Skip to main content

Χρηματιστήριο: Ράλι 5% για την Ελλάκτωρ – Η καλύτερη ημέρα του 6μηνου

Στην περιοχή των 2,5 ευρώ επιστρέφει η μετοχή της κατασκευαστικής

Προς την καλύτερη συνεδρίαση του 6μηνου οδεύει η μετοχή της Ελλάκτωρ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία επιστρέφει στην περιοχή των 2,5 ευρώ, «ψαλιδίζοντας» τις διψήφιες απώλειες της τελευταίας περιόδου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, γύρω στις 2.30 το μεσημέρι, ο τίτλος της εισηγμένης ενισχύεται κατά 5,5% και ανακάμπτει στα 2,48 ευρώ (υψηλό ημέρας), πετυχαίνοντας τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη από τις αρχές Ιανουαρίου.

Το αγοραστικό ξέσπασμα, μάλιστα, συνοδεύεται από «ζωηρό» επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς μέχρι στιγμής έχουν διακινηθεί 286.300 τεμάχια, συνολικής αξίας σχεδόν 700.000 ευρώ.

Στις 22 Ιουλίου η πληρωμή του 0,5 ευρώ

Η άνοδος σχετίζεται με την επικείμενη επιστροφή κεφαλαίου, ύψους 0,50 ευρώ, η οποία έχει ήδη εγκριθεί από την ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση. Η αποκοπή είναι προγραμματισμένη για τις 22 Ιουλίου, ενώ η καταβολή των χρημάτων θα ακολουθήσει στις 26 Ιουλίου.

Με βάση την τιμή κλεισίματος στη χθεσινή συνεδρίαση (2,35 ευρώ), η διανομή του 0,5 ευρώ -η πρώτη επιβράβευση των μετόχων από το 2011- αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση άνω του 21%.

Παπαθανασίου: Οι σειρήνες για deal, η βουτιά στα κέρδη και η απώλεια 30 εκατ. ευρώ για τον «πατριάρχη» των χημικών

Πέραν τούτου, βέβαια, η σημερινή αντίδραση της μετοχής σχετίζεται και με την αυξημένη πίεση που είχε δεχθεί το τελευταίο διάστημα, καθώς μέσα στο προηγούμενο 30ήμερο είχε απολέσει το 11% της αξίας της, υποχωρώντας στα χαμηλά έτους των 2,3 ευρώ (ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 14/6) και απέχοντας διψήφια επίπεδα από τα φετινά υψηλά των 2,8 ευρώ (ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 15/2).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της Ελλάκτωρ (860 εκατ. ευρώ) αντιστοιχεί σε δείκτη πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E στο 10x και δείκτη λογιστικής αξίας P/BV στο 0,9x.

H επόμενη ημέρα

Όλα αυτά, στο μεταξύ, λαμβάνουν χώρα ενόσω η διοίκηση της Ελλάκτωρ έριξε τίτλους τέλους στη δημόσια διαπραγμάτευση της θυγατρικής Reds, η οποία ετοιμάζεται να αποχωρήσει οριστικά από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου.

Την ίδια στιγμή, η κατασκευαστική βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της πώλησης της Ηλέκτωρ στη Motor Oil, γεμίζοντας ακόμα περισσότερο τα ταμεία του Ομίλου. Υπενθυμίζεται ότι έχουν προηγηθεί οι πωλήσεις των ΑΚΤΩΡ, Anemos και Smart Park.

Και το βασικό ερώτημα της αγοράς προς τους βασικούς μετόχους , αφορά το πώς θα αξιοποιηθεί αυτή η μεγάλη ρευστότητα (άνω των 700 εκατ. ευρώ), δεδομένου ότι στο χαρτοφυλάκιο θα απομείνουν μόνο οι ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και Reds.

Χρηματιστήριο: Η διόρθωση γεννά… ευκαιρίες για αγορές

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)