Skip to main content

Το «φάντασμα» της Shein και γιατί κρύβεται από τα φώτα της δημοσιότητας

Ούτε οι εργαζόμενοί του δεν τον γνωρίζουν, ακόμη και αν είναι στο ίδιο ασανσέρ μαζί του

«Δεν είναι η κουλτούρα μας», ήταν η ορθή-κοφτή απάντηση του διευθύνοντα σύμβουλου της SHEIN, Xu Yangtian – επίσης γνωστού ως Sky Xu και παλαιότερα ως Chris Xu- στην ανώτερη σύμβουλο της εταιρείας, Frances Townsend, όταν αυτή του επισήμανε την έλλειψη αλληλεπίδρασής του με τους εργαζόμενους.

Η αμερικανική κουλτούρα αποθεώνει τους επιχειρηματίες που μετατρέπουν τις ιδέες τους σε εταιρείες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αλλά στην Κίνα τα στελέχη των εταιρειών πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά. Κινδυνεύουν να χάσουν πολλά αν τραβήξουν, αρνητικά, την προσοχή των κομματικών αξιωματούχων.

Ο ιδρυτής της Alibaba, Τζακ Μα, “εξαφανίστηκε” από το προσκήνιο για χρόνια έπειτα από κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση, ενώ και αρκετοί άλλοι Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι έχουν «εξαφανιστεί» με παρόμοιο τρόπο τα τελευταία χρόνια.

Να είναι αυτός ο λόγος, που το «αφεντικό» του κινεζικού γίγαντα  της γρήγορης μόδας  να παραμένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας παρότι η SHEIN  ετοιμάζεται για το πολυαναμενόμενο ντεμπούτο της στο Βρετανικό χρηματιστήριο;

Ο απομονωμένος 40χρονος διευθύνων σύμβουλος, έχει αποφύγει το είδος της προσοχής που συνήθως προσελκύουν τα ανώτατα στελέχη. Δεν δίνει συνεντεύξεις, δεν μιλάει σε συνέδρια και δεν έχει δημόσιο αποτύπωμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρά το γεγονός ότι ηγείται μιας εταιρείας που ενισχύθηκε από το TikTok.

Ακόμη και οι ίδιοι οι υπάλληλοι του Xu δεν τον αναγνωρίζουν, όταν αυτός επισκέπτεται το γραφείο, σύμφωνα με την  South China Morning Post.

Η Townsend, είπε στη Wall Street Journal,  ότι όταν ήταν στο γραφείο της Shein στο Guangzhou το περασμένο καλοκαίρι, κανείς δεν αναγνώρισε ότι ο Xu μοιραζόταν το ασανσέρ μαζί τους.

Το Bloomberg κατατάσσει τον ιδρυτή της Shein ως τον 86ο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, με καθαρή αξία 21,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με βάση τα λιγοστά στοιχεία που έχει καταθέσει η ιδιωτική εταιρεία. Εκπρόσωπος της Shein αμφισβήτησε, παντως, αυτό το ποσό χωρίς να εξηγήσει τι ήταν λάθος.

Η Shein αναμένεται να εισαχθεί στο Βρετανικό χρηματιστήριο φέτος, – μετά την αποτυχία της να προσχωρήσει στην Wall Street- αν και σημαντικά ζητήματα, όπως το πότε, παραμένουν ακόμη μυστικά.

Η Wall Street Journal ανέφερε στα τέλη Μαΐου ότι ;η καταχώρηση της εταιρείας στο Λονδίνο ήταν θέμα εβδομάδων.

Εάν και όταν η εταιρεία αρχίσει να διαπραγματεύεται, ο Xu μπορεί τελικά να εμφανιστεί στη δημόσια σκηνή, καθώς θα πρέπει  να συμμετέχει σε τακτικές ενημερώσεις – οι εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου δεν υποχρεούνται να πραγματοποιούν τριμηνιαίες ανακοινώσεις  για τα κέρδη, αλλά οι περισσότερες το κάνουν – και να αλληλεπιδρά με τους επενδυτές.

H γκάφα έγινε

Πάντως την «στραβοτιμονιά» η Shein δεν την γλύτωσε. Μέχρι στιγμής, το δημόσιο πρόσωπο της εταιρείας ήταν ο εκτελεστικός πρόεδρος Ντόναλντ Τανγκ. Ο γεννημένος στη Σαγκάη επιχειρηματίας, ο οποίος απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα ως ενήλικας, ανέβηκε στην ιεραρχία της χρεοκοπημένης πλέον επενδυτικής τράπεζας Bear Stearns και εντάχθηκε στη Shein το 2021.

Σε πρόσφατη ομιλία του στο  Milken Institute τον περασμένο μήνα, ο Τανγκ είπε ότι οι ρίζες της Shein είναι κινεζικές, η έδρα της στην Σιγκαπούρη, αλλά το ήθος της αμερικανικό.

Η εταιρεία εξακολουθεί να περιμένει από τους αξιωματούχους να δώσουν το πράσινο φως στην αίτησή της για εισαγωγή στο χρηματιστήριο εκτός Κίνας.

“Εγείρονται ερωτήματα αφοσίωσης στην Κίνα, τα οποία κάποιοι στο Πεκίνο βρίσκουν άβολα”, δήλωσε στους Financial Times την Παρασκευή άτομο που γνωρίζει το θέμα της εγγραφής στο χρηματιστήριο.

Δύο Κινέζοι επιχειρηματίες  είπαν στους FT ότι το Ινστιτούτο αφαίρεσε ένα βίντεο της ομιλίας. H Shein δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα σχολιασμού από το BI.