Skip to main content

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Παραλαμβάνει Αττική Οδό και Εγνατία το 2025

EUROKINISSI

Σήμα κινδύνου για το πρόβλημα της λειψυδρίας, με την Πολιτεία να πρέπει έγκαιρα να αποφασίσει για αναγκαίες υποδομές

Το 2025 εκτιμά η διοίκηση της ΓΕΚ Τέρνα πως θα περάσουν στο όμιλο οι συμβάσεις παραχώρησης της Αττικής Οδού και της Εγνατίας.

Σύμφωνα με όσα είπε στους μετόχους της ΓΕΚ Τέρνα, κατά την ετήσια γενική συνέλευση χθες, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Γιώργος Περιστέρης, «με βάση τις δυνατότητες της Πολιτείας εκτιμούμε ότι η παράδοση της Αττικής Οδού θα καταστεί εφικτή στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2025.

Οι δυσκολίες της Εγνατίας

Η Εγνατία Οδός είναι ένας δύσκολος οδικός άξονας και έχει κατασκευαστεί πριν από πολλά χρόνια. Για πρώτη φορά τη διαχείρισή του θα την αναλάβει ιδιωτικός φορέας και έχει πολλές διαδικασίες. Εκτιμούμε ότι η παράδοσή της θα λάβει χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2025».

Υπενθυμίζεται ότι η ανακήρυξη από το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) της κοινοπραξίας ΓΕΚ Τέρνα – EGIS Projects ως Προτιμητέο Επενδυτή για την Εγνατία έγινε τον Αύγουστο του 2021. Αναφορικά με τη διαδικασία για την παραχώρηση του Βόρειου Οδικού Άξονα της Κρήτης (ΒΟΑΚ), ο επικεφαλής του Ομίλου είπε ότι το διάστημα αυτό παραδίδονται τα αναγκαία έγγραφα προκειμένου να ολοκληρωθεί το τυπικό μέρος της ανάθεσης.

Συνοψίζοντας ανέφερε πως ο Όμιλος «εισφέρει στο δημόσιο ταμείο πάνω από 6 δισ. ευρώ αναλαμβάνοντας τις προαναφερόμενες παραχωρήσεις, αλλά και το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα με καζίνο στο Ελληνικό (IRC) και τον Διεθνή Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης, κάνοντας πράξη ένα επενδυτικό πλάνο άνω των 10 δισ. ευρώ που θα δημιουργήσει 20.000 νέες θέσεις εργασίας».

Ο κ. Περιστέρης υπογράμμισε γενικότερα ότι «οι τελευταίοι 12 μήνες υπήρξαν εξαιρετικά πυκνοί σε εξελίξεις, θέτοντας ισχυρές βάσεις για μια νέα εποχή ανάπτυξης για τη ΓΕΚ Τέρνα». Αναφέρθηκε αρχικά στη συμφωνία πώλησης της Τέρνα Ενεργειακή που υπέγραψε πρόσφατα με Masdar, επαναλαμβάνοντας ότι φέρνει στον Όμιλο επιπλέον ρευστότητα 900 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας τη συνολική επενδυτική ισχύ του στα 3 δισ. ευρώ.

Καμπανάκι για τις υποδομές νερού

«Τα κεφάλαια αυτά θα μας επιτρέψουν να διεκδικήσουμε νέα μεγάλα έργα στις υποδομές και τις παραχωρήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό» σημείωσε και πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι η ΓΕΚ Τέρνα να μετεξελιχθεί σε έναν πλήρως καθετοποιημένο όμιλο, με ένα από τα μεγαλύτερα και πιο διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια υποδομών και παραχωρήσεων, όχι μόνο πια σε ελληνικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στις υποδομές νερού, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας «έρχεται με μεγάλη φόρα» και η Πολιτεία θα πρέπει έγκαιρα να αποφασίσει για τις αναγκαίες υποδομές. Σχετικά με το IRC στο Ελληνικό, ανάπτυξη των ΓΕΚ Τέρνα και Hard Rock, σημείωσε πως έχουν ξεκινήσει οι εργασίες θεμελίωσης και η εκτίμηση είναι ότι οι άδειες για το σύνολο του έργου θα εκδοθούν το πρώτο τρίμηνο του 2025 και η προοπτική είναι να ολοκληρωθεί μετά από 3 με 3,5 χρόνια. Η γενική συνέλευση αποφάσισε, μεταξύ άλλων, επιστροφή κεφαλαίου 0,25 ευρώ ανά μετοχή.