Skip to main content

Μεγάλου: Τα 7 χρόνια στο «τιμόνι», τα δύο ορόσημα και η ώρα της… επιβράβευσης

Επί προσωπικού: Ο διευθύνων σύμβουλος της Τρ. Πειραιώς ετοιμάζεται για το πρώτο μέρισμα στη μετα-μνημονιακή εποχή

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος, προκειμένου ο επικεφαλής της Τρ. Πειραιώς, Χρήστου Μεγάλου, να δώσει… χαρά στους μετόχους της εισηγμένης, διανέμοντας το πρώτο μέρισμα της μετα-μνημονιακής εποχής.

Η έγκριση για τη διανομή των 79 εκατ. ευρώ, δηλαδή του 10% από τα κέρδη του προηγούμενου έτους, θα δοθεί στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση, η οποία είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή (28/6), ενώ η αποκοπή του σχετικού δικαιώματος θα ακολουθήσει στις 10 Ιουλίου.

Στάσσης: Η παρ’ ολίγον χρεοκοπία, το ολικό comeback και το μέρισμα των 95 εκατ. ευρώ

Επτά χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του διευθύνοντος συμβούλου, ο Χρήστος Μεγάλου -ένα έμπειρο τραπεζικό στέλεχος με πολυετή θητεία σε Fairfax, Eurobank, Credit Suisse, Αγροτική Τράπεζα κ.α.- μπορεί να αισθάνεται απολύτως ικανοποιημένος, καθώς έφερε εις πέρας ένα εξαιρετικά δύσκολο και αρκετά επίπονο turn-around story, υλοποιώντας αφενός την κρίσιμη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου του 2021 (1,38 δισ. ευρώ), αφετέρου την ιστορική ιδιωτικοποίηση της τράπεζας, με την πώληση του 27% από το ελληνικό δημόσιο.

Οι στόχοι του 2024

Για το 2024, ο CEO της Πειραιώς αισιοδοξεί ότι θα έρθουν ακόμη πιο… ηλιόλουστες ημέρες, έχοντας ως στόχο να πετύχει κερδοφορία 1 δισ. ευρώ, να εμφανίσει καθαρά έσοδα από τόκους 2 δισ. ευρώ, να αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων 31,7 δισ. ευρώ, αλλά και να μειώσει περαιτέρω το κόστος κινδύνου σε περίπου 0,7% επί των δανείων.

Όλα αυτά, είναι αρκετά πιθανό να οδηγήσουν σε μια νέα διανομή μερίσματος, αυτή τη φορά της τάξης του 25% έως 30% επί της ετήσιας κερδοφορίας (δηλαδή 250 έως 300 εκατ. ευρώ).

Deals 7,2 δισ. ευρώ αλλάζουν τον «χάρτη» της Ενέργειας στην Ελλάδα

Η πορεία της μετοχής

Από την άλλη πλευρά, ο Χρήστος Μεγάλου είναι σαφές ότι προβληματίζεται εν μέρει από την πρόσφατη αναδίπλωση της μετοχής, η οποία έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Ιανουαρίου, απέχοντας 18% από τα υψηλά του Μαρτίου (4,2 ευρώ) αλλά και 15% από την τιμή του πρόσφατου placement (4,0 ευρώ).

Ωστόσο, ουδείς μπορεί να έχει παράπονο από το ράλι των τελευταίων ετών, το οποίο εκτόξευσε πρόσκαιρα την αξία της τράπεζας έως τα 5 δισ. ευρώ. Ιδίως, αν αναλογιστούμε ότι μέσα στο 2022 η μετοχή είχε κατρακυλήσει έως το ναδίρ του 0,7 ευρώ.

Περιστέρης: Το άμεσο όφελος των 260 εκατ. ευρώ και η επόμενη -δίχως την ΤΕΝΕΡΓ- ημέρα

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)