Skip to main content

“Made in Germany” η 88η ΔΕΘ, με υψηλές προσδοκίες για νέες ελληνογερμανικές συνεργασίες

Konstantinos Tsakalidis / SOOC (φωτ. αρχείου)

Ορόσημο η φετινή ΔΕΘ για την ελληνογερμανική συνεργασία

Ούτε σπιθαμή ελεύθερη δεν υπάρχει ήδη στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης για τη φετινή «Made in Germany» 88η ΔΕΘ, που φιλοδοξεί να αποτελέσει ορόσημο για την περαιτέρω ενίσχυση της ελληνογερμανικής οικονομικής συνεργασίας.

Η φετινή ΔΕΘ, με Τιμώμενη Χώρα τη Γερμανία, όπως επισημαίνει στη «Ν» ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo A.E., Κυριάκος Ποζρικίδης, έχει τις προοπτικές να αποτελέσει την καλύτερη ΔΕΘ πολλών εποχών, ενώ συναγωνίζεται τη χρονιά που τιμώμενη χώρα ήταν οι ΗΠΑ (83η ΔΕΘ, 2018) και οι εργασίες της θα πλαισιωθούν από πληθώρα συνεδριακών, πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων.

Σε υψηλό επίπεδο θα εκπροσωπηθεί στην 88η ΔΕΘ και η γερμανική Κυβέρνηση, καθώς το γερμανικό Περίπτερο θα εγκαινιάσει, όπως σημειώνει ο κ.Ποζρικίδης, ο Ομοσπονδιακός Υπουργός και Αντικαγκελάριος, Dr. Robert Habeck, ενώ την 88η ΔΕΘ θα επισκεφθούν – όπως προσθέτει – και άλλοι Γερμανοί υπουργοί και Υφυπουργοί, τόσο της Ομοσπονδιακής Γερμανικής Κυβέρνησης, όσο και των επιμέρους κρατιδίων.

«Made in Germany» με 110 εκθέτες

Η γερμανική συμμετοχή, όπως επισημαίνει από την πλευρά του στη «Ν» ο o Διευθυντής του Παραρτήματος Βορείου Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού  Επιμελητηρίου, Γιώργος Θεοδωράκης, θα παρουσιαστεί σε συνολικά 6.000 τ.μ. με το σύνθημα «made in Germany», με τη συμμετοχή άνω των 110 εκθετών από τη Γερμανία – εταιρείες και φορείς – από start-ups μέχρι κολοσσούς της γερμανικής οικονομίας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι εταιρείες SIEMENS, Fraport, BASF και Bayer, ενώ δυναμικό «παρών» θα δώσουν και γερμανικές εταιρείες από τους κλάδους Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Τεχνολογιών, Logiostics, Υπηρεσιών, Φαρμακοβιομηχανίας, R&D, Ασφαλειών και Τραπεζών.

Στους ισχυρότερους κλάδους της γερμανικής οικονομίας βασίζονται, εξάλλου, και οι θεματικές ημέρες, που όπως προσθέτει ο κ.Θεοδωράκης, θα πραγματοποιηθούν στην κεντρική σκηνή του γερμανικού Περιπτέρου:

-Logistics, μεταφορές, συγκοινωνίες, ναυτιλιακή οικονομία
-Βιομηχανία υγειονομικής περίθαλψης, τεχνολογίες φαρμάκων και υγείας, φαρμακοβιομηχανία
-Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξοικονόμηση ενέργειας, τεχνολογίες περιβάλλοντος, βιωσιμότητα
-Εκπαίδευση και έρευνα
-Ψηφιοποίηση, ψηφιακή οικονομία, data economy, start-ups

Συνολικά το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Ε[πιμελητήριο προγραμματίζει περί τις 16 εκδηλώσεις στο πλαίσιο της φετινής ΔΕΘ, λ.χ. για τις ΑΠΕ-Πράσινη μετάβαση, τον Τουρισμό Υγείας, τη διαχείριση απορριμμάτων, τον κλάδο των Logistics κ.α., ενώ κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ θα λάβει χώρα και η τελετή απονομής βραβείων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης: „VET Awards Greece“ και θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της διττής εκπαίδευσης και μία ημέρα πριν την έναρξη της 88ης ΔΕΘ, δηλαδή την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο διοργανώνει το καθιερωμένο business dinner που αποσκοπεί στην περαιτέρω εμπορική, επιχειρηματική και επενδυτική συνεργασία των δυο χωρών.

Ελληνο-Γερμανικές Οικονομικές Σχέσεις

Σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis), που έχει δημοσιοποιήσει το ελληνικό γραφείο ΟΕΥ (Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων) Βερολίνου, οι ελληνικές εξαγωγές στη Γερμανία κατέγραψαν αύξηση 1,96% το 2023 σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, ανερχόμενες σε 3,12 δισεκατ. ευρώ.

Μείωση 4,21% παρουσίασαν στον αντίποδα το 2023 οι γερμανικές εισαγωγές στη χώρα μας σε σύγκριση με το 2022, με την αξία τους να διαμορφώνεται σε 8,19 δισεκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος σε βάρος της χώρας μας (-7,65%) και τελικά την ελαφρά μείωση του συνολικού όγκου του διμερούς εμπορίου Ελλάδας-Γερμανίας κατά 2,58%. Την πρώτη θέση στις ελληνικές εξαγωγές στη Γερμανία καταλαμβάνουν τα Φάρμακα, στη δεύτερη θέση βρίσκεται η κατηγορία Τυρί και κουάρκ (σ.σ. γιαούρτι), στην τρίτη οι Πλάκες, φύλλα, ταινίες από αλουμίνιο, στην τέταρτη Ηλεκτρικοί συσσωρευτές και στην πέμπτη Ράβδοι και είδη καθορισμένης μορφής από αλουμίνιο, ενώ τις θέσεις από έξι μέχρι και οκτώ κατέχουν οι κατηγορίες

Άλλα λαχανικά παρασκευασμένα ή διατηρημένα (όχι κατεψυγμένα), Ελαιόλαδο και παράγωγα και Φρέσκα φρούτα. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν τα Προετοιμασμένα/Διατηρημένα Φρούτα και Ξηροί Καρποί και τα Μονωμένα Καλώδια, καλώδια, ομοαξονικά καλώδια.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει για το 2023 την 40ή θέση στην κατάταξη των εμπορικών εταίρων της Γερμανίας, με συνολικό όγκο εμπορικών συναλλαγών 11,3 δισεκατ. ευρώ.

Όσον αφορά, δε, στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στη χώρα μας, η Γερμανία βρίσκεται στη δεύτερη θέση στην κατάταξη χωρών προέλευσης άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα σε όρους συνολικών κεφαλαίων για το 2022, με μερίδιο 16,2%.