Skip to main content

Γ. Περιστέρης μετά το ιστορικό deal με τη Masdar: Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εθνικός πρωταθλητής που θα συνεχίσει να μεγαλώνει

«Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ δημιουργήθηκε για να επιστρέφει αξία» υπογράμμισε.

Σε έναν απολογισμό της συνολικής πορείας της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ προέβη στη σημερινή γενική συνέλευση ο πρόεδρος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, στον απόηχο και του ιστορικού deal που ανακοινώθηκε το πρωί, με το οποίο η εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας περνάει στον έλεγχο της Masdar στην τιμή των 20 ευρώ ανά μετοχή.

«Ξεκινήσαμε πριν σχεδόν τρεις δεκαετίες, σε μία εποχή που η πράσινη ενέργεια αντιμετωπιζόταν είτε με άγνοια, είτε με αδιαφορία, είτε ακόμα και με απαξία, με ένα όραμα και ένα στόχο: να δημιουργήσουμε τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία παραγωγής και αποθήκευσης καθαρής ενέργειας με σημαντικό αποτύπωμα διεθνώς. Και το πετύχαμε», είπε ο κ. Περιστέρης, προσθέτοντας πως πλέον η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή «είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης στην καθαρή ενέργεια σε εθνικό επίπεδο κι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές ΑΠΕ στην Ευρώπη».

Τα εμβληματικά project

Δεν είναι μόνο τα 2.500 MW έργων σε λειτουργία, υπό κατασκευή και έτοιμα προς κατασκευή, που την κάνουν να ξεχωρίζει. Η εταιρεία λειτουργεί σήμερα στην Ελλάδα το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο, τον Καφηρέα με ισχύ 327 MW, και κατασκευάζει το μεγαλύτερο έργο αποθήκευσης ενέργειας με τη μέθοδο της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία.

Είναι επιπλέον η εταιρεία που το προσεχές φθινόπωρο θα κάνει πραγματικότητα τον σχεδιασμό του ΚΑΠΕ για το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί από ΑΠΕ στην Ελλάδα, τον ακριτικό Άη Στράτη. Yλοποίησε δε το μοναδικό και πρωτοποριακό έργο του Άη Γιώργη, μετατρέποντας μία βραχονησίδα σε αιολικό πάρκο ικανό να τροφοδοτήσει με ενέργεια 40.000 ελληνικά νοικοκυριά.

Και εξασφάλισε τη μία εκ των δυο πρώτων αδειών έρευνας για Πιλοτικά Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα στην Ελλάδα, κάνοντας το πρώτο βήμα για τα offshore Α/Π στη χώρα μας.

Πρότυπος οργανισμός, πυλώνας της προσπάθειας για πιο καθαρή και πιο φθηνή ενέργεια

«Θα ήταν αφελές να ισχυριστεί κάποιος ότι η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ απλώς επωφελήθηκε του κύματος της πράσινης μετάβασης. Ήταν, είναι και θα είναι η εταιρεία που απέδειξε ότι οι ΑΠΕ είναι το μέλλον της ενέργειας για τη χώρα μας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, προσθέτοντας ότι πρόκειται για έναν πρότυπο οργανισμός που διαδραμάτισε και θα συνεχίσει να διαδραματίζει κομβικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στα ενεργειακά δρώμενα της χώρας μας, αποτελώντας βασικό πυλώνα της εθνικής προσπάθειας για μετάβαση σε ένα μέλλον με καθαρότερη και φθηνότερη ενέργεια για όλους.

«Εδώ και περίπου 30 χρόνια, δίχως στιγμή να χάσουμε την πίστη μας στο όραμά μας, καταφέραμε οι λέξεις «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ» και «Καθαρή Ενέργεια στην Ελλάδα» να είναι σχεδόν ταυτόσημες. Κι αυτή ήταν μία πορεία τρομερά δύσκολη, ειδικά τα πρώτα χρόνια της προσπάθειάς μας, όταν ελάχιστοι αντιλαμβάνονταν τι κάνουμε και πολύ περισσότερο τι ονειρευόμαστε να πετύχουμε», σχολίασε.

«Αυτόν τον εθνικό πρωταθλητή, η Ελλάδα όχι απλά δεν θα τον αποστερηθεί, σε συνέχεια της συμφωνίας που ανακοινώσαμε, αλλά θα τον δει να μεγαλώνει, να διακρίνεται διεθνώς και να προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη αξία στη χώρα μας», διαβεβαίωσε ο κ. Περιστέρης.

Οι 3 δεσμεύσεις

Αναφερόμενος πιο αναλυτικά στη συμφωνία είπε:

«Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είχε υπάρξει αποδέκτης πολλών και διαφορετικών προτάσεων τα τελευταία χρόνια.

Με ακούσατε πολλές φορές να λέω και από το βήμα αυτής εδώ της γενικής συνέλευσης τρία πράγματα:

1.       Ότι θα σας ενημερώσουμε πλήρως, αναλυτικά και διαφανώς όταν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο

2.       Ότι η όποια συμφωνία υπάρξει θα εγγυάται το μέλλον της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και των εργαζομένων της

3.       Ότι κόκκινη γραμμή για εμάς αποτελεί η διασφάλιση των συμφερόντων του συνόλου των μετόχων της εταιρείας

Αντιλαμβάνομαι ότι δυο χρόνια τώρα αυτό το πολύ λακωνικό τρίπτυχο δεσμεύσεών μας, μπορεί να μην φάνταζε αρκετό».

Όπως τόνισε έχουν υλοποιηθεί στο ακέραιο και οι τρεις δεσμεύσεις:

1.       Ανακοινώσαμε επίσημα το σύνολο των στοιχείων που αφορούν στη συναλλαγή και σήμερα ενώπιον του συνόλου της επενδυτικής κοινότητας και των εκπροσώπων του Τύπου, είμαστε εδώ για να απαντήσουμε στις ερωτήσεις σας.

2.       Καταλήξαμε σε συμφωνία με τη Masdar, μία πολύ μεγάλη διεθνή εταιρεία αφοσιωμένη στην καθαρή ενέργεια, που θέλει να οδηγήσει την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ακόμα υψηλότερα, υλοποιώντας το επενδυτικό πλάνο για 6 GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2030.

3.       Προχωρούμε σε μία συναλλαγή που εξ αρχής προϋποθέτει ότι μετά τις σχετικές εγκρίσεις θα ακολουθήσει Δημόσια Πρόταση, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα όλων και όχι μόνο κάποιων από τους μετόχους της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

«Ειδικά το τελευταίο, μπορεί να μην είναι συνήθης πρακτική στην ελληνική αγορά, για εμάς όμως είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ δημιουργήθηκε για να επιστρέφει αξία: στο ενεργειακό σύστημα της χώρας, στην εθνική οικονομία, στην απασχόληση, στην ελληνική περιφέρεια, στους ανθρώπους της, αλλά και σε όλους όσοι την πίστεψαν, την στήριξαν και την τίμησαν επενδύοντας σε αυτήν», κατέληξε.