Skip to main content

Προς τη φάση ανταγωνιστικού διαλόγου το ΣΔΙΤ για τις φυλακές Κορυδαλλού

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ/ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ / INTIME NEWS

Ενδιαφέρον εκδήλωσαν Άβαξ, Άκτωρ Παραχωρήσεις, ΓΕΚ Τέρνα και Μetlen

Στον ανταγωνιστικό διάλογο εισέρχεται σύντομα το έργο ΣΔΙΤ για τη μετεγκατάσταση του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού, αρχικού προϋπολογισμού 180 εκατ. ευρώ, με τη συμμετοχή 4 ενδιαφερομένων.

Πρόκειται για την Άβαξ, την Άκτωρ Παραχωρήσεις, τη ΓΕΚ Τέρνα και τη Μetlen (πρώην Μυτιληναίος) που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και στη συνέχεια υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στον ανταγωνιστικό διάλογο ανταποκρινόμενες στη σχετική πρόσκληση που τους απηύθυνε το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου). Θα ακολουθήσουν οι δεσμευτικές προσφορές.

Το έργο αφορά ειδικότερα στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, προμήθεια εξοπλισμού, συντήρηση και τεχνική διαχείριση των υποδομών που θα στεγάσουν το νέο πρότυπο Δικαστικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Αθηνών (ΔΣΣΑ) και τη Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής (ΔΜΔΑ), σε ακίνητο έκτασης περίπου 100 στρεμμάτων, στη θέση του παλαιού Στρατοπέδου «Αμερικάνικης Ευκολίας» στον Ασπρόπυργο Αττικής.
Αναθέτουσα Αρχή το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και Διενεργούσα Αρχή το ΤΑΙΠΕΔ και ειδικότερα τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας.

30 έτη η διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης

Η συνολική διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης εκτιμάται ότι θα ανέλθει κατά μέγιστο σε 30 έτη από τη θέση αυτής σε ισχύ, ενώ η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει κατ’ αρχήν με ίδια ή και δανειακά κεφάλαια του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης (ΙΦΣ).

Κατά τη λειτουργία του έργου και μέχρι τη λήξη της διάρκειας της Σύμβασης Σύμπραξης, η Αναθέτουσα Αρχή θα καταβάλλει στον ΙΦΣ πληρωμές διαθεσιμότητας, που έχουν ενδεικτικά εκτιμηθεί σε παρούσα αξία, στο ποσό των 617,187 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ.

Αναφορικά με το ακίνητο που σήμερα στεγάζει τις φυλακές αναμένεται η διενέργεια Μελέτης Σκοπιμότητας για την αξιοποίηση του. Κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι να εξεταστεί το σενάριο για τη δημιουργία κοινωνικής κατοικίας ή φοιτητικής στέγης, με χώρους πρασίνου.