Skip to main content

Μαρίνα Αλίμου: Ούριος άνεμος πνέει για τα έργα ανάπτυξης

Φωτ. ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ/ ΙΝΤΙΜΕ

Εγκρίθηκαν η χωροθέτηση και οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου

Στην επόμενη φάση του, την έκδοση των οικοδομικών αδειών, περνά το έργο εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης της μαρίνας Αλίμου (η μεγαλύτερη των Βαλκανίων), προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ.

Τα υπουργεία Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Τουρισμού υπέγραψαν την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την έγκριση της χωροθέτησης και των περιβαλλοντικών όρων.

Υπενθυμίζεται ότι την 1η Ιανουαρίου 2021, το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) παραχώρησε το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Αλίμου για 40 χρόνια στη θυγατρική «Ανάπτυξη Νέας Μαρίνας Αλίμου Α. Ε.» της  Άκτωρ Παραχωρήσεις, του Ομίλου Ελλάκτωρ. Η Reds, επίσης θυγατρική της Ελλάκτωρ, έχει αναλάβει το έργο ανάπτυξης, μελέτης και κατασκευής με στόχο την αναβάθμισή της σε μία από τις πιο σύγχρονες τουριστικές μαρίνες της Μεσογείου.

Βάσει της ΚΥΑ θα έχει δυνατότητα 979 θέσεων ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής, εκ των οποίων 873 αφορούν σε σκάφη αναψυχής διαφόρων κατηγοριών και μήκους από 12 μ. έως 50 μ., 95 σε ναυταθλητικά σκάφη μήκους 6 μ. έως 15 μ. και 11 σε αλιευτικά σκάφη.

Η παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου προβλέπει, μεταξύ άλλων, και τη δυνατότητα αξιοποίησης της χερσαίας ζώνης συνολικής επιφάνειας 210.000 τ.μ. για ευρείες χρήσης τουρισμού, πολιτισμού και αναψυχής, γεγονός που επιτρέπει την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης τουριστικής επένδυσης, στο διαρκώς αναπτυσσόμενο παράκτιο μέτωπο της Αττικής.

Το σύνολο της επιτρεπόμενης δόμησης για τις κτιριακές αναπτύξεις είναι 18.500 τ.μ.

Τι θα κατασκευαστεί

Όπως σημειώνεται από τους δημιουργούς της ανάπτυξης, ο όγκος των κτιρίων θα είναι διασπάσιμος και τα κτίρια ισόγεια, δηλαδή ύψους έως 4,5 μ., ενώ όπου υπάρξει και πρώτος όροφος, το συνολικό ύψος δεν θα ξεπερνά τα 7 μέτρα. Με τον σχεδιασμό αυτό, καθώς η λεωφόρος Ποσειδώνος βρίσκεται υψομετρικά πιο πάνω από τη Μαρίνα, όποιος περπατάει στο πεζοδρόμιο κατά μήκος της λεωφόρου θα μπορεί να βλέπει τη θάλασσα σχεδόν σε όλο το μήκος της λεωφόρου, όπως συμβαίνει και σήμερα.

Μεταξύ άλλων θα κατασκευαστούν ξενοδοχείο 5 αστέρων με συνολική δυναμικότητα της τάξεως των 220 κλινών, ναυταθλητικές εγκαταστάσεις (γραφεία διοίκησης, συμπεριλαμβανομένων γραφείων διοίκησης που σχετίζονται συνολικά με τις δραστηριότητες της μαρίνας), εστιατόρια, αναψυκτήρια, εμπορικά καταστήματα και καταστήματα παροχής υπηρεσιών, γραφεία, υπαίθριοι και στεγασμένοι χώροι στάθμευσης,  κολυμβητήριο, χώροι πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων. Υπάρχει επίσης πρόβλεψη για εκτεταμένους χώρους για περίπατο και ποδήλατο.

Σημειώνεται ότι η θέση της μαρίνας Αλίμου θεωρείται στρατηγική καθώς βρίσκεται νοτιοδυτικά της Αθήνας, σε απόσταση 15 χλμ. από το κέντρο της πόλης, 8 χλμ. νότια του Λιμανιού του Πειραιά και 30 χλμ. από το Διεθνές Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.

Βάσει εκτιμήσεων η κατασκευή της θα ξεκινήσει το 2025, καθώς οι οικοδομικές άδειες θα χρειαστούν περί τους έξι μήνες.