Skip to main content

Επέκταση σε νέες αγορές σχεδιάζει η Helleniq Energy

(EUROKINISSI)

Οι «βλέψεις» του ομίλου προσανατολίζονται σε γειτονικές αγορές

Άνοιγμα σε νέες αγορές περιλαμβάνουν τα επενδυτικά σχέδια της Helleniq Energy στον άξονα της βασικής δραστηριότητάς της, καθώς αποτελεί ένα από τα δύο μεγαλύτερα διυλιστήρια της χώρας.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες στο περιθώριο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης, οι «βλέψεις» του ομίλου προσανατολίζονται σε γειτονικές αγορές με μια διττή στόχευση, αφενός την ανάπτυξη δικτύου πρατηρίων και επομένως τη δημιουργία μιας ολόκληρης υποδομής και αφετέρου τη δραστηριότητα του trading πετρελαιοειδών προϊόντων.

Πού εστιάζει η διοίκηση

Ως προς το πρώτο σκέλος, οι «κεραίες» του ομίλου στρέφονται προς την περιοχή των Βαλκανίων, όπου παραδοσιακά τα πρώην ΕΛΠΕ αναπτύσσουν οικονομική δραστηριότητα, ενώ το trading αφορά αγορές στην Αφρική και στην Άπω Ανατολή, που βρίσκονται σταθερά σε τροχιά μεγέθυνσης με αυξανόμενη ζήτηση.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, οι κινήσεις του ομίλου θα πρέπει να είναι προσεκτικές, δεδομένου ότι τα πράγματα αλλάζουν ραγδαία και επομένως η όποια έκθεση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη σε πραγματικό χρόνο τα ρίσκα που διαμορφώνονται.

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, όπως ανέφερε ο κ. Σιάμισιης κατά την παρουσίασή του ενώπιον των μετόχων, αποδεικνύουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Helleniq Energy στην περιοχή, ιδιαίτερα στον κλάδο της διύλισης.

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στον κλάδο των πετρελαιοειδών η Helleniq Energy λειτουργεί ως ενεργειακός κόμβος για την περιοχή, καθώς έχει σταθεροποιήσει πως περίπου το 50% της παραγωγής της πηγαίνει για εξαγωγές, με την πρόθεση να αυξήσει περαιτέρω την παραγωγή.

«Τόσο εμείς όσο και η Motor Oil έχουμε εξαιρετικές εγκαταστάσεις, που προσθέτουν πολύ μεγάλη αξία στην ελληνική οικονομία, είτε ως θέσεις εργασίας, είτε ως εξαγωγές. Φέρνουμε αξία στην Ελλάδα και κέρδη στην εθνική οικονομία» πρόσθεσε. Δεν παρέλειψε, δε, να υπογραμμίσει την ανάγκη να ενισχυθεί περαιτέρω η επέκταση του ομίλου προς το εξωτερικό, στο πλαίσιο μιας συνολικότερης στρατηγικής διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου, καθώς με τον τρόπο αυτό διασφαλίζονται καλύτερες «γραμμές άμυνας» ενάντια στη μεταβλητότητα των αγορών, στοιχείο που παίρνει ολοένα και πιο ακραίες διαστάσεις.

Την ίδια στιγμή, όπως συμπλήρωσε, ο όμιλος έχει υπερεπενδύσει στην ελληνική αγορά και επομένως θα πρέπει να αναζητήσει νέες διεξόδους για τα κεφάλαιά του, μιας και τα όρια της εγχώριας αγοράς είναι συγκεκριμένα και δεδομένα. Elpedison – ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Παράλληλα, η διοίκηση της Helleniq Energy δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει στην επίλυση των εκκρεμοτήτων που αφορούν Elpedison και ΔΕΠΑ Εμπορίας. Στην πρώτη περίπτωση, όπως ανέφερε ο κ. Σιάμισιης, η πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι να αναλάβει εξολοκλήρου τα ηνία της εταιρείας, μη αποκλείοντας ωστόσο το ενδεχόμενο να παραχωρήσει προς την ιταλική πλευρά το δικό της μερίδιο. Υπενθυμίζεται ότι οι για 15 συναπτά έτη εταίροι υπό την Elpedison με ισομερή μερίδια (50- 50) Helleniq Energy και Edison αποφάσισαν να προχωρήσουν στην άρση του κοινού ιδιοκτησιακού καθεστώτος, διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέχρι τα τέλη του χρόνου.

Ένα τρίτο σενάριο, αν και με τις λιγότερες πιθανότητες, αφορά τη διατήρηση του κοινού ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ωστόσο με τελείως διαφορετική αναλογία μεριδίων μεταξύ των δύο εταιρειών.

Σε κάθε περίπτωση, η Helleniq Energy προκρίνει την υιοθέτηση ενός καθετοποιημένου μοντέλου δραστηριοποίησης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπου η παραγωγή από ΑΠΕ θα συμπληρώνει και θα συμπληρώνεται από την προμήθεια ενέργειας.

Στο «μέτωπο» της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η διοίκηση της Helleniq Energy εξετάζει την αποχώρηση του ομίλου από το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, «αποεπενδύοντας από μια δραστηριότητα, την οποία τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε ως παρατηρητές χωρίς να μετέχουμε στη διοίκηση».

Σημειώνεται ότι οι συζητήσεις επί του θέματος βρίσκονται σε εξέλιξη με ΤΑΙΠΕΔ και Δημόσιο και εκτιμάται ότι θα υπάρξει κάποια κατάληξη έως τα τέλη του έτους.

Σημειώνεται, τέλος, ότι κατόπιν σχετικής απόφασης της Γ.Σ., νέος πρόεδρος της Helleniq Energy αναλαμβάνει ο Σπήλιος Λιβανός, με τον Ανδρέα Σιάμισιη να παραμένει διευθύνων σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. και τον Γεώργιο Αλεξόπουλο ως αναπληρωτή διευθ. σύμβουλο.

Οι έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη

Στον τομέα των υδρογονανθράκων, με τη Helleniq Energy να διατηρεί δικαιώματα σε τρεις παραχωρήσεις σε Ιόνιο και Κρήτη, ο κ. Σιάμισιης ανέφερε ότι μέσα στους επόμενους 12 με 18 μήνες αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για το τι «μέλλει γενέσθαι», εννοώντας την προώθηση ή όχι ερευνητικής γεώτρησης.

«Σε 24 μήνες από σήμερα, αν είμαστε τυχεροί και βρούμε κοιτάσματα, θα καταρτίσουμε το πλάνο αξιοποίησης. Αν βρούμε, σίγουρα η συνέλευση του 2026 θα είναι διαφορετική. Σήμερα δεν είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε τι υπάρχει», σημείωσε.