Skip to main content

Σε real time η αποτύπωση του ανθρωπίνου δυναμικού στην Υγεία

H Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη

Μέχρι τα τέλη του 2024 υπολογίζει το υπουργείο Υγείας να έχει σε real time την αποτύπωση του ανθρωπίνου δυναμικού στον τομέα της υγείας σύμφωνα με τη γενική γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη.

Μιλώντας στο 1st SFEE Summit του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). Η κα Βιλδιρίδη αναφέρθηκε σε μια πολιτική υγείας που θα βασίζεται και θα αξιολογεί τα δεδομένα.

Αυτή τη στιγμή, όπως είπε, οι χρηματοδοτικές δυνατότητες κάθε χώρας είναι συγκεκριμένες και οι προκλήσεις όλο και περισσότερες. Για το λόγο αυτό κάθε πολιτική ηγεσία καλείται να πάρει αποφάσεις με βάση τα δεδομένα. «Για να αναδιοργανώσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουμε στον τομέα της υγείας, σε ανθρώπινο δυναμικό, κτίρια και εξοπλισμό, πρέπει να έχουμε τα δεδομένα. Τα τελευταία δυόμιση χρόνια γίνονται τέτοιες προσπάθειες. Για πρώτη φορά συγκεντρώνουμε στοιχεία των αναμονών από τη διάγνωση μέχρι την πρώτη θεραπεία, δηλαδή πόσο καιρό θα περιμένει ο ασθενής σε κάθε νοσοκομείο του ΕΣΥ» τόνισε.

Σύμφωνα με την ίδια, για πρώτη φορά, οι προσλήψεις που έγιναν στον τομέα της υγείας πραγματοποιήθηκαν με βάση λειτουργικούς δείκτες και δείκτες αναγκαιότητας.

Επίσης, για πρώτη φορά τίθενται οι βάσεις που θα επιτρέψουν να ελέγχουμε σε real time τις δυνατότητες σε επίπεδο αναγκών και δυνατοτήτων.

Η πλατφόρμα για τον χάρτη υγείας θα εξυπηρετεί ακριβώς αυτό το σκοπό. Ενώ, μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρχει η δυνατότητα της real time αποτύπωσης του ανθρωπίνου δυναμικού στον τομέα της υγείας της χώρας καθώς και τριπλασιασμό των επισκέψεων στα νοσοκομεία για την καταγραφή των αναγκών και των δυνατοτήτων τους. Τα δεδομένα θα αξιολογούνται. Η διαδικασία σύμφωνα με τη γενική γραμματέα έχει ξεκινήσει και θα εντατικοποιηθεί. Το ζητούμενο όπως είπε, είναι να «υπάρχει πραγματικό αποτύπωμα» των δράσεων στην καθημερινότητα των πολιτών.