Skip to main content

Στάσσης (ΔΕΗ): Στα 1,8 δισ. ευρώ ο στόχος EBITDA για το 2024

Τα ορόσημα του 2023 «οδηγός» για καλύτερες επιδόσεις το 2024

Τη στρατηγική στόχευση του Ομίλου ΔΕΗ να «κυνηγήσει» τον αναβαθμισμένο στόχο για EBITDA στο τέλος του 2024 υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, μιλώντας νωρίτερα στη σημερινή Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων.

Ειδικότερα, ο κ. Στάσσης αναφέρθηκε εκτενώς στα «ορόσημα» του 2023, υπογραμμίζοντας ότι ο Όμιλος βρίσκεται σε τροχιά ακόμη καλύτερων αποτελεσμάτων σε σχέση με την περσινή χρονιά, έχοντας ήδη υιοθετήσει τον στόχο για 1,8 δισ. ευρώ EBITDA από 1,5 δις ευρώ στο «κλείσιμο» της προηγούμενης χρονιάς.

Το πράσινο χαρτοφυλάκιο

Παρουσιάζοντας τα βασικά οικονομικά «μεγέθη» του Ομίλου για το 2023, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ ανέφερε ότι οι επενδύσεις του Ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ με αύξηση των επενδύσεων στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και της διανομής, ενώ ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Enel Ρουμανίας.

Επιπρόσθετα, το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο του Ομίλου μετράει ήδη 4,6 GW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία, ενώ διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ 2,8 GW υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή. Να σημειωθεί ότι με τα ανωτέρω νούμερα έχει εξασφαλιστεί περίπου το 70% της υπολειπόμενης ισχύος που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου του 2026. Να προσθέσουμε ότι η ΔΕΗ «έκλεισε» το 2023 με 1,1 GW νέας ισχύος έργων ΑΠΕ.

Η διανομή μερίσματος

Τέταρτο ορόσημο στην πορεία της εταιρείας για το 2023 είναι η πρόταση για τη διανομή μερίσματος στα επίπεδα των 0,25 ευρώ ανά μετοχή. Να αναφέρουμε ότι η ΔΕΗ προχωρά σε διανομή μερίσματος μετά από 10 χρόνια.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, η αλλαγή πορείας της ΔΕΗ είναι πλέον εμφανής σε όλα τα επίπεδα. Συμπλήρωσε πως η ΔΕΗ είναι μια υγιής εταιρεία με σταθερές οικονομικές βάσεις, πράγμα που αποτυπώθηκε στα οικονομικά αποτελέσματα του 2023.

Η παρουσία στον χώρο των τηλεπικοινωνιών

Την ίδια στιγμή, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα σχέδια της εταιρείας για την προώθηση των δραστηριοτήτων της στον τομέα των τηλεπικοινωνιών μέσω της FiberGrid αλλά και με την υπηρεσία fiber to the home. Ανάλογη πρόοδος σημειώνεται και στο κομμάτι της ηλεκτροκίνησης όπου η ΔΕΗ κατόρθωσε να διπλασιάσει τα σημεία φόρτισης σε σύνολο 2000 το 2023 σε σχέση με το τέλος του 2022.

Όπως επισήμανε ο κ. Στάσσης, ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ σε κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας και κρίσιμων υποδομών είναι πλέον γεγονός και τεκμηριώνεται με συγκεκριμένα νούμερα και στοιχεία. Ο όμιλος επιδεικνύει ισχυρά αποτελέσματα για το 2023, πρόοδο στο πλάνο ΑΠΕ, μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και μια σημαντικά εξαγορά στην επέκταση στη Ρουμανία.

Επιπρόσθετα, η ΔΕΗ καταγράφει αύξηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ και στη Διανομή, επαναφορά μερίσματος διατηρώντας πειθαρχημένη χρηματοοικονομική θέση. Η ΔΕΗ παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του Στρατηγικού πλάνου που παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο στο Capital Markets Day.
Τέλος, η καθετοποιημένη θέση της εταιρείας επιτρέπει αυξημένη ανθεκτικότητα στις διακυμάνσεις της αγοράς, ενώ διαμορφώνει ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη και δημιουργία αξίας για τους μετόχους της Εταιρείας, όπως ανέφερε ο ίδιος.