλισμού μηχανογράφησης καθώς και την ολοκλήρωση της αντικατάστασης των ψυκτικών εγκαταστάσεων.

Οι εκτιμήσεις της διοίκησης για το 2024 αφορούν τη διατήρηση ικανοποιητικής κερδοφορίας, παρά τη σημαντική αύξηση κυρίως του κόστους μισθοδοσίας, μετά την αναμενόμενη περαιτέρω βελτίωση του μεριδίου αγοράς.

Επενδύσεις σε σύγχρονες ψυκτικές εγκαταστάσεις και φωτοβολταϊκά

Σημειώνεται ότι εντός του 2023 το δίκτυο της The Mart αριθμούσε  13 υποκαταστήματα (Κηφισό, Παλλήνη, Αργυρούπολη στην Αττική, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης, Βόλο, Εγνατία Θεσσαλονίκης, Ιωνία Θεσσαλονίκης, Ξάνθη, Λάρισα, Χανιά Κρήτης, Καλαμάτα και Ιωάννινα). Εντός του 2023 ξεκίνησε την λειτουργία του το νέο Κέντρο Διανομής στην Τρίπολη σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 3.200 τ.μ.

Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι επενδύσεις σε σύγχρονες ψυκτικές εγκαταστάσεις και δρομολογήθηκε η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο σύνολο σχεδόν των καταστημάτων, με την ολοκλήρωσή τους να αναμένεται εντός του 2024. Οι συνολικές επενδύσεις κατά το 2023 για κατασκευή νέου Κέντρου Διανομής, ανακαινίσεις καταστημάτων, ψυκτικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό μηχανογράφησης ανήλθαν σε 10 εκατ. ευρώ περίπου.

«Κατά το 2023 η ανάπτυξη της τουριστικής αγοράς επηρέασε θετικά τις εργασίες της εταιρείας, που σε συνδυασμό με την υιοθέτηση ανταγωνιστικής εμπορικής πολιτικής οδήγησαν σε σημαντική βελτίωση του μεριδίου αγοράς  επισημαίνει η διοίκηση της εταιρείας στην οικονομική έκθεση της περσινής χρήσης.

Τα οικονομικά μεγέθη

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στις επιδόσεις του 2023 της The Mart Cash & Carry ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 432,1 εκατ. ευρώ ενισχυμένος κατά 6,1% έναντι 407,1 εκατ. ευρώ το 2022. Σε όρους κερδοφορίας τα EBITDA εμφάνισαν αύξηση 12,7% στα 25,6 εκατ. ευρώ ενώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 14,3 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 2,1% σε σχέση με το 2022.

Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 11,1 εκατ. ευρώ έναντι 10,8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,7% συγκριτικά με το 2022. Οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις στο τέλος της εξεταζόμενης χρήσης ανήλθαν σε 97,8 εκατ. ευρώ.

Για τη χρήση 2023 το διοικητικό συμβούλιου δε θα προτείνει τη διανομή μερίσματος. Σημειώνεται ότι  αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού της εταιρείας ανήλθε το 2023 σε 1.691 μισθωτούς και ημερομισθίους, με το συνολικό ποσό για μισθούς και εργοδοτικές εισφορές να ανέρχεται σε 35,5 εκατ. ευρώ.