Skip to main content

Nvidia: H πιο… talk of the town μετοχή της χρονιάς – Το απίστευτο ράλι, τα διαδοχικά ρεκόρ και το ρίσκο του σήμερα

REUTERS/Robert Galbraith

Η χρηματιστηριακή αξία της Nvidia, η οποία ιδρύθηκε στις 5 Απριλίου του 1993 από τους Γιάνσεν Χουάνγκ, Κρις Μαλατσόφσκι και Κάρτις Πριεμ, ανέρχεται σε τουλάχιστον 3,1 τρισ. δολάρια

Ενόσω η προηγούμενη εβδομάδα αποδείχθηκε κάτι παραπάνω από ιστορική για τη Nvidia, δεδομένου ότι -έστω και πρόσκαιρα- κατέστη η πολυτιμότερη εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, φθάνοντας έως το ρεκόρ των 3,335 τρισ. δολαρίων, η ερώτηση «πόσο ακόμα θα συνεχιστεί το ξέφρενο ράλι του αμερικανικού κολοσσού» είναι πιο επίκαιρη ποτέ.

Αξίζει το ρίσκο να επενδύσει κάποιος αυτήν την στιγμή στη μετοχή της Nvidia; Η μέχρι στιγμής άνοδος είναι ήδη τεράστια και δύσκολα θα υπάρξει συνέχεια; Μήπως οι οικονομικές προοπτικές της εταιρείας προμηνύουν ένα ακόμη μεγαλύτερο άλμα;

Αυτοί είναι μερικοί από τους βασικούς προβληματισμούς, στους οποίους καλείται να δώσει απαντήσεις η διεθνής επενδυτική κοινότητα, παρατηρώντας άφωνη το φαινόμενο… Nvidia, το οποίο έχει γίνει «talk of the town» για τις παγκόσμιες αγορές μετοχών.

Εάν και εύκολες λύσεις σε τόσο περίπλοκους γρίφους δύσκολα θα βρει κανείς, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στα μέχρι στιγμής δεδομένα και στοιχεία, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στο να ξετυλίξουμε το κουβάρι των παραπάνω απαιτητικών ερωτημάτων.

Nvidia: Η ιστορία της εταιρείας του 1 τρισ. που «γεννήθηκε» σε ένα ντάινερ

Αξία 3,1 τρισ. δολαρίων

Σήμερα, η χρηματιστηριακή αξία της Nvidia, η οποία ιδρύθηκε στις 5 Απριλίου του 1993 από τους Γιάνσεν Χουάνγκ, Κρις Μαλατσόφσκι και Κάρτις Πριεμ, ανέρχεται σε τουλάχιστον 3,1 τρισ. δολάρια.

Παρότι στις 7 Ιουνίου, η διοίκηση έκανε διάσπαση με αναλογία 1 προς 10 (stock split), μειώνοντας τεχνητά την τιμή της κάθε μετοχής, η εκτόξευση της κεφαλαιοποίησης είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή. Από τις αρχές του 2024, ενδεικτικά, το ράλι ξεπερνά το 160%, ενώ μόνο τον τελευταίο μήνα η μεταβολή αγγίζει το +35%.

Δεν είναι τυχαίο ότι από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2024, δηλαδή σε διάστημα μόλις τεσσάρων μηνών, η Nvidia απέκτησε μια πρόσθετη αξία της τάξης του 1 τρισ. δολαρίων (από 2 σε 3 τρισ. δολάρια). Εάν, δε, κάποιος είχε αγοράσει μετοχές πριν ακριβώς μία 5ετία, σήμερα θα είχε εξασφαλίσει μια απόδοση άνω του 3.200% (!).

Τι κάνει ξεχωριστή τη Nvidia

Aυτό που κατά κύριο λόγο καθιστά Νο.1 τη Nvidia αφορά τις λεγόμενες μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU), οι οποίες εδώ και μερικά χρόνια ενσωματώνουν την προηγμένη τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης. Μόλις τον Μάιο, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, Γιάνσεχν Χουάνγκ, προανήγγειλε την κυκλοφορία της νέας γενιάς μικροτσίπς «Blackwell», το κόστος των οποίων θα κυμαίνεται από 30.000 έως 40.000 ανά μονάδα.

Η Nvidia εκθρόνισε τη Microsoft: Η πιο πολύτιμη εισηγμένη με αξία 3,35 τρισ. δολαρίων

Η εφαρμογή αυτών των GPU μπορεί να γίνει σε μια σειρά κλάδων της οικονομίας και της τεχνολογίας -από τα chatbox και το gaming έως την αυτόνομη οδήγηση και τα ρομπότ– κάτι που διευρύνει σημαντικά το πελατολόγιο της Nvidia.

Το σημαντικότερο είναι ότι τα επίμαχα τσιπς χρησιμοποιούνται ευρέως στην εκπαίδευση των μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης των Microsoft, Meta και λοιπών κολοσσών. Δηλαδή, οι GPU της Nvidia χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη, εκπαίδευση και μετεξέλιξη των εφαρμογών ΑΙ. Άρα, χωρίς την τεχνογνωσία της Nvidia, το κεκτημένο των μεγάλων εταιρειών στην ΑΙ θα αποτελούσε… κενό γράμμα.

Για παράδειγμα, το γνωστό σε όλους ChatGPT της OpenAI, το οποίο έκανε «μπαμ» στα τέλη του 2022, εκπαιδεύεται και εκτελείται σε μονάδες επεξεργασίας της Nvidia. Εν ολίγοις; Χωρίς τους GPU της Nvidia, αυτήν την στιγμή, δεν θα υπάρχει η όλη πρόοδος στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Και φυσικά, χωρίς την Τεχνητή Νοημοσύνη, οι επεξεργαστές της Nvidia δεν θα είχαν καταστεί ανάρπαστοι.

Η εκτόξευση της κερδοφορίας

Για το έτος 2023-2024 (Φεβρουάριος – Ιανουάριος), η Nvidia παρουσίασε εντυπωσιακά νούμερα, τα οποία θα ζήλευαν όλες οι μεγάλες εισηγμένες της Wall Street. Συγκεκριμένα, τα έσοδα εκτοξεύθηκαν κατά 126% και έφθασαν στα 60,9 δισ. δολάρια, ενώ η καθαρή κερδοφορία «πέταξε» κατά 581%, δηλαδή από τα 4,3 δισ. δολάρια στα 29,7 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, το περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε σε 72,7% από 56% το προηγούμενο έτος.

Για το τρέχον 12μηνο (2024-2025), τα οικονομικά μεγέθη αναμένονται ακόμη πιο φανταχτερά. Στο ατρίμηνο, άλλωστε, τα έσοδα ήδη έφθασαν τα 26 δισ. δολάρια (+262%) και τα κέρδη υπερέβησαν τα 14,8 δισ. δολάρια (+628%). Κι όλα αυτά μόνο σ΄ ένα τρίμηνο, με τη διοίκηση να περιμένει έσοδα 28 δισ. δολαρίων για το β’ τρίμηνο, με το περιθώριο κέρδους στο σύνολο του τρέχοντος έτους να βελτιώνεται στα επίπεδα του 75%.

Buy or sell;

Αυτήν την στιγμή, με βάση τα στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg, η τρέχουσα αποτίμηση της Nvidia στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αντανακλά δείκτη πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E άνω του 73x, με τον αντίστοιχο δείκτη λογιστικής αξίας P/BV να ξεπερνά τα 63x. Αυτό σημαίνει ότι η μετοχή της εταιρείας διαπραγματεύεται σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την πραγματική της αξία.

Ωστόσο, επειδή στις αγορές ρόλο διαδραματίζει το αύριο και όχι το σήμερα, δηλαδή οι προοπτικές ανάπτυξης, η συντριπτική πλειονότητα των αναλυτών (51 από τους 55) δίνει σύσταση «buy» για τη μετοχή του αμερικανικού κολοσσού, με τη μέση τιμή – στόχο να καθορίζεται στα 132 δολάρια, δηλαδή ελαφρώς υψηλότερα από την τρέχουσα τιμή των 126 δολαρίων (κλείσιμο 21ης Ιουνίου).

Βέβαια, όλοι περιμένουν τις ανακοινώσεις του β’ τριμήνου (πιθανώς 21/8), όταν και υπάρξει μια καλύτερη «ματιά» για την πορεία της φετινής κερδοφορίας. Μια νέα υπέρβαση των στόχων της διοίκησης, δεν αποκλείεται να αναγκάσει τους αναλυτές να προχωρήσουν σε περαιτέρω βελτίωση των εκτιμήσεων για την πορεία της μετοχής στο επόμενο 12μηνο.

Χρηματιστήριο: Χωρίς αλλαγές για την Ελλάδα ο MSCI – Παραμένει στις Αναδυόμενες Αγορές

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)