Skip to main content

100 Χρόνια ΒΙΑΝΕΞ με σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα

Πάνω από 1 δισ. ευρώ συνεισφορά στο ΑΕΠ

Η έναρξη της νέα εκατονταετίας βρίσκει τη ΒΙΑΝΕΞ πολύ ψηλά στη λίστα της Εθνικής Φαρμακοβιομηχανίας με τη συνεισφορά της στο ΑΕΠ να έχει ανέλθει σε 1,3 δισ. ευρώ σύμφωνα με τη μελέτη κοινωνικοοικονομικού αποτυπώματος του ομίλου για το 2022.

Τα 100 χρόνια πορείας της οικογένειας Γιαννακόπουλου στο χώρο του φαρμάκου γιόρτασε η ΒΙΑΝΕΞ παρουσία εκπροσώπων της πολιτείας και του επιχειρηματικού κόσμου. Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΒΙΑΝΕΞ Δημήτρης Γιαννακόπουλος, στην εκκίνηση του δεύτερου αιώνα ο κύκλος εργασιών του ομίλου εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 500 εκ. ευρώ το 2024 και με δραστηριοποίηση σε περισσότερες από 100 χώρες, μέσα από στρατηγικούς σχεδιασμούς, όραμα και πίστη, συνεχώς αναπτύσσεται, επεκτείνεται, ισχυροποιείται και συνεχίζει.

Ο κ. Γιαννακόπουλος αναφέρθηκε και στις πρόσφατες συνεργασίες του ομίλου όπως τη στρατηγική συνεργασία με τις εταιρείες γενετικής iDNA Genomics και iDNA Laboratories, που εντάσσουν πλέον τον όμιλο στον τομέα της Ιατρικής Ακριβείας και Γονιδιωματικής Ανάλυσης (DNA Test) με στόχο την εξατομικευμένη φροντίδα της υγείας καθώς και τη αυτή με τη UΒITEC στον τομέα της Τεχνολογίας.

Ενώ ο αντιπρόεδρος του ομίλου Κωνσταντίνος Παναγούλιας επεσήμανε ότι από τη μελέτη κοινωνικοοικονομικού αποτυπώματος του ομίλου για το 2022 προέκυψε, η συνεισφορά της ΒΙΑΝΕΞ στο ΑΕΠ ανήλθε σε 1,3 δισ. ευρώ και για τη Δημόσια Υγεία μέσω των φαρμακευτικών σκευασμάτων της συνέβαλε στο να επιτευχθούν 3.081 λιγότερες νοσηλείες και 5.551 περισσότερα έτη ζωής.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, εκπροσωπώντας και τον πρωθυπουργό και τονίζοντας ότι η μεγαλύτερη καταξίωση για μία εταιρεία είναι η αναγνώρισή της από την υπόλοιπη αγορά. «Είναι σημαντικό για την Ελλάδα να έχουμε μία ΒΙΑΝΕΞ και εύχομαι στο μέλλον να έχουμε κι άλλες σαν αυτή» σημείωσε. Συμπληρώνοντας ότι δεν είναι τυχαίο ότι αναγνωρίζεται από τους 1.360 εργαζόμενους της ως η εταιρεία με τις καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ενώ, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας είπε ότι νιώθει «ψηλότερος» όταν είναι στο εξωτερικό και καμαρώνει χάρη στην Ελληνική φαρμακοβιομηχανία η οποία καλύπτει το 10% της συνολικής αγοράς φαρμάκου στην Ευρώπη με τις εξαγωγές της. Αναφερόμενος στο επενδυτικό clawback που αφορά σχεδόν συνολικά την Ελληνική φαρμακοβιομηχανία επεσήμανε ότι έδωσε τη δυνατότητα επενδύσεων ύψους 1.5 δισ. ευρώ την περίοδο 2020-2026. Ωστόσο, χαριτολογώντας και απαντώντας στο ερώτημα όλων του τι μέλει γενέσθαι τελικά με το clawback είπε «Νομίζω ότι δεν έχει πιθανότητα να καταργηθεί ούτε σε 1000 χρόνια» προκαλώντας ναι μεν το γέλιο των παρευρισκόμενων της αγοράς φαρμάκου αλλά και την δυσαρέσκεια για την σίγουρη εγκαθίδρυση των υποχρεωτικών επιστροφών.

Κοινωνική ευθύνη ΒΙΑΝΕΞ

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ανακοινώθηκαν και δύο ξεχωριστές πρωτοβουλίες κοινωνικής ευθύνης που θα προβεί ο όμιλος ΒΙΑΝΕΞ σε συνεργασία με το Ίδρυμα Παύλος Γιαννακόπουλος. Συγκεκριμένα, με στόχο τη συμβολή στη μείωση της υπογεννητικότητας αλλά και την ευρύτερη συνεισφορά στην ελληνική κοινωνία, προχωρούν στην οικονομική ενίσχυση των οικογενειών που κατοικούν μόνιμα στις ακριτικές περιοχές της Ελλάδας με τη γέννηση του τρίτου και πλέον παιδιού. Παράλληλα, σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς, ο όμιλος θα διανέμει κατά το σχολικό έτος 2024-2025, σε όλους τους μαθητές της πρώτης τάξης των δημοτικών σχολείων της χώρας, ελληνικές σημαίες, ενδυναμώνοντας με αυτόν τον τρόπο, το αίσθημα της υπερηφάνειας για την πατρίδα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι χαιρετισμό απηύθυναν, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος Ολύμπιος Παπαδημητρίου και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων.