Skip to main content

Στάσσης: Η παρ’ ολίγον χρεοκοπία, το ολικό comeback και το μέρισμα των 95 εκατ. ευρώ

Επί προσωπικού: Πώς από την παρ' ολίγο χρεοκοπία φθάσαμε στο μέρισμα των 95 εκατ. ευρώ

Ιούλιος του 2015. Τότε ήταν η τελευταία φορά που η ΔΕΗ «άνοιξε» το ταμείο της και επιβράβευσε του μετόχους με ένα μίνιμουμ μέρισμα του 0,05 ευρώ/μετοχή.

Έκτοτε ακολούθησε μια «ανυδρία» εννέα ολόκληρων ετών, η οποία όμως ετοιμάζεται να «σπάσει» στις 27 Ιουλίου του 2024, όταν οι μέτοχοι της κραταιής επιχείρησης ηλεκτρισμού εγκρίνουν τη διανομή 0,25 ευρώ ή αλλιώς 95,5 εκατ. ευρώ, κάτι το οποίο αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 2,2%.

Ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία

Κι αυτό, σε μεγάλο βαθμό, το οφείλουν στον Γιώργο Στάσση, ο οποίος το 2019 ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Εκείνη την περίοδο, η επιχείρηση βρισκόταν ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία, με τα χρέη να απειλούν με κατάρρευση τον Όμιλο.

Το 2018 είχε «φύγει» με καθαρές ζημιές 903 εκατ. ευρώ, ενώ το 2019 η «τρύπα» εκτοξεύθηκε στο 1,6 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τα πρώτα σημάδια της ανάκαμψης, χάρη και στα άμεσα μέτρα της νέας διοίκησης, άρχισαν να γίνονται γρήγορα αντιληπτά, με αποτέλεσμα το 2020 η επιχείρηση να επιστρέψει σε καθαρή κερδοφορία 35,2 εκατ. ευρώ.

Αθανασίου: Η υπομονή 15 ετών, το μεγάλο κέρδος και η προοπτική για ένα ισχυρό ράλι

Λειτουργικά κέρδη 1,5 δισ. ευρώ

Σήμερα, ο Γιώργος Στάσσης διοικεί μια εταιρεία, η οποία διαθέτει ετήσια λειτουργική κερδοφορία 1,5 δισ. ευρώ, καθαρά κέρδη 485 εκατ. ευρώ, καθώς και υγιή χρηματοοικονομική θέση με δείκτη καθαρού χρέους/EBITDA στο 2,1x (3,2 δισ. ευρώ/1,5 δισ. ευρώ).

Την ίδια στιγμή, με τις μεγάλες εν εξελίξει επενδύσεις, ο CEO έχει μεταμορφώσει τη ΔΕΗ σε έναν ολοκληρωμένο ενεργειακό Όμιλο, ο οποίος εκτείνεται από την παραγωγή, εμπορία και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας έως τις τηλεπικοινωνίες και την ηλεκτροκίνηση.

Οι προσωπικές επιτυχίες

Στις προσωπικές επιτυχίες του Γιώργου Στάσση θα πρέπει, εκτός της οικονομικής εξυγίανσης και της επιστροφής στην κερδοφορία, να πιστωθεί η κίνηση – ματ για την απόκτηση των Κωτσόβολος – ENEL Romania, η σύμπραξη 1 δισ. ευρώ με την Intrakat, η κοινή επένδυση με τη Motor Oil στο πράσινο υδρογόνο, αλλά και το deal αξίας 2 δισ. ευρώ με τη Metlen.

Πρόκειται για συμφωνίες – ορόσημα, οι οποίες αναμένεται να «μπουστάρουν» σημαντικά τη μελλοντική κερδοφορία και τα μελλοντικά μερίσματα.

Για φέτος, άλλωστε, ήδη αναμένεται βελτιωμένο EBITDA στα 1,8 δισ. ευρώ, ενόσω η εγκατεστημένη ισχύς σε ΑΠΕ ξεπερνά τα 4,7 GW, στα οποία θα πρέπει να προστεθούν και τα υπό κατασκευή 2,8 GW.

4,2 δισ. ευρώ

Όλα αυτά αποτυπώνονται εύγλωττα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου η μετοχή της ΔΕΗ αξίζει περισσότερα από 4,2 δισ. ευρώ (8η πολυτιμότερη εισηγμένη στο ταμπλό), παρά την εν μέρει οπισθοχώρηση από τα υψηλά 14ετίας των 12,6 ευρώ (ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 2 Φεβρουαρίου).

Στασινόπουλος: Το «απόθεμα» 130 εκατ. ευρώ, το ράλι 180% και η επόμενη μεγάλη της Τεχνολογίας (;)

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)