Skip to main content

Γιάννος Κοντόπουλος στη «Ν»: Έχει δοθεί το σωστό έναυσμα ώστε οι εισηγμένες να χρησιμοποιήσουν το θέμα της διασποράς ως πλεονέκτημα

Υπάρχει συγκριμένο ενδιαφέρον από συγκεκριμένες εταιρείες για εισαγωγή στο Χ.Α. το επόμενο 12μηνο, σύμφωνα με τον CEO του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Αισιοδοξία ότι οι εισηγμένες στο Χ.Α. θα αξιοποιήσουν τον νέο κανονισμό του Χρηματιστηρίου, ώστε να αυξήσουν την εμπορευσιμότητά τους εκφράζει ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γιάννος Κοντόπουλος, σε αποκλειστική του δήλωση στη «Ν» στο περιθώριο της εκδήλωσης που διοργάνωσε χθες το Χ.Α. σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων ΣΕΒΕ στη Θεσσαλονίκη.

«Θα έλεγα ότι είμαι πιο αισιόδοξος από αυτά, τα οποία συνήθως διαβάζουμε στις εφημερίδες για το τι ακριβώς θα ισχύσει στο μέλλον», δηλώνει ο κ.Κοντόπουλος και προσθέτει: «Πιστεύω ότι έχει δοθεί το σωστό έναυσμα, ώστε οι ίδιες οι εταιρείες να χρησιμοποιήσουν το θέμα της διασποράς σαν ένα πλεονέκτημα, ούτως ώστε να προσελκύσουν και νέους επενδυτές και παράλληλα να δώσουν μια ώθηση στα δικά τους επενδυτικά σχέδια και πραγματικά να βελτιώσουν το δικό τους προϊόν προς τα έξω. Νομίζω ότι η εναλλακτική του “δεν κάνω τίποτα” θα δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο βάρος και ότι θα έχει και κάποια αρνητική σημασία στην υστεροφημία αυτών των εταιρειών. Δε νομίζω ότι καμία από τις εισηγμένες μας το θέλει αυτό και το εννοώ σοβαρά».

Στο συνακόλουθο ερώτημα εάν βλέπει να έρχονται νέες εισαγωγές στο προσεχές διάστημα ο CEO του Χ.Α. εκτιμά ότι σε αντίθεση με τα τελευταία τουλάχιστον δυο χρόνια «αυτή τη στιγμή έχουμε ένα pipeline, το οποίο είναι διαφορετικό από αυτό, το οποίο δεν είχαμε ουσιαστικά στο παρελθόν. Πάντα, επειδή το μέλλον όπως γνωρίζετε πολύ καλά είναι απρόβλεπτο και έχουμε έναν πολύ περίπλοκο διεθνή επενδυτικό κύκλο, δεν μπορούμε ούτε να πανηγυρίσουμε, ούτε να αναφέρουμε κάτι προτού κάποιος πατήσει το κουμπί. Αλλά τουλάχιστον έχουμε νομίζω συγκεκριμένο ενδιαφέρον από συγκεκριμένες εταιρείες και σε έναν ορίζοντα ο οποίος αφορά το επόμενο 12μηνο».

Δυο νομοσχέδια 

Από το βήμα της εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη, η οποία είχε θέμα τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών και το ρόλο του στην ενίσχυση της ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων, ο κ.Κοντόπουλος ανέφερε επίσης μεταξύ άλλων ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών αναμένονται δυο νομοσχέδια που συνδέονται με την Εναλλακτική Αγορά και αφορούν κίνητρα σε retail επενδυτές, δηλαδή στους απλούς επενδυτές του Χρηματιστηρίου και σε μείωση-έκπτωση στα έξοδα εισαγωγής και παραμονής για τις μικρομεσαίες εταιρείες που θα πάρουν το ρίσκο.

Έμφαση έδωσε επίσης ο κ.Κοντόπουλος στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Χ.Α. έναντι άλλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων όσον αφορά λ.χ. τα κόστη εισαγωγής και τη μεγάλη συμμετοχή ξένων επενδυτών, ενώ τόνισε τη «συσσωρευμένη δυναμική» της ελληνικής οικονομίας και προέβη στο παρακάτω σχόλιο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023 και τις θετικές επιπτώσεις της στην ελληνική κεφαλαιαγορά:
«Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί όντως ένα ισχυρό μήνυμα σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας και ανοίγει και τυπικά το δρόμο για την επιστροφή του Χρηματιστηρίου μας στις ανεπτυγμένες αγορές, με την έναρξη της διαδικασίας αυτής να αναμένεται τουλάχιστον στα δυο επόμενα χρόνια. Αυτό νομίζω ότι θα συμβάλει και στην αύξηση της ρευστότητας και την εισροή νέων κεφαλαίων, γιατί θα ενδυναμώσει την αγορά μας, προσελκύοντας νέους επενδυτές αλλά και νέες εισαγωγές. Από την πλευρά μας προωθούμε το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο ώστε το ΧΑ να είναι έτοιμο για το ρόλο που του αναλογεί στη νέα εποχή που ξεκινά για την κεφαλαιαγορά».