Skip to main content

Χρηματιστήριο: Πιέσεις στην Εθνική Τράπεζα – Σε χαμηλό 2μήνου η μετοχή

Παρ' όλα αυτά η απόδοση μέσα στο 2024 παραμένει στο +25%

Έντονες πιέσεις υφίσταται σήμερα (26/6) η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με αποτέλεσμα να διολισθαίνει στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του Απριλίου (χαμηλό διμήνου).

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν τις 2.30 το μεσημέρι, ο τίτλος της τράπεζας υποχωρεί κατά τουλάχιστον 2,5% και «πέφτει» στα 7,6 ευρώ, για πρώτη φορά από τις 30 Απριλίου. Μάλιστα, ενδοσυνεδριακά, η πτώση της μετοχής έφθασε έως τα 7,5 ευρώ.

Η σημερινή κάμψη συνοδεύεται από έναν ήπιο συναλλακτικό τζίρο, καθώς μέχρι στιγμής έχουν διακινηθεί τεμάχια αξίας 9,2 εκατ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στο 55% του μέσου ημερήσιου τζίρου.

Βέβαια, έχουν περάσει και τρία προσυμφωνημένα πακέτα, συνολικής αξίας άνω των 3,4 εκατ. ευρώ, με την τιμή τους να κυμαίνεται από 7,6 έως 7,7 ευρώ/μετοχή.

Μεγάλου: Τα 7 χρόνια στο «τιμόνι», τα δύο ορόσημα και η ώρα της… επιβράβευσης

Τα αίτια της πτώσης

Όσον αφορά τα αίτια της αναδίπλωσης, είναι σαφές ότι το ευρύτερο επενδυτικό κλίμα στον τραπεζικό κλάδο δεν είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκό το τελευταίο διάστημα.

Από τη μία πλευρά η εκ νέου διακίνηση των σεναρίων για επιβολή φόρου στα υπερκέρδη (διαψεύστηκε από την κυβέρνηση), από την άλλη πλευρά το «γκάζι» του υπουργείου Οικονομικών για μείωση των χρεώσεων και οι απειλές για παρέμβαση του κράτους, έχουν συντελέσει στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος έντονης μεταβλητότητας.

Την ίδια στιγμή, η μετάθεση των αποφάσεων για την εκκρεμότητα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (αφορά το 18% που κατέχει το δημόσιο), έχει επίσης επιδράσει αρνητικά, δεδομένου ότι η αγορά περίμενε πιο άμεσες και γρήγορες εξελίξεις στο ζήτημα του νέου placement.

Κάπως έτσι, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έχει αναδιπλώσει κατά σχεδόν 10% μέσα στις τελευταίες 30 ημέρες, με την απόσταση από τα πολυετή υψηλά των 8,6 ευρώ (17/5) να αγγίζει το -12%.

Ανδρεάδης: Οι Power Rangers, το «computer για παιδιά» και το… μηδενικό χρέος

«Αντέχει» το ράλι

Παρ’ όλα αυτά, το ράλι της μετοχής παραμένει μεγάλο, ιδίως αν λάβουμε υπόψη ότι η Εθνική προσφέρει μια απόδοση +24% στο 2024 και +40% στο 12μηνο, κάτι το οποίο έχει οδηγήσει τη χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας στην περιοχή των 7 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η μέση τιμή – στόχος των αναλυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία του investing, ανέρχεται στα 9,1 ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε περιθώριο ανόδου της τάξης του 20%.

Άλλωστε, η σημερινή κεφαλαιοποίηση αντανακλά δείκτη πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E στο 5,9x και δείκτη λογιστικής αξίας P/BV στο 0,88x.

Μην ξεχνάμε, δε, ότι στις 25 Ιουλίου θα διεξαχθεί η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων, η οποία θα εγκρίνει τη διανομή μερίσματος 332 εκατ. ευρώ -η πρώτη έπειτα από 16 χρόνια. Η αποκοπή θα ακολουθήσει στις 30 Ιουλίου.

Χρηματιστήριο – Ενέργεια: 21 δισ. ευρώ η αξία των 6+3 εισηγμένων του κλάδου

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)