Skip to main content

ΟΤΕ: Η περίπτωση μετάλλαξης του ομίλου

Αλλαγή κορυφής στον όμιλο τηλεπικοινωνιών, ο οποίος ελάχιστα μοιάζει με αυτό που ήταν το 2010

Μια νέα σελίδα ανοίγει στον ΟΤΕ σε λίγες μέρες. Ο επί 14 χρόνια επικεφαλής του Ομίλου, Μιχάλης Τσαμάζ, αποχωρεί στο τέλος του μήνα, παραδίδοντας στον Κώστα Νεμπή τα κλειδιά μιας επιχείρησης που ελάχιστα μοιάζει με αυτή που παρέλαβε το Νοέμβριο του 2010.

Ο Όμιλος ΟΤΕ έχει εξυγιάνει τα οικονομικά του, δημιούργησε νέες πηγές εσόδων, με την επέκταση σε τομείς όπως είναι τα έργα πληροφορικής και επικοινωνιών και μετασχηματίστηκε σε μια σύγχρονη εταιρία τεχνολογίας με την Cosmote ως ενιαία εμπορική μάρκα για τις υπηρεσίες σε σταθερή, κινητή, internet και τηλεόραση.

Η υγιής χρηματοοικονομική του θέση του επιτρέπει την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων σε δίκτυα οπτικών ινών, κινητής νέας γενιάς, υπηρεσιών πληροφορικής και συνδρομητικής τηλεόρασης συμβάλλοντας στον εκσυγχρονισμό των υποδομών της χώρας.

Είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στις τηλεπικοινωνίες, (υλοποιεί περισσότερο από το 60% των επενδύσεων του κλάδου) και ένας από τους μεγαλύτερους στη χώρα (5 δις ευρώ στη δεκαετία της οικονομικής κρίσης και επιπλέον 3 δις μέχρι το 2027) διατηρώντας ταυτόχρονα το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά.

Έχει εγκαταστήσει περίπου το 80% των γραμμών FTTH (οπτική ίνα μέχρι τα σπίτια και τις επιχειρήσεις).
Συνεισφέρει το 2,7% του ΑΕΠ και δημιουργεί περίπου 75.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ για το Όμιλο Deutsche Telekom αποτελεί την 3η μεγαλύτερη εταιρία σε συνεισφορά προσαρμοσμένης κερδοφορίας προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων – Adj. EBITDA (AL) μετά τις Η.Π.Α. και τη Γερμανία.

Ορισμένοι στην αγορά θεωρούν ότι ήταν εύκολο ο ΟΤΕ, ως πρώην μονοπώλιο, να διατηρηθεί στην πρώτη και κυρίαρχη θέση. Πρόκειται για υπερ απλούστευση, γιατί ταυτόχρονα και μέχρι να ξεκινήσει επί της ουσίας η ιδιωτικοποίησή του πορευόταν με τη λογική μιας ΔΕΚΟ, έχοντας όλες τις γνωστές παθογένειες μιας δημόσιας επιχείρησης.

Αν δεν ελάμβανε χώρα ο μετασχηματισμός του και έμενε μόνον με τα πλεονεκτήματα του πρώην μονοπωλίου τα μερίδια αγοράς στις τηλεπικοινωνίες σήμερα θα κατανέμονταν διαφορετικά.

Για να είναι η υγιής επιχείρηση που γνωρίζουμε τα τελευταία 14 χρόνια και με τον Μιχάλη Τσαμάζ στο τιμόνι, μειώθηκε σχεδόν στο μισό το κόστος προσωπικού, (το 2010 ήταν περίπου 1 δισ.) μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου.

Ο ΟΤΕ καταγράφει σταθερά από τα υψηλότερα περιθώρια κερδοφορίας EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) ανάμεσα στις εταιρίες του κλάδου στην Ευρώπη.
Έχει επιστρέψει περισσότερα από 3 δις. ευρώ στους μετόχους του σε μερίσματα και επαναγορές ιδίων μετοχών, ενώ η κεφαλαιοποίηση του σχεδόν διπλασιάστηκε φτάνοντας περίπου 6 δις. ευρώ. Το μέρισμα της χρήσης του 2023 (ενδεικτικά) αυξήθηκε 23% και η συνολική αμοιβή των μετόχων ανέρχεται σε 450 εκατ. ευρώ.

Ο Όμιλος ΟΤΕ δεν είναι ίδιος και γιατί έχουν πουληθεί σχεδόν όλες οι εταιρίες στις οποίες είχε αποκτήσει συμμετοχή στο εξωτερικό. Απομένει μόνο η εταιρία κινητής στη Ρουμανία για την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την πώλησή της.

Ο κ. Τσαμάζ έχει απαντήσει στη σχετική κριτική σημειώνοντας ότι δεν θα μπορούσε να πράξει διαφορετικά.

Όλες οι εταιρίες χρειάζονταν μεγάλες επενδύσεις για την ανάπτυξη των δικτύων τους, αλλιώς θα «μαράζωναν» λόγω ανταγωνισμού. Άλλωστε, οι τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις είναι εντάσεως κεφαλαίου. Αν ο ΟΤΕ τις διατηρούσε και με δεδομένη τη δεκαετή οικονομική κρίση στην Ελλάδα, δεν θα ανταποκρινόταν στις ανάγκες ανάπτυξης σύγχρονων δικτύων στη χώρα μας.

Ως επιστέγασμα ο μετασχηματισμός του ΟΤΕ εν μέσω της οικονομικής κρίσης υπό την ηγεσία Τσαμάζ προσέλκυσε το ενδιαφέρον του Harvard Business School.

H κορυφαία Σχολή στο είδος της πραγματοποίησε τη μελέτη περίπτωσης (case study): «OTE: Managing in Times of National Crisis», η οποία είναι διαθέσιμη για φοιτητές και καθηγητές και διδάσκεται σε πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ως παράδειγμα διοίκησης σε δυσμενή οικονομικά περιβάλλοντα.

Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής του Ομίλου ΟΤΕ

Ο Κώστας Νεμπής, ο οποίος αναλαμβάνει πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου από την 1η Ιουλίου 2024, δεν είναι άγνωστος στον ΟΤΕ.

Διαθέτει 20 χρόνια εμπειρία στη διαχείριση οργανισμών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Για να αναλάβει τα ηνία του ΟΤΕ παραιτείται από   διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του Συμβουλίου Διεύθυνσης της Hrvatski Telekom, εισηγμένης θυγατρικής του Ομίλου Telekom (Deutsche Telekom) στην Κροατία, θέση που ανέλαβε από τον Απρίλιο του 2019.

Υπό την ηγεσία του, η Hrvatski Telekom μετασχηματίστηκε σε μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες της Telekom για το 2023, καταγράφοντας τους τελευταίους μήνες τους υψηλότερους δείκτες τιμών της τελευταίας 10ετιας στο χρηματιστήριο του Ζάγκρεμπ.

Εστιάζοντας στην ικανοποίηση πελατών και εργαζομένων, πέτυχε ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα, ενώ διασφάλισε την ηγετική θέση της Hrvatski Telekom στην κροατική αγορά με εκτενείς επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς και τεχνολογικές υποδομές, αλλά και ολοκληρωμένες λύσεις τεχνολογίας.

Πριν την Hrvatski Telekom, κατείχε τη θέση του Chief Commercial Officer Consumer Segment Ομίλου ΟΤΕ, ενώ έχει διατελέσει Marketing Director στην Cosmote. Πριν την ένταξή του στον ΟΤΕ, είχε αναλάβει διαδοχικά διοικητικές θέσεις Marketing σε πολυεθνικές εταιρείες από τους κλάδους των τηλεπικοινωνιών και των μη αλκοολούχων ποτών, τόσο στην Ελλάδα, όσο και το εξωτερικό.

Είναι κάτοχος πτυχίου Marketing & Management από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, ενώ διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο MSc in International Economics, Banking & Finance από το Πανεπιστήμιο του Cardiff.