Skip to main content

Χρηματιστήριο: Ράλι για τη Motor Oil – Η καλύτερη συνεδρίαση του 3μηνου

Επανέρχεται άνω των 25 ευρώ η μετοχή

Προς την καλύτερη συνεδρίαση από τις 14 Μαρτίου οδεύει η μετοχή της Motor Oil στο Χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας ώθηση αφενός από την έγκριση του φετινού μερίσματος, αφετέρου από τις θετικές προοπτικές για την εν εξελίξει χρήση.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν τις 2.30 το μεσημέρι, ο τίτλος της εισηγμένης στο Χ.Α. πραγματοποιεί μίνι – ράλι άνω του 3,5%, με αποτέλεσμα να σκαρφαλώνει στα 25,5 ευρώ. Νωρίτερα, μάλιστα, είχε βρεθεί έως το +4% και τα 25,7 ευρώ.

Η ανοδική κίνηση συνοδεύεται από «ζωηρό» επενδυτικό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής έχουν διακινηθεί 117.325 τεμάχια, συνολικής αξίας περίπου 3 εκατ. ευρώ, κάτι που ήδη αντιστοιχεί στο 100% του ημερήσιου μέσου όρου.

Motor Oil: Ιστορικό μέρισμα 1,8 ευρώ ανά μετοχή

Μέρισμα 1,8 ευρώ

Πριν λίγο, στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση, οι μέτοχοι ενέκριναν τη διανομή επιπλέον μερίσματος 1,4 ευρώ/μετοχή (χρηματικό ποσό 155 εκατ. ευρώ).

Το συγκεκριμένο ποσό έρχεται να προστεθεί στο προμέρισμα του 0,4 ευρώ/μετοχή, το οποίο είχε καταβληθεί τον Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα η συνολική επιβράβευση για το 2024 να θεωρείται η μεγαλύτερη (1,8 ευρώ/μετοχή ή αλλιώς 199 εκατ. ευρώ) στη μακρά ιστορία της εισηγμένης.

Η αποκοπή του δικαιώματος στο συμπληρωματικό μέρισμα του 1,4 ευρώ θα λάβει χώρα την προσεχή Τετάρτη 26 Ιουνίου, με την πληρωμή των χρημάτων να ακολουθεί λίγες ημέρες αργότερα.

Την ίδια στιγμή, η διοίκηση του Ομίλου παραμένει αισιόδοξη για την πορεία των φετινών οικονομικών μεγεθών, παρά το γεγονός ότι η καθαρή κερδοφορία του α’ τριμήνου διαμορφώθηκε σε 192 εκατ. ευρώ έναντι 237 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Ελκυστική η μετοχή

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η μετοχή της Motor Oil είχε υποστεί μια εύλογη και σημαντική διόρθωση, υποχωρώντας σε διψήφια επίπεδα σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά των 28,5 ευρώ (ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 23/5).

Ωστόσο, η πρόσφατη απώλεια των 25 ευρώ/μετοχή φαίνεται ότι έχει εκ νέου ενεργοποιήσει τους αγοραστές, οι οποίοι οδηγούν τη χρηματιστηριακή αξία του Ομίλου προς το ψυχολογικό ορόσημο των 3 δισ. ευρώ (σήμερα αξίζει 2,8 δισ. ευρώ).

Βέβαια, αυτό το νούμερο εξακολουθεί να «αδικεί» την εικόνα της Motor Oil, η οποία διαπραγματεύεται με δείκτη πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E στο 3,5x και δείκτη λογιστικής αξίας P/BV στο 0,9x.

Κι όλα αυτά, ενόσω η διοίκηση της εισηγμένης βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της εξαγορά της Ηλέκτρωρ, διεισδύοντας περαιτέρω στον κλάδο της κυκλικής οικονομίας και της διαχείρισης απορριμμάτων.

Ας σημειωθεί ότι με βάση τις εκτιμήσεις οκτώ αναλυτών, η μέση τιμή – στόχος για τη μετοχή τίθεται στα 29 ευρώ, δηλαδή σε επίπεδα υψηλότερα κατά 15% σε σχέση με τα σημερινά.

Χρηματιστήριο – Τράπεζες: «Αντέχει» το φετινό ράλι με αποδόσεις έως +26%

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)