Skip to main content

Αθανασίου: Η υπομονή 15 ετών, το μεγάλο κέρδος και η προοπτική για ένα ισχυρό ράλι

Επί προσωπικού: Ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία των πρόσφατων εξελίξεων

Άκρως ικανοποιημένος πρέπει να νιώθει το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Οδυσσέας Αθανασίου, o οποίος βλέπει τη Lamda Development να καθίσταται το επίκεντρο μιας σειράς θετικών εξελίξεων, οι οποίες κορυφώθηκαν με την απόκτηση του 2% του μετοχικού κεφαλαίου από την εφοπλιστική οικογένεια του Γιώργου Προκοπίου.

Και μπορεί η μετοχή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο να διαπραγματεύεται με discount περίπου 20% σε σχέση με την Καθαρή Αξία Ενεργητικού (1,4 δισ. ευρώ ή 8,0 ευρώ/μετοχή), αλλά είναι σαφές ότι τα καλύτερα έπονται, όπως καταδεικνύουν και πρόσφατα reports από Pantelakis – Euroxx με τιμές – στόχους 11 και 10 ευρώ, αντίστοιχα.

Χρηματιστήριο: Η διόρθωση γεννά… ευκαιρίες για αγορές

Ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία των πρόσφατων εξελίξεων, λαμβάνοντας υπόψη ότι αποκτά ακόμα έναν ισχυρό σύμμαχο (Γ. Προκοπίου) στην τιτάνια προσπάθεια ολοκλήρωσης της mega-ανάπλασης στο Ελληνικό.

Το μεγάλο κέρδος

Το μεγαλύτερο κέρδος, ωστόσο, είναι ότι ισχυροποιείται η εμπιστοσύνη της αγοράς ως προς την ικανότητα του Οδυσσέα Αθανασίου να φέρει εις πέρας το project. Κι αυτό είναι κάτι, το οποίο σταδιακά θα αρχίσει να αντανακλάται στην πορεία της μετοχής (σήμερα αξίζει 6,7 ευρώ/μετοχή ή αλλιώς 1,19 δισ. ευρώ).

Την ίδια στιγμή, η απόφαση του CEO να αρχίσει να διαθέτει προς πώληση ολοένα και περισσότερα assets του project (οικόπεδα, κατοικίες κ.α.), ενισχύει τη ρευστότητα της εισηγμένης και κατ’ επέκταση τις δυνατότητες εκτέλεσης των κατασκευαστικών εργασιών.

Επιπλέον αυτού, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις υπεραξίες στα τέσσερα εμπορικά κέντρα του Ομίλου (Mall Athens, Golden Hall, Cosmos, Designer Outlet), τα οποία εξακολουθούν να γεννούν «χρυσά αυγά» (ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας με Retail EBITDA 81 εκατ. ευρώ το 2023). Σε ιστορικά υψηλά βρίσκεται και η λειτουργική κερδοφορία στις μαρίνες Φλοίσβου, Κέρκυρας και Αγίου Κοσμά (18 εκατ. ευρώ το 2023), οι οποίες κοσμούν το χαρτοφυλάκιο του Ομίλου.

Lamda Development: Τι σχεδιάζει ο Γ. Προκοπίου στο Ελληνικό

Η υπομονή 15 ετών

Για τον Οδυσσέα Αθανασίου, ο οποίος βρίσκεται στο «τιμόνι» της Lamda για περισσότερα από 15 χρόνια, όλα αυτά αποτελούν μια δικαίωση, δεδομένου του ιστορικού της επένδυσης στο Ελληνικό, αλλά και μια απόδειξη της δεινής ικανότητας ως manager, καταφέρνοντας να θέσει σε τροχιά ολοκλήρωσης ένα τόσο περίπλοκο και μεγάλο έργο αστικής ανάπλασης -κάτι, το οποίο πριν μια 10ετία φάνταζε από αδύνατο έως εξαιρετικά δύσκολο.

Κι αυτό δεν περνά απαρατήρητο από τους βασικούς μετόχους, οι οποίοι βλέπουν έναν καλά κρυμμένο «θησαυρό» να αστράφτει ολοένα και πιο δυνατά.

Ας σημειωθεί ότι πέραν του Ομίλου Λάτση, ο οποίος συγκεντρώνει το πλειοψηφικό πακέτο (43,8%), θέση στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda έχουν πάρει η Voxcove των Olympia Group και οικογένειας Κάτσου (κατέχουν το 10%), το fund Brevan Howard (ελέγχει το 6,3%), η EBRD (διαθέτει το 1,8%), αλλά και η Aegean Airlines, η οποία διατηρεί το 1,7% των μετοχών.

Παπαθανασίου: Οι σειρήνες για deal, η βουτιά στα κέρδη και η απώλεια 30 εκατ. ευρώ για τον «πατριάρχη» των χημικών

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)