Βουτιά της τάξης του 40% καταγράφει η μετοχή της ΕΛΤΟΝ στο τελευταίο 12μηνο, κάτι το οποίο αναμφίβολα έχει θορυβήσει τη διοίκηση της οικογένειας Παπαθανασίου και κυρίως τον «πατριάρχη» και ιδρυτή του Ομίλου, Νέστορα Παπαθανασίου.
Ο ίδιος, παρότι διανύει το 83 έτος της ηλικίας του, παραμένει ενεργός, έχοντας στο πλευρό του την κόρη του, Άλκηστη, η οποία από φέτος έχει αναλάβει τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου.
Η καθιέρωση και το ταξίδι στο εξωτερικό
Ο Νέστορας Παπαθανασίου ξεκινά να δραστηριοποιείται στον κλάδο των χημικών από τη δεκαετία του ’70, ενώ το 1981 αποφασίζει να ιδρύσει την ΕΛΤΟΝ ΧΗΜΙΚΑ, η οποία στα αρχικά της στάδια λειτουργεί κυρίως ως διανομέας πρώτων υλών για την παραγωγή φαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων.
Σταδιακά επεκτείνεται και στον κλάδο των τροφίμων, ενώ τη δεκαετία του ’90 εισέρχεται στον χώρο των απορρυπαντικών, των χρωμάτων κι άλλων παρεμφερών υλικών.
Λίγο πριν την αυγή του 21ου αιώνα, ο Νέστορας Παπαθανασίου ξεκινά το ταξίδι στο εξωτερικό, με πρώτη στάση τη Ρουμανία. Ακολουθούν η Βουλγαρία, η Σερβία, η Ουκρανία και η Τουρκία.
Το 2000, δε, η εταιρεία περνά το κατώφλι του Χρηματιστηρίου, ενώ την ίδια χρονιά βάζει «πόδι» στη διανομή πρώτων υλών για βιομηχανικά αγαθά, αλλά και στη διανομή λιπασμάτων κι άλλων γεωργικών προϊόντων.
Κι όλα αυτά, ενόσω οι διαδοχικές κρούσεις για πιθανή εξαγορά ηχούν ως σειρήνες στον ιδρυτή του Ομίλου, ο οποίος ακόμα και σήμερα κρατά κλειστά τα αυτιά του.
Μάνος: Ο CEO που εκτόξευσε τη μετοχή κατά 160% σε μόλις 10 μήνες
Παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις στην τοπική θυγατρική, το 2022 αποδεικνύεται αρκετές επικερδές για την οικογένεια Παπαθανασίου, με την εκτόξευση των τιμών στις πρώτες ύλες να «γεμίζουν» τα ταμεία του Ομίλου.
Απώλεια 30 εκατ. σε λίγους μήνες
Ωστόσο, το 2023 δεν ήταν εξίσου θετικό, με την καθαρή κερδοφορία να βουλιάζει κατά 91% (0,9 από 10,9 εκατ. ευρώ) και τη λειτουργική κερδοφορία να συρρικνώνεται περίπου κατά 70% (7,9 από 19,1 εκατ. ευρώ). Η εξήγηση της διοίκησης Παπαθανασίου γι’ αυτήν την πτώση αφορά τη μεγέθυνση του χρηματοοικονομικού κόστους (τόκους δανείων) για την υποστήριξη της αγοράς αποθεμάτων.
Όλα αυτά, σε κάθε περίπτωση, έχουν βαθύ αποτύπωμα στο Χ.Α., όπου η μετοχή καταγράφει μια σημαντική υστέρηση, με αποτέλεσμα σήμερα η εταιρεία να αξίζει 1,7 ευρώ/μετοχή ή αλλιώς 44 εκατ. ευρώ. Αυτό αντανακλά μια απώλεια 30 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα υψηλά του 2023 (2,8 ευρώ/μετοχή).
Χρηματιστήριο: Οι «10» που ελέγχουν το 60% της αξίας του Χ.Α. – Η λίστα των… κορυφαίων
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)